Srpkinje briljiraju u Riminiju 1Foto: EPA-EFE/ Grzegorz Michalowski

Planski je odlučeno da u godini Olimpijskih igara u Tokiju, selektor Zoran Terzić na takmičenje u italijanskom Riminiju pošalje podmlađenu reprezentaciju i svom kolegi Aleksandru Vladisavljevu ponovo ukaže čast da predvodi nacionalni tim na jednom značajnom nadmetanju. Iako se negde očekivalo da barem na startu Lige nacija najmlađa reprezentacija na turniru bude sputana tremom i neiskustvom većine igračica, Srpkinje su oduševile.

Na tri utakmice i to protiv rivala formata Turske, Poljske i domaćina Italije, ostvarile su dve pobede, a bile su u prilici da već na startu iznenade i odlične Turkinje (poraz od 3:2 u setovima).

Ono što je viđeno na startu turnira u Ligi nacija uliva nadu da srpska ženska reprezentativna odbojka i u narednih pet godina, barem, može redovno osvajati odličja na najvećim smotrama.

Planski, selektor Vladisavljev na prve tri utakmice rotirao je u svakom narednom setu tehničarke Milu Đorđević i Anu Jakšić.

Snažna i energična, Vanja Savić na korekciji stiče znanje učeći od starije Sare Carić, dok se na prijemu primarni tandem čine Lazović i Lozo, a priliku periodično dobija i Jovana Mirosavljević.

Protiv Italije, na poziciji libera, izvanredna je bila i Sanja Đurđević iz Uba.

Tradicionalno, na pozicijama srednjaka najveća je konkurencija.

U odusustvu lidera formata Rašićeve, Stevanovićeve, Popovićeve i Veljkovićeve, Jovana Kocić i Sofija Medić zaista divno funkcionišu.

Kocićeva sa svojim atletskim mogućnostima daje slobodu i sigurnost neiskusnima Đorđevićevoj i Jakšićevoj da prvi tempo odigravaju čak i kada prijem servisa nije idealan. Medićeva je produktivna i na koreji, mada je pomenute tehničarke ređe dižu u odnosu na, recimo, Ognjenovićevu.

Sve u svemu, lepo je bilo gledati naše mlade gracije kako se protiv iskusnijih, iako ne i kompletnih, rivalki međusobno bodre, podržavaju i proslavljaju svaki poen.

Oduševljenje je veće sa opažanjem da se na poslednjem susretu sa Italijankma nisu predavale i kada su protivnice bile u prilici da povedu sa 2:1 u setovima.

Početak je bio odličan; međutim naše odbojkašice do 25. juna očekuje još sijaset izazova u preostalih 12 kola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari