Srbija ubedljivo krenula u odbranu krune 1Foto; BETA/ODBOJKASKI SAVEZ SRBIJE/Ivica Veselinov/DS

Poslednje dvostruke uzastopne prvakinje Evrope i bronzane sa Olimpijskih igara u Tokiju, kako i dolikuje reprezentaciji takvog formata, dominantno su startovale na kontinentalnom šampionatu.

U Beogradskoj areni, čiji je prvi prsten bio fino popunjen, odbojkašice Srbije preslišale su juče koleginice u dresovima Bosne i Hercegovine – 3:0 (25:11, 25:18, 25:14) i tako pokazale da su u vrlo kratkom razmaku, posle završene Olimpijade, uspele da se rekuperiraju i sveže započnu misiju vezivanja kontinentalne triple-krune.

Bez povređene Brankice Mihailović, koja nažalost nije uspela da se na vreme oporavi, selektor Zoran Terzić u Buši i Milenkovićevoj video je startni tandem primača, na poziciji koja je u aktuelnoj postavi verovatno i najranjivija. Specifičnost startnog duela ogledao se u tome što je Tijana Bošković naspram sebe imala rođenu sestru Dajanu, koja uspešno, takođe na mestu korektorke, nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

  Razlika i to ubedljiva, u kvalitativnom smislu, videla se već u uvodnom delu prvog seta. Tijani je bila dovoljno da sa tri vezana asa napravi razliku koja se do kraja samo rapidno uvećavala. U svim segmentima igre, odbojkašice Srbije bile su predominantne. Stekao se utisak da su se na početku namerile možda i na najslabiju reprezentaciju u grupnoj fazi, u kojoj će od šest čak četiri selekcije obezbediti prolaz u narednu fazu.

Konačnih 25:11 na kraju prvog seta reflektovao se na reprezentaciju Bosne i Hercegovine na način da su sa više samopouzdanja i drskosti nastupile u nastavku.  Rezultatski su bile čak i ravnopravne do sredine drugog dela kada je do izražaja ponovo došla snaga i tehnika u udarcima Boškovićeve, Buše, Rašićeve, kao i tehnička domišljatost Ognjenovićeve. Selektor Terzić osetio je trenutak da u igru ubaci i Stefanu Veljković Lisinac koja se vratila u reprezentaciju, uopšte na parket, nakon što je 1. februara rodila sina Luku.

Bez veće drame Srpkinje su manirski rešile i drugi deo igre. Uvidevši da neizvesnosti neće biti, selektor je u trećem setu napravio zanimljivu izmenu, umesto primača Buše ubacio je korektorku Carić na poziciju primača i tako dobio na visini i preciznosti u prvoj liniji. Preubedljivih 17:8 iniciralo je da verovatno i najbolji naš selektor svih vremena u kolektivnim sportovima izrotira sve odbojkašice i tako omogući svim svojim izabranicima da uživaju na startu kontinentalnog prvenstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari