Srpkinje, svetske šampionke, u novom ruhu kreću u "planetarnu misiju" 1foto:Photo by Predrag Milosavljevic/Xinhua

U novom ruhu, uprkos tome što je gro igračica ostao u reprezentaciji, odbojkašice Srbije, od nedelje će započeti misiju ostanka u samom svetskom vrhu. Sa statusom zvanično najbolje reprezentacije na planeti, Tijana Bošković i saigračice imaće prioritetni zadatak da na Svetskom prvenstvu u Holandiji i Poljskoj sačuvaju rejting i poziciju reprezentacije kadre da se bori za odličje (23. sepetmbar – 15. oktobar).

Od 2015. naše dame su na svakom velikom takmičenju osvajale medalje.

Protok vremena je učinio svoje; neponovljivog Zorana Terzića (20 medalja za 20 godina) na selektorskoj klupi zamenio je harizmatični Italijan Danijele Santareli, predstavivši se domaćoj javnosti tokom ovogodišnje Lige nacija kao veoma emotivni stručnjak, sposoban da novine implementira u odavno postavljeni sistem.

U odnosu na pomenuto takmičenje i osvojenu bronzu, Srpkinje će biti pojačane Tijanom Bošković, verovatno najkompletnijom korektorkom na svetu, sposobnom da u meču ostvari više od dvadeset poena.

Da bi došle do same završnice, naše gracije moraće da odigraju čak 12 mečeva, s obzirom na format takmičenja.

Naime, 24 reprezentacije podeljene su u četiri grupe iz kojih će po četiri izboriti učešće u narednoj fazi.

U drugom periodu reprezentacije će biti podeljene u dve grupe sa po osam selekcija – u grupi E će se spojiti po četiri najbolja tima iz A i D, a u grupi F selekcije iz B i C.

Bodovi osvojeni protiv rivala koji su prošli dalje će se preneti, a igraće se samo sa preostala četiri protivnika.

Nakon toga, igraće se četvrtfinale, ali je kostur takav da je izvesno da će se za prolaz među četiri sastajati reprezentacije koje su već odmerile kvalitete u uvodnoj grupi.

S tim u vezi, Srpkinje su upoznate sa tim da do eventualnog finala ne mogu da igraju sa Italijom, Brazilom, Kinom…

U našem delu žreba je Amerika, Turkinje bi mogle da budu veoma opasne, ali je prema procenama duel naših dama i Amerikanki najrealniji u borbi za finale, posebno, jer će se dve reprezentacije sastati u Grupi C.

Selektor je na planetarnu smotru poveo sve igračice na koje je računao tokom priprema. Neće biti fenomenalne Maje Ognjenović, naše najbolje tehničarke u poslednjih nekoliko decenija, tako da će o organizaciji igre brinuti Bojana Drča i Slađana Mirković.

Uspeh reprezentacije u mnogome će zavisiti od kvaliteta prijema na kojem će biti Brankica Mihajlović, Sara Lozo, Katarina Lazović, Bianka Buša i Bojana Milenković.

Na pozicijama srednjaka igraće Jovana Stefanović, Mina Popović i Milena Aleksić, dok su libera Teodora Pušić i Aleksandra Jegdić.

Grupa je takva da Amerikanke predstavljaju najveću konkurenciju reprezentaciji Srbije. I one su u procesu smene generacija, u Ligi nacija, ove sezone, ispale su u četvrtfinalu, upravo od Srpkinja, a na planetarni šampionat su doputovale kao najboljerangirane na svetskoj rang listi.

Nemice, Bugarke i Kanađanke mogle bi da budu rivalke kadre da dobro ispariraju izabranicama selektora Santarelija, dok je reprezentacija Kazahstana, objektivno gledano, najslabija u grupi.

Srbija je bila šampion na prethodnom prvenstvu, a Amerika pre osam godina. Pre toga je dve vezane titule uzela Rusija, koja sada nema mogućnost da bude među učesnicama. Ostale ekipe u ovoj grupi nisu osvajale medalje na svetskih šampionatima.

Odbojkašice Srbije startovaće u nedelju protiv Kanađanki u 20 časova, u relativno novom ruhu, s obzirom na to da osim Maje Ognjenović, iz reprezentacije koja je 2018. osvojila svetsku titulu neće biti još Tijane Malešević, Silvije Popović, Stefane Veljković i Milene Rašić koja se nedavno porodila.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari