Srpski golman u nezavidnoj situaciji: Čupiću zabranjen ulazak u Azerbejdžan zbog podrške separatistima 1foto:Star sport

Imao je Stefan Čupić, srpski golman, opciju da karijeru nastavi u Azerbejdžanu, međutim, to se neće dogoditi zbog njegovih javnih istupa u kojima je podržao, prema tumačenju vlasti iz te zemlje, separatiste iz Jermenije.

Zlatni „orlić“, Stefan Čupić je od 2019. do 2021. branio gol jermenskog Ararata.

Šampion Evrope sa reprezentacijom Srbije, na Evropskom omladinskom prvenstvu 2013. imao je opciju da ovog leta nastavi karijeru na Kavkazu, tačnije u azerbejdžanskom Kapazu.

Iako je delovalo da će do transfera doći, prelazak je stopiran zbog navodne Čupićeve podrške jermenskim separatistima na društvenim mrežama.

„Od mog dolaska u Azerbejdžan nema ništa jer mi nisu odobrili vizu za ulazak u zemlju. Na mojim profilima na društvenim mrežama nećete naći bilo kakve političke objave jer ih nije ni bilo. Klub i trener su želeli da me dovedu ali nije mi odobrena viza samo zato što sam igrao u Jermeniji. Iako sam državljanin Srbije, a ne Jermenije. Nisam na društvenim mrežama postavljao nikakve objave u znak podrške Jermeniji, ali na kraju ipak neću moći da dođem u Azerbejdžan“, rekao je Stefan Čupić za tamošnje medije.

Ono što je zasmetalo vlastima u Azerbejdžanu, jeste jedna Čupićeva objava u kojoj je napisao „Srbi uvek uz vas“ a na kojoj je i jermenska zastava.

Azerbejdžan i Jermenija su decenijama unazad u sukobu.

Tačnije, neprijateljstvo traje još pre Prvog svetskog rata, a obnovljeno je 1988. kada je u Azerbejdžanu, tada u sastavu SSSR-a, na referendumu u oblasti Nagorno Karabah, sa većinskim jermenskim stanovništvom, izglasano pripajanje Jermeniji.

Usledio je šestogodišnji rat u kojem je Azerbejdžan izgubio i morao da se pomiri sa gubitkom pomenute teritorije. Nagorno Karabah je faktički postao nezavisan ali međunarodno nepriznat.

Azerbejdžan od tada nije odustao od pretenzija na pomenutu teritoriju i novi rat je krenuo 2020. kada je  za mesec i po dana povratio veći deo izgubljene teritorije iz prvog rata.

Pre nekoliko dana su u regionu opet počeli oružani sukobi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari