Spori ritam bend 1Milan Tomić Foto: STARSPORT

Govorio je Milan Tomić i tokom prethodne sezone o potrebi da njegov tim igra brže i postiže veći broj lakih poena.

Činilo se na osnovu letošnjih pojačanja da će crveno-beli lakše doći do modernije i posebno u Evroligi prisutnije igračke forme, međutim problemi evidentirani u četvrtfinalu Superkupa ABA lige bili su i te kako vidljivi u Atini na startu Evrolige.

Crvena zvezda je izgubila od Panatinaikosa (87:82) u meču prosečnog kvaliteta u kome je mogla i do pobede „samo“ da je u krucijalnim ofanzivnim segmentima jednostavnije pronalazila rešenja i brže odigravala u potencijalnim kontrama ili sekundarnom kontranapadu.

Možda bi sve bilo drugačije da Majkl Odžo zbog pet faulova nije meč završio pre isteka 20. minuta, odnosno da kojim slučajem DŽejms Gist nije imao problema sa prekršajima faktički od starta utakmice.

Igrački i koncepcijski, ipak bi trebalo uzroke potražiti u sporoj ofanzivnoj igri sa pregršt improvizacija, isforsiranih rešenja „jedan na jedan“ gotovo bez produktivnosti u pozicionoj igri. Podatak da je Čarls DŽenkins veći deo vremena, od skoro 28 minuta u igri, proveo na mestu pleja indikativan je u pogledu kvaliteta i smislenosti organizacije.

Kao bek šuter, DŽenkins u tom intervalu nije ostvario nijednu asistenciju i prosto je neverovatno da je pored dvojice plejmejkera popularni Đenka toliko dugo igrao na jedinici. Iako bez iskustva igranja u Evropi, način razmišljanja Lorenca Brauna, startnog pleja, bio je potpuno pogrešan. Umesto da nakon defanzivnog skoka ubrza igru, pojednostavi je dobrim i pravovremenim pasom u tranziciji, ponašao se kao da je na uličnom basketu rešen da individualnim umećem očara publiku.

Sa Čovićem kao njegovom alternacijom napad je delovao još konfuznije: Filip je u kratkom roku izgubio tri lopte, trener Tomić automatski u njega poverenje i sledstveno tome napad je ličio na naziv muzičkog sastava „Spori ritam bend“.

Nije tu bilo ničega u organizacijskom smislu: mizernih 10 timskih asistencija najbolje i svedoče tome: u par komičnih scena pri otvaranju kontranapada, naročito u poslednjoj deonici koju su crveno-beli defanzivno dobro odigrali, Beron i DŽenkins su se sudarali pri prijemu lopte, oslobađanju iste, bez svesti o potrebi pravovremenog i brzog pasa (što je negde i logično jer nisu „plejevi“).

– Za prvu utakmicu u Evroligi, ovaj meč je pokazao da je potrebno vreme da obe ekipe postanu bolje. Čestitam Panatinaikosu pobedu. Mi moramo da radimo. Ovo je tek prva utakmica i moraćemo da se pripremimo za bolji nastup u sledećem meču – sažet je bio trener Tomić posle vezanog poraza u poslednjih desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari