Srpska knjiga spala na tri slova 1Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Srpska atletika imaće samo tri predstavnika na Svetskom prvenstvu koje je juče počelo u Dohi (Katar) – bacače kugle Asmira Kolašinca i Armina Sinančevića i bacačicu diska Draganu Tomašević.

Najbolja srpska atletičarka, skakačica u dalj Ivana Španović, propustiće ovo takmičenje zbog povrede.

Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković rekao je da prihvata punu odgovornost za mali broj učesnika na SP, objašnjavajući da je u pitanju planirana smena generacija.

– Jednog dana će se gledati statistika i možda će neko reći, kao što i sada verovatno ima komentara, ala su ovi propali. Preuzimam punu odgovornost za to. Reč je o planiranoj smeni generacija. Kada smo 2009. u Berlinu imali deset učesnika, jedino je u finale ušla Biljana Topić i vrhunskim rezultatom u troskoku osvojila četvrto mesto. Svi ostali ispali su u kvalifikacijama. Pričam o toj godini jer smo posle velike krize oko izbora predsednika tek tada počeli s radom. Zaključili smo da je ispunjavanje norme i odlazak na takmičenje, uz eventualan ulazak u finale, krajnji cilj naših takmičara. Napravili smo projekat koji je od 1. januara 2010. doneo niz medalja na seniorskim prvenstvima Evrope, sveta i olimpijskim igrama – naglasio je Branković.

On je dodao i to da je trenutno prioritet ASS infrastruktura i podsetio da je izgrađena nacionalna atletska dvorana, a da bi Srbija i sada imala konkurente za medalju da o tome nisu odlučivale druge okolnosti.

– Svetska i evropska prvakinja u dvorani Ivana Španović bi i sada bila na takmičenju i uzela medalju, najverovatnije zlatnu da nije povredila zadnju ložu. Normu je, normalno, imala i Amela Terzić, ali se opredelila za udaju ove sezone i okretanje privatnom životu. Dakle, imali bismo petoro učesnika, a ne troje. Ipak, svestan sam da će se jednog dana ovo zaboraviti i pisaće da ih je bilo troje – zaključio je Branković.

Dragana Tomašević će se u bacanju diska takmičiti tek u sredu (2. oktobar), dok je finale zakazano za petak. Asmir Kolašinac i Armin Sinančević će na zaletište u Dohi izaći u četvrtak (3. oktobar), a finale u bacanju kugle na programu je naredne subote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari