Šta je obeležilo ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu? 1Foto: FoNet/ AP

Još jedno, 21. po redu Svetsko prvenstvo u fudbalu je za nama, a ono nam je donelo pregršt zanimljvih rezultata, preokreta, ali i podataka.

U finalu će se sastati Francuska i Hrvatska i dok je Francuska uoči Mundijala važila za jednog od najvećih favorita na turniru, dotle su svi svrstavali Hrvatsku u grupu favorita „iz senke“.

I dok je ovo Hrvatskoj prvo finale u istoriji i već sada najveći sportski uspeh od nezavisnosti, dotle Francuzi ulaze u svoje treće finale, a do sada su u istim imali polovičan uspeh. U Francuskoj su pre tačno 20 godina došli do zlata pobedivši u finalu Brazil sa 3:0, da bi osam godina kasnije izgubili u Nemačkoj na penale protiv Italije.

Ipak, ovaj turnir su obeležile i mnoge druge zanimljivosti, po kojim će takođe Rusija 2018. godine biti upamćena u fudbalskom svetu zauvek.

Šta je obeležilo ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu? 2
Foto: EPA-EFE/ ABEDIN TAHERKENAREH

* Marcelo Brozović pretrčao je najviše na jednoj utakmici od kada se Svetsko prvenstvo u fudbalu igra. On je u polufinalu protiv Engleske pretrčao rekordnih 16,6 kilometara, mada u pretrčanu kilometražu ulaze i 30 minuta produžetaka pošto je posle 90 minuta bilo 1:1.

* Nejmar se posle faulova nad njim valjao ukupno 14 minuta na terenima tokom ovog Svetskog prvenstva.

* Hrvatska je posle Urugvaja najmanja država koja se plasirala u finale Mundijala.

* Hrvatska je prva reprezentacija koja je do finala stigla nakon tri dobijene utakmice na produžetke u nokaut fazi takmičenja (osmina finala – Danska, četvrtfinale – Rusija, polufinale – Engleska).

* Hrvatska je potencijalno najslabije rangirani osvajač Mundijala, s obzirom na to da su uoči prvenstva bili su na 20. mestu Fifine rang liste, čime mogu da obore rekord Francuske iz 1998. godine kada su do titule stigli sa 18. mesta pomenute liste.

* Nejmar je najčešće faulirani igrač na jednoj utakmici u istoriji Mundijala. Njega su reprezentativci Švajcarske faulirali čak 10 puta u meču prvog kola E grupe 21. Svetskog šampionata u fudbalu koje se održalo u Rusiji.

Šta je obeležilo ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu? 3
Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

* Ovo prvenstvo se odigralo u jednoj od površinski najvećih zemalja na svetu. Isprva je politički vrh Rusije želeo da se utakmice igraju i na krajnjem istoku zemlje – u Vladivostoku, ali se Fifa nije složila sa tim planom jer je pomenuti grad isuviše udaljen od Zapada Rusije gde je planirano da se odigra najveći broj utakmica, pa bi reprezentacije koje bi igrale u Vladivostoku bile u neravnopravnom položaju u odnosu na druge.

* Nije bilo pozitivnih rezultata na doping testove sprovedene pre i tokom Svetskog prvenstva u fudbalu na preko 3.000 učesnika. FIFA je prikupila 2.761 uzorka pre turnira, a još 626 tokom njega, uključujući 108 tokom dana kada nije bilo utakmica, u sklopu najvećeg antidoping testiranja na svetskim prvenstvima.

* Hrvatska je prvi učesnik finala Mundijala koji dolazi sa Balkana.

* Ovo prvenstvo su obeležili i političari koji su na njemu bodrili svoje sportiste. Po jednom smo na istom mogli da vidimo predsednika i premijera Rusije Vladimira Putina i Dmitrija Medveda, kao i premijera Hrvatske i predsedika Francuske Andreja Plenkovića, odnosno Emanuela Makrona, dok je dva puta fudbalere svoje zemlje bodrila i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Očekuje se dolazak najvišeg vrha obeju zemalja učesnica finala na stadion „Lužnjiki“.

* Hrvatska je tek 13. nacija koja je stigla do same završnice Svetskog prvenstva.

* Ovo prvenstvo će biti zapamćeno i po rekordnom broju dosuđenih penala. Preko 20 kaznenih udaraca su sudije dosudile na ovogodišnjem Mundijalu.

* Mundijal u Rusiji je obeležila i VAR tehnologija koja je po prvi put uvedena na Svetskim prvenstvima. Čelnici Fife su zadovoljni jer je pomenuta tehnologija pomogla sudijama u preko 90% situacija, pa smo na ovom šampionatu videli zaista mali broj loših sudijskih odluka. Ipak, VAR dolazi do izražaja samo ako glavni sudija želi da još jednom pregleda spornu situaciju ili ako uvaži mišljenje petorice sudija koji sede u posebnoj prostoriji i posmatraju utakmicu, a „tihi signal“ pošalju ka glavnom arbitru samo ako se i nužno ne slože sa njegovom procenom određene situacije na terenu.

* Do sada su od svih nacija najuspešniji Brazilci sa pet titula, dok ih po četiri u svojim vitrinama imaju Nemačka i Italija. Zanimljivo, najviše poraza u finalima ima upravo Nemačka (takođe četiri), a oni su najviše puta u istoriji bili i treći, takođe u četiri navrata (1934.,1970.,2006.,2010.).

* Holandija je jedina nacija koja je stizala do finala, ali i nikada u njemu nije pobedila. Fudbaleri iz „zemlje lala“ su čak tri puta gubili u finalnim utakmicama Mundijala.

* Ovo Svetsko prvenstvo je obeležila rekordna gledanost utakmica preko interneta, tačnije lajv striminga (live streaming), jer je po podacima servisa Conviva zabeleženo 75,8 miliona pokušaja gledanja utakmica putem interneta, od kojih je 63,5 miliona bilo uspešno, a još interesantniji podatak je da je trećinu te gledanosti odnela utakmica Urugvaj – Francuska.

* U prvih deset dana Svetskog prvenstva 2018. godine zabeleženo je duplo više pregleda utakmica preko interneta nego za čitav tok Mundijala u Brazilu 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari