Podmlađena Srbija startovala pobedom nad Amerikancima 1Dušan Mandić. Foto: Srđan Stevanovic/Starsport

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je selekciju SAD rezultatom 17:13 (5:5, 3:2, 3:3, 6:3) u prvom meču Grupe D na Svetskom prvenstvu koje se održava u Mađarskoj. Meč u Segedinu odlučen je na početku poslednje četvrtine, kada je ekipa selektora Dejan Savića golovima Nikole Lukića i Dušana Mandića stigla do vođstva od tri gola razlike (14:11). Trijumf je obezbedio Mandić, koji je dva minuta pre kraja svom timu doneo nedostižnih 16:13.

„Delfini“ se sutra (18.00) sastaju sa Australijom koja je u prvom kolu pobedila Kazahstan (10:6) i bolji iz ovog duela će obezbediti prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale.

Podmlađena ekipa olimpijskog šampiona dugo se mučila sa Amerikancima, najvećim konkurentom za osvajanje najbolje pozicije za narednu fazu šampionata.

Tim na čijem se čelu nalazi srpski stručnjak Dejan Udovičić je tokom prva tri perioda zahvaljujući brzim polukontrama uspevao da održi rezultatski priključak.

Dugo je selektor Savić tražio postavu koja će slomiti rivala, jer je bilo očigledno da je ovo novi tim, kojem je potrebno vreme da se uigra. To se pre svega odnosi na odbranu, jer su dozvoljavali Amerikancima previše prostora, naročito na krilnim pozicijama.

Srbija je u nekoliko navrata stizala do prednosti od dva gola razlike, ali ne i da rezultatski prelomi duel.

Delovalo je da će „delfini“ u trećoj četvrtini konačno obezbediti ubedljiviju rezultatsku prednost, ali su Amerikanci sa dva gola u finišu ovog perioda ponovo uhvatili priključak.

Ipak, na početku poslednje deonice golovima Nikole Lukića i Dušana Mandića Srbija je došla do tri gola prednosti, ovu razliku čuvala sve do finiša, da bi u poslednjim trenucima golom Vica stigli i do ubedljivog trijumfa.

Iako nisu prikazali dominantnu igru, partija koju su prikazali u prvom meču jednog velikog takmičenja nagoveštava da su u Mađarsku stigli u dobroj formi.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Nikola Mandić sa četiri gola, Nikola Lukić i Strahinja Rašović postigli su po tri pogotka, Nemanja Vico, Gavril Subotič i Marko Radulović po dva, a jedan gol postigao je Radomir Drašović. Kod Amerikanaca najbolji je bio bivši igrač Partizana Aleks Boven sa četiri gola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari