Dante Exum (L) and Head coach Željko Obradovićfoto STARSPORT

Tri kola su ostala do kraja regularnog dela Evrolige i mnoge stvari su postale jasne oko plasmana ekipa u TOP 8 fazu takmičenju.

Srpskom predstavniku, ekipi Partizana, biće potrebne dve pobede u preostala tri kola, ili možda i samo jedna, ali će tada morati da navijaju za druge timove.

Na prva četiri mesta Evrolige nalaze se Olimpijakos (22-9), Real Madrid (22-9), Barselona (21-10) i Monako (20-11) i po svemu sudeći će tamo i ostati.

Borba za preostala četiri mesta vode se između Fenerbahčea (18-13), Makabija (18-13), Partizana (17-14), Baskonije (16-15), Žalgirisa (16-15) i Efesa (15-16).

Partizan ima izuzetno dve teške utakmice pred sobom u Evroligi.

Prvo u petak u Štark Arenu dolazi veliki Real Madrid, da bi naredne nedelje „crno-beli“ ukrstili „koplja“ sa Monakom u Kneževini.

U poslednjem kolu dolazi im na „noge“ odavno prežaljeni Panatinaikos i to je meč koji izabranici Željka Obradovića jednostavno moraju da reše u svoju korist.

Kalkulacija ima mnogo ukoliko Partizan zabeleži samo jednu pobedu u preostala tri duela u okviru Evrolige.

Ukoliko pobede na dve od preostale tri utakmice, njihova viza za TOP 8 je izvađena.

Ako sve tri utakmice izgube, šanse za plej of gotovo i da ne postoje.

Međutim i ako zabeleže samo jednu pobedu, šanse Partizana će u tom slučaju postojati za TOP 8 fazu.

Tada će „crno-beli“ morati da navijaju za Makabi i za Fenerbahče.

Fenerbahče već u narednom kolu gostuje Baskoniji i ako bi turski klub prekosutra uveče slavio, tim iz Baskije bi u najboljem slučaju mogao da završi sezonu sa skorom 18-16.

To je skor identičan Partizanovom u potencijalnom smislu, a u slučaju tog scenarija Partizan bi bio ispred španskog tima zbog boljeg međusobnog skora.

Fenerbahče bi mogao da nastavi da igra za sebe, ali i „za Partizan“, i u narednoj nedelji kada dočekuje dvostrukog evropskog uzastopsnog šampiona, ekipu Efesa.

Feneru je peto mesto izrazito bitno jer u plejofu za fajnal for želi da da izbegne Olimpijakos, Real i Barselonu.

Zato će nastojati da dobije sve tri utakmice do kraja regularnog dela sezone, a trijumf nad Efesom bi ekipu Ergina Atamana izbacilo iz svih kalkulacija za TOP 8.

Inače, ako bi Efes i Partizan imali identičan skor pobeda i poraza na kraju sezone, prednost bi imao srpski tim zbog dve pobede nad renomiranim protivnikom.

Još jedna ekipa žarko želi da zauzme peto mesto na kraju regularnog dela sezone, a reč je o Makabiju.

Makabi takođe mora da juri sve tri pobede do kraja sezone, a prvo im prekosutra uveče u „Menora Mivtaki Arenu“ stiže Armani, da bi naredne nedelje igrali protiv Žalgirisa u „Žalgirio Areni“, dok će u poslednjem kolu ugostiti Real Madrid.

Upravo je za Partizan od ključne važnosti onaj meč koji će „ponos Izraela“ igrati naredne nedelje.

U slučaju trijumfa ekipe Odeda Kataša u Kaunasu i litvanski tim bi u najboljem slučaju mogao da dođe do skora 18-16 na kraju ligaškog dela sezone.

Ukoliko bi i Partizan sezonu završio sa tim učinkom, ekipa Željka Obradovića bi imalo prednost zbog duple pobede nad litvanskom ekipom ove sezone.

I na kraju dolazimo do Baskonije kojoj navijači Partizana već u petak priželjuju poraz od Fenera.

Naredne nedelje će Baskonija ugostiti Asvel gde će biti potpuni favorit, ali će u poslednjem kolu na „noge“ velikom Olimpijakosu u prepunu dvoranu „Mira i prijateljstva“ gde je za pretpostaviti da će se tim iz Pireja boriti za pobedu koja bi mu trebala doneti prvo mesto na kraju ligaškog dela sezone i makar na papiru potencijalno lakšeg protivnika u borbi za odlazak na fajnal for.

Dakle, Partizan u TOP 8 fazu takmičenja sasvim sigurno vode dve pobede u preostale tri utakmice.

Ukoliko „crno-beli“ zabeleže samo jedan trijumf u završnici evroligaške sezone moraće iz sve snage da navijaju za Fener i Makabi.

Za Fenerbahče da već u ovaj petak savlada Baskoniju u gostima, a za Makabi da za tačno nedelju dana pobedi Žalgiris u Litvaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari