Srpskim strelcima devet medalja 1

Srpski strelci su se okitili sa devet medalja prvog dana 23. turnira vazdušnim
oružjem u slovenačkim Rušama, na kome učestvuju takmičari iz osam država, saopštio je večeras Streljački savez Srbije.

Zlatna odličja osvojili su Zorana Arunović (pištolj), Milenko Sebić (puška), muška i ženska ekipa pištoljem. Do srebra su došli Bobana Veličković (pištolj), ženska i muška ekipa puškom, a bronze su „pogodili Dimitrije Grgić (pištolj) i Milutin Stefanović (puška).

Najubedljiviju pobedu dana ostvarila je Arunović. U finale je ušla kao prva, sa 387 krugova, šest više od drugoplasirane Mađarice Renate Tobai Sike. Arunovićeva je mnogo pre kraja finala rešila pitanje pobednika, slavila je sa odličnih 245,7 krugova. Bobana Veličković je srebro osvojila sa rezultatom 8,3 kruga slabijim od ostvarenja drugarice iz reprezentacije.

Pobednički rezultat Zorane Arunović vazdušnim pištoljem je i prvi rekord Srbije finala po novim pravilima koja su stupila na snagu 1. januara, a po kojima je finale produženo. Sada pobednik i drugoplasirani gađaju 24 serije (umesto dosadašnjih 20), trećeplasirani 22 (umesto 18)… Ispadanje
počinje od 12. serije, a ne od osme, kako je to bilo od 2013. do 2016. godine.

Ostvarenja Sebića (249,1) i Grgića (215,2) su takođe automatski novi državni rekordi finala, jer miting u Rušama je prvo takmičenje za našu reprezentaciju po novim pravilima, a ispunjava uslove za priznavanje srpskih rekorda, za šta je neophodno učešće bar pet država.

Sebić je u putu do zlata veliku borbu vodio sa Japancem Šimadom, koga je nadmašio za dva deseta dela kruga. Milutin Stefanović je osvojio treće mesto ispred Mađara Ištvana Penija, koji je blistao u kvalifikacijama, ali je ostao bez medalje. Peni je „ubio“ 631,1, tri deseta delova kruga više
od vlastitog juniorskog evropskog rekorda, ali kontinentalni rekordi se ne priznaju na mitinzima.

Dimitrije Grgić je u kvalifikacijama pištoljem bio najprecizniji sa 582 kruga, a u finalu je bronzu osvojio iza bivšeg svetskog prvaka Tomojukija Macude i Mađara Mikloša Tatrajija.

Najuspešnija srpspska takmičarka puškom bila je Dragana Todorović na četvrtom mestu. U finalima je gađalo ukupno 12 srpskih strelaca. Takmičenje u Rušama se završava u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari