Španska poreska uprava vraća novac Luki Modriću 1Foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Privredno-administrativni sud (TEAC) u Madridu naložio je španskoj poreskoj upravi da isplati oko 3,6 miliona evra hrvatskom reprezentativcu i fudbaleru Reala Luki Modriću, koliko mu je oduzela na osnovu poreskog zaduženja od 2012. do 2014. godine, javlja Hina pozivajući se na španske medije.

Španska poreska uprava naplatila je Modriću 1,2 miliona evra poreza u 2012. godini kada je prešao iz londonskog Totenhema u Real Madrid.

Modrić je u Engleskoj živeo od januara do avgusta, a u Španiji od avgusta do decembra te godine.

Španski poreznici su kasnije tvrdili da je on te 2012. godine većinu prihoda ostvario u Španiji i da je u toj zemlji trebalo da plati porez, na šta se Modrić žalio posredstvom svojih poreskih savetnika, navodeći da je veći deo godine proveo u Engleskoj, gde je platio porez.

Španski sud je uvažio njegovu žalbu.

Modrić se žalio i da mu je poreska uprava nepravedno oduzela 1,5 miliona evra na osnovu poreza iz 2013. i 2014. godine, naplaćenog na sume koje je Real Madrid isplatio firmamam njegovih sportskih agenata.

Iznosima od 1,2 miliona evra i 1,5 miliona evra poreska uprava pridodala je finansijske sankcije od oko 900.000 evra.

Sud je, prema pisanju španskog El Munda, naveo da su poreznici preterali u tumačenju Modrićeve obaveze u Španiji, na onovu čega je doneta odluka o povratu ukupnog iznosa od oko 3,6 miliona evra, piše Hina.

El Mundo je naveo i da taj slučaj nije vezan sa krivičnim sporom koji je Modrić imao s poreznicima 2018. godine, kada ga je špansko državno tužilaštvo optužilo da je svesno izbegavao uplatu poreza u Španiji na prihod od sponzorskih i marketinških aktivnosti 2013. i 2014. godine.

Modrić je tada priznao krivicu i nagodio s tužilaštvom, čime je izbegnut dalji sudski postupak, a uplatio je 870.278 evra traženog poreza, što je uz kamatu i kaznu bilo ukupno 1,4 miliona evra, pisao je tada El Mundo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari