Srpski igrači ne mogu da odu kao Asano 1Foto: STARSPORT

Hristos voskrese ili na japanskom Takuma Asano.

Otrežnjenje na veliki hrišćanski praznik, ali i nova šansa da se fudbalski radnici opamete, pre svega Fudbalski savez Srbije – priča za Danas predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN) Mirko Poledica povodom iznenadnog odlaska japanskog igrača iz Partizana.

Iako su svi iz tabora crno-belih požurili da ocene da je odlazak Asana bio „podmukao čin“, te da će ga zbog svojevoljnog napuštanja kluba prijaviti FIFA, malo ko je uspeo da ospori pravo Japanca na odlazak bez pravog pozdrava.

FIFA propisi koji se primenjuju na inostrane igrače su jasni.

Ukoliko fudbaleru kasne dve zarade dužan je da klubu pošalje zvaničan zahtev i sačeka da u roku od 15 dana dobije odgovor.

Ako je odgovor negativan ili ga nema, ima pravo da bez obrazloženja obavesti klub izjavom da jednostrano raskida ugovor, što je Asano u ovom slučaju i uradio.

Možda je odlazak na Uskrs sa moralnog aspekta bio na prvi pogled nedostajan čin, ali teško je reći s druge strane koliko je moralno da bilo kome, za bilo koji posao, kasni primanje koje je uredno zaradio.

– To što je uradio Asano je posao i ništa drugo, a ne podmukao čin. On je shvatio da ima osnov da napusti klub bez obeštećenja i to je i uradio. Možda bi mu Partizan posle praznika nadoknadio dugovanja, ali on je verovatno procenio da mu je u ovom trenutku bolje da iskoristi priliku i ode za džabe, umesto da na leto neki drugi klub mora da za njega plaća obeštećenje oko tri miliona evra. Time je verovatno i sebi u nekoj drugoj sredini obezbedio veću platu jer klub koji ga dovodi ne mora da isplaćuje Partizan. Za ovo najveću odgovornost snosi poslovni direktor. Isto tako sam ubeđen i da do ovoga ne bi došlo da je u Partizanu ostao Vladimir Vuletić. On bi kao pravnik sigurno upozorio na vreme da bi klub mogao da ostane bez igrača ako ne ispuni obaveze – objašnjava Poledica.

Asano je iskoristio privilegiju što se na njega kao stranca ne odnose isti propisi kao na domaće fudbalere, koji trenutno čak ni nemaju kome da se obrate u slučaju kašnjenja plata.

– Domaći igrač mora da sačeka da mu zarada kasni tri meseca, ali ni tada čak ne može da ode kao Asano. On tada sme da podnese tužbu Arbitražnom sudu FSS, a tek onda kada dobije presudu koja potvrđuje da mu stvarno klub duguje može da jednostrano raskine ugovor, odnosno dobije čiste papire da izabere novu sredinu. Sada, međutim. postoji problem što Arbitražni sud ne postoji. Većini sudija je istekao mandat i niko sada ne može ni da reši njihov spor. Ako bi u ovom trenutku podneli tužbu, oni nemaju pojma kada će biti rešena. To može biti za šest meseci ili godinu dana. A za to vreme moraće da trpe posledice u klubu jer na takve stvari niko ovde ne gleda kao na poslovni već kao na lični čin. Za razliku od njih Asano ne samo što je već ovog momenta slobodan u izboru novog kluba, već će i preko FIFA naplatiti odštetu od Partizana zbog toga što mu kasne zarade – dodaje Poledica.

Domaći igrači zbog svega navedenog često odustaju od potraživanja svog novca samo da ne bi gubili pola godine ili više svoje fudbalske karijere koja po pravilu ne traje mnogo duže od jedne decenije.

– Čelnici klubova znaju da su igrači u podređenom položaju i to često iskorišćavaju. Znajući da bi dokazivanje svog prava moglo da potraje mesecima, igrači često pristanu da potpišu da se odriču svih potraživanja samo da bi dobili ispisnicu iz kluba i mogli da potraže drugu sredinu. U svetlu svega ovoga želim da podsetim i na istraživanje FIFPro (svetske asocijacije fudbalera) po kome se najviše utakmica namešta u sredinama gde igrači nisu uredno plaćeni. Treba imati u vidu da igrači nikada ne učestvuju u nameštanjima zato što to žele, već su najčešće primorani na to pošto im osnovna egzistencija visi o koncu – ističe Poledica.

Partizan je po njegovim rečima obrukao ne samo sebe nego i celokupni srpski fudbal.

– Ovo je neviđena bruka za Partizan kao ugledni klub sa velikom evropskom tradicijom, koji redovno igra u evropskim kupovima. Srbija je inače na lošem glasu zbog problema oko plaćanja igrača, a sada će ovo samo da dodatno pogorša položaj. Partizan je ovim najviše sam sebi napravio problem jer će svaki iole respektabilni igrač iz inostranstva da se dobro zamisli da li želi da potpiše za klub koji ima reputaciju da ne plaća uredno fudbalere. U pitanju je šteta koja je praktično nemerljiva – zaključuje Poledica.

Stanojević: Izuzetan profesionalac, kulturološke razlike

Trener Partizana Aleksandar Stanojević rekao je juče da razume odluku Takuma Asana da napusti klub.

– Znate šta, sama činjenica da je otišao iznenada je bila šok za nas. Igrači su dali izjave da su razočarani i razumem ih zato što znam koliko ga vole i veruju u njega. S te strane ih zaista razumem, ovo je početni šok, ali mi smo Partizan i imamo još dosta igrača da ćemo ovo prebroditi. Lično, nikad o Asanu neću reći lošu reč jer je bio izuzetan profesionalac kakvog nikada nisam upoznao. Nije nam prijatno, ali razumem kulturološke različitosti. Imao je mogućnost da priča, nije pričao, nije obavestio da hoće da raskine, jedino je to strana gde imam zamerku. Svi smo različiti, igrači moraju da shvate da je to druga kultura, ako tamo voz zakasni dva minuta šef stanice stanice izvrši samoubistvo – naglasio je Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari