Srpski golgeter potencijalna zvezda druge runde Lige Evrope 1Ilustracija Glatasaraj EPA-EFE/SEDAT SUNA

Dva dana posle „minimalca“ Fenerbahčea protiv Zenita u Istanbulu, gde će večeras drugi turski velikan Galatasaraj ugostiti Benfiku, ostali učesnici 1/16 finale Lige Evrope će na svoj, tradicionalni četvrtak odigrati prve mečeve uvodne nokaut runde manje atraktivnog i isplativog UEFA takmičenja.

U konkurenciji za trofej ostalo je najviše klubova iz Španije, jer su osim rekordera u broju dobijenih finala Lige Evrope (nekadašnjeg Kupa i Liga UEFA) – Sevilje (5) dalje prošli Betis, Viljareal i Valensija. Italija ima jednog manje predstavnika (Inter, Napoli, Lacio), Portugal dva (Sporting, Benfika), kao i Engleska (Arsenal, Čelsi), Austrija (Rapid, Salcburg), Rusija (Zenit, Krasnodar), Češka (Plzenj, Slavija), Ukrajina (Šahtjor, Dinamo K), Belgija (Genk, Briž) i Nemačka (Bejer, Ajntraht), uz već pomenuto tursko prvenstvo. Po jednog eksponenta nacionalnih liga imaju Hrvatska (Dimamo Z), Francuska (Ren), Švedska (Malme), Grčka (Olimpijakos), Švajcarska (Cirih) i Belorusija (BATE Borisov).

A u njima je „brdo“ igrača iz Srbije, s manje ili više bitnim ulogama u njihovim timovima. U prvom delu LE najviše je pokazao trio Ajntrahta – Filip Kostić, Mijat Gaćinović, Luka Jović – od kojih se dosta očekuje i u susretima sa Šahtjorom. Od poslednjeg posebno, jer je mladi napadač ekipe iz Frankfurta s pet golova u grupnoj fazi i fenomenalnim učinkom u Bundesligi postao jedan od najtraženijih fudbalskih junoša na Starom kontinentu.

Sude Mažić i Jovanović

Večeras ćemo gledati i dvojicu srpskih sudija. Milorad Mažić će voditi duel Ciriha i Napolija u Švajcarskoj, dok je Srđanu Jovanoviću povereno deljenje pravde na utakmici BATE Borisova i Arsenala u Belorusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari