Srbija u svetskom i evropskom vrhu po broju olimpijskih ulaznica 1Foto: Streljački savez Srbije

Međunarodni olimpijski komitet je prilikom pokretanja procedure odlaganja Olimpijskih igara, između ostalog, saopštio da je do sada podeljeno 53 procenta kvota i normi za OI u Tokiju.

Kvalifikacije za olimpijski turnir u streljaštvu odskaču od proseka. Naime, ciklus kvalifikacija je i pre suspenzije takmičenja zbog pandemije korona virusa bio pri kraju.

Na OI će učestvovati 360 strelaca a do sada je podeljeno 300 olimpijskih ulaznica, pa više od godinu dana pre početka OI više-manje je jasno koje zemlje će imati najveći broj sportista na streljačkom turniru u Tokiju.

Kvote su za sada osvojili takmičari iz 61 zemlje, a Srbija je visoko rangirana na  rang listi država koje imaju kvalifikovane strelce. Na jednoj od tabela je i na drugom mestu.

Naši reprezentativci su osvojili šest kvota – tri pištoljem (Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović) i tri puškom (Milutin Stefanović, Sanja Vukašinović, Andrea Arsović).

Srbija se nalazi na deobi od 13. do 17. pozicije svetske liste zemalja sa kvalifikovanim strelcima. Kad je reč o evropskim državama, naša zemlja deli šesto, sedmo i osmo mesto sa Ukrajinom i Nemačkom.

Reprezentativci Streljačkog saveza Srbije se takmiče u disciplinama vazdušnim i malokalibarskim oružjem. Kada se gledaju samo te discipline, naši strelci su drugi u Evropi!

Od zemalja sa Starog kontinenta samo Rusija ima više kvalifikovanih strelaca vazdušnim i malokalibarskim oružjem.

Na svetskoj listi kvalifikovanih takmičara puškom i pištoljem naša zemlja je, sa šest kvota na deobi od 7. do 9.mesta sa Egiptom i Iranom, a iza Kine, SAD, Rusije, Indije, Južne Koreje i Australije.

Kao i obično, najviše kvalifikovanih strelaca ima Kina – 25 (20 u disciplinama vazdušnim i MK oružjem i pet u gađanju glinenih golubova). Slede SAD (21), Rusija (18), Indija (15), Australija (15)… Samo devet država ima dvocifren broj kvalifikovanih strelaca, uključujući i Japan, koji kao domaćin ima po jedno zagarantovano mesto u svakoj disciplini – ukupno 12, bez obzira da li su se njihovi reprezentativci plasirali kroz takmičenja. Inače, na borilištima olimpijske vize je „pogodilo“  petoro japanskih strelaca.

Najveće šanse da uvećaju svoje olimpijske timove imaju strelci sa Starog kontinenta. Svega 16 od preostalih 60 olimpijskih viza će biti podeljeno na takmičenjima i to na šampionatima Evrope vazdušnim, malokalibarskim oružjem i u gađanju glinenih golubova tokom 2021, jer kvalifikacije na svetskim i takmičenjima drugih kontinenata su završene.

Ostale kvote će biti raspoređene na osnovu svetskih rang lista i odluka specijalne komisije MOK. Komicija će, po završetku kvalifikacija, rešiti kome će dodeliti specijalne pozivnice i eventualne vraćene i neraspodeljene kvote.

Zemlje sa šest i više olimpijskih kvota u streljaštvu

Kina 25 (20 puška i pištolj + 5 glineni golubovi)

SAD 21 (13+8)

Rusija 18 (13+5)

Indija 15 (13+2)

Australija 15 (9+6)

Južna Koreja 14 (12+2)

Japan 12 (zagarantovano mesto u svakoj disciplini)

Egipat 11 (6+5)

Italija 11 (5+6)

Francuska 9 (4+5)

Češka 7 (3+4)

Slovačka 7 (2+5)

Srbija 6 (6+0)

Iran 6 (6+0)

Nemačka 6 (5+1)

Ukrajina 6 (5+1)

Tajland 6 (3+3)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari