"Sportski dan" na Adi Ciganliji okupio brojne mališane 1Foto: Olimpijski komitet Srbije

„Sportski dan“ održana je danas na Adi Ciganliji u okviru „Evropske nedelje sporta“, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta, pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Građani su bili u prilici da se oprobaju u različitim sportovima zahvaljujući demonstratorima i trenerima iz različitih sportskih saveza, da se takmiče u mnogobrojnim sportskim igrama kao i da učestvuju u raznim edukativnim i kreativnim radionicama.

Učešće u Sportskom danu uzelo je više hiljada ljudi, među kojima je bilo najviše dece, a otvaranju su prisustvovali i obratili se prisutnima predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, državni sekretar za omladinu Ministarstva omladine i sporta Darko Stanić, ambasador i Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji – Sem Fabrici i dvostruki osvajač svetskih medalja i ambasador Evropske nedelje sporta, džudista Nemanja Majdov.

„Olimpizam, kao ideja u kojoj se sport koristi samo kao platforma za stvaranje boljeg sveta, nas na to obavezuje. Upravo ovakvi događaji i povodi služe ostvarivanju te ideje. Sport je mesto okupljanja, mesto spajanja različitosti, mesto pravljenja prijateljstava i mostova… i zato je važno da kroz celu Srbiju pošaljemo tu poruku i angažujemo budućnost naše zemlje da se bavi sportom, jer bavljenjem sportom postaju bolji ljudi“, izjavio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Državni sekretar za omladinu Ministarstva omladine i sporta gospodin Darko Stanić istakao je da su danas na Adi zbog najmlađih i da se negom tela i duha postaje bolji čovek i da tome treba težiti.

Ambasador i Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, Sem Fabrici rekao je da sport ne treba da bude samo profesija, na podijumu i sa medaljama.

„Upravo to je i suština Evropske nedelje sporta – promocija sporta za sve, sporta kao načina života i pravih vrednosti. Evropska unija, Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta, udružili su snage i timski pokrenuli Evropsku nedelju sporta, sa ciljem da skrenemo pažnju na važnost fizičke aktivnosti. Statistika pokazuje da su mladi u Srbiji manje fizički aktivni nego što bi trebalo. Upravo zato naša želja je da inspirišemo i motivišemo omladinu da se pokrene i bude aktivnija. Sudeći po ovome što vidim, mislim da smo na dobrom putu!“, rekao je Fabrici.

Prisutne je pozdravila i Maja Pavlović, PR „JP Ada Ciganlija“, koja je izrazila zadovoljstvo da se ovakav događaj dešava baš na Adi, mestu koje slavi sport i okuplja mlade.

Prema rečima džudiste Nemanje Majdova šampion sveta nije lako biti ali je ipak moguće.

„Zato želim da neko od vas bude najbolji na svetu jer je ovo zemlja šampiona“, poručio je on prisutnim mališanima.

Tokom čitavog „Sportskog dana“ sa posetiocima se družio i džudista Nemanja Majdov – osvajač bronzane medalje na nedavno završenom svetskom prvenstvu u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari