Španija "peticom" izbacila Hrvatsku 1Foto: Beta/AP/Jonathan Nackstrand

Fenomenalan meč odigran je u Kopenhagenu. Fudbaleri Španije uspelu su, u rezultatski najzanimljivijem duelu Evropskog prvenstva, da posle produžetaka izbace Hrvatsku i tako se plasiraju u četvrtfinale.

Viđen je večeras preokret, pa „blickrig“ u režiji Oršića i Pašalića u poslednjih sedam minuta regularnog dela za 3:3, a potom i sjajne minijature rezerviste Olma u dodatnih 30 minuta za konačnu kapitulaciju „kockastih“ nakon egzekucija Morate i Ojarzabala – 5:3 (3:3, 1:1).

Činilo se da će nakon gola Toresa u 77. minutu za 3:1 u korist Španije meč proteći u manirskom trošenju vremena tehnički potkovanije i ofanzivno konkretnije selekcije sa Pirinejskog poluostrva, međutim potezima da Oršiću i Pašaliću pruži šansu u poslednjih 25 minuta selektor Dalić pogodio je u centar mete.

Pokazali su Hrvati na delu zbog čega su aktuelni vicešampioni sveta. Sjajni Oršić napravio je u relativno kratkom intervalu dar-mar po levoj strani; vezivao je Aspilikuetu u „čvor“ i toliko bio opasan da je Enrike odlučio da desnog štopera Garsiju zameni Pau Toresom, a iskusnijeg Laporta, iako levonogog, postavio tako da udvajanjima pokuša da primiri fudbalera zagrebačkog Dinama.

Ništa od toga nije bilo dovoljno produktivno; igrao se 85. minut kada se Modrić našao desno iskosa tik ispred španskog golmana, došlo je do karambola u kojem se Oršić snašao i smanjio na 3:2.

Osetili su hrvatski fudbaleri nesigurnost u protivničkim redovima, nastavili da pritiskaju i u 92. minutu uzbuđenje kod svojih navijača doveli do usijanja.

Oršić je briljantno centrirao, a Pašalić u pet metara udarcem glavom duel odveo u produžetak. Enrike je bio svestan da će za eventualni neuspeh biti direktan krivac; bukvalno je istumbao sve linije tima i jedino teško osporavanom Morati nije promenio poziciju.

Nakon što su Oršić i Kramarić imali sjajne šanse na startu produžetka, do izražaja je došla bolja pripremljenost i fizička spremnost Olma, momka koji je karijeru rehabilitovao u zagrebačkom Dinamu.

Njegva dva prodora po desnoj strani, “ukrašena” greškama, prvo Brekala, a potom i sinoć očajnog Gvardiola bili su pokloni koje su manirski u golove pretvorili upravo Morata i Ojarzabal.

Veliki pritisak domaće javnosti protkan nezadovoljstvom načina na koji selektor Enrike vodi reprezentaciju preopteretio je „crvenu furiju“ u osmini finala. I sam Enrike kao da se potrudio da kritičarima da dodatne argumente nerezonskim odlukama da u tako važnoj utakmici prednost da Garsiji na desnom štoperu, Gaji na levom beku, shvativši napokon da Tores mora da bude starter na levom ili desnom “krilu”.

O čemu je razmišljao golman Unai Simon u 20. minutu teško je reći; sporu povratnu loptu kolege Pedrija, maltene sa centra, umesto da je rutinski primirio, mekanim kontaktom bukvalno je prosledio u svoju mrežu i tako obezvredio odličan početak Španije i dve sjajne šanse.

Ostali su koncentrisani Buskets i saigrači i posle velikog kiksa golmana Atletik Bilbaa; Sarabia i Tores konstantno su pritiskali bekove Hrvatske, naročito Gvardiola, koji je bio direktan krivac za čak tri gola.

Sarabia je poravnao na 1:1, a nakon briljantnog centaršuta Toresa Aspilikueta je u 57. doveo do preokreta.

Ipak, bolju i konkretniju igru Španije nije umela da kapitalizuje u 90 minuta, već je kao i Italija protiv Austrije, do plasmana u četvrtfinale došla tokom produžetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari