Šta nas očekuje u sportskoj 2019. godini? 1Foto: Starsport

U ovoj sportskoj godini nas čeka dosta zabave, a ista će biti interesantna i kao „predigra“, onoj olimpijskoj, koju će obeležiti spektakularne Igre u Tokiju.

Januar

Pored standardne teniske sezone, koja je počela u prvim danima nove godine, u januaru ćemo gledati još i Svetsko prvenstvo za rukometaše od 10. do 27. ovog meseca, a Srbija će učestvovati u grupi A sa Francuskom, Rusijom, Brazilom, Nemačkom i Korejom, koja će u svom sastavu imati rukometaše i iz Severne i iz Južne Koreje. Dalje prolaze po tri najbolje reprezentacije iz svake od četiri grupa, a „Orlovi“ prvi meč igraju 11. januara protiv Rusije u Berlinu.

Sem rukometa, u januaru će Australijan Open zaokupirati pažnju svetske sportske javnosti. Tradicionalno prvi Grend slem sezone počinje 14. i trajaće do 27. januara.

Šta nas očekuje u sportskoj 2019. godini? 2
Foto: EPA-EFE/ ELLEN SMITH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Novak Đoković je na prvom turniru ove sezone, odigranom u Dohi, zaustavljen od Roberta Bautiste-Aguta u polufinalu, ali je i pored toga glavni favorit za osvajanje popularnog Ozi Opena.

Najveće rivale imaće u liku i delu Rodžera Federera i Rafaela Nadala, a ukoliko podigne taj trofej Đoković će biti na 15. osvojenih grend slemova u karijeri.

Prvi je i dalje Federer sa 20 takvih titula, a interesantno je i to da su i Federer i Đoković po šest puta bili najbolji u Melburnu.

U januaru počinje i čuveni WRC, a prvi trkački vikend će biti održan u Monte Karlu od 24. do 27. januara.

Februar

Na samom početku februara uživaćemo u 53. Superboulu. Jedan od najvažnijih događaja u svetu sporta na programu je 3. februara u Atlanti, a ostaje da se još vidi koje će dve ekipe obezbediti „vizu“ na najbitniju utakmicu sezone.

Pored NFL-a, ljubitelji sporta će biti u prilici da u drugom mesecu ove godine prate i kvalifikacije za Mundobasket, a Srbija 21. februara igra u gostima protiv Estonije i ako slavi obezbediće odlazak na Svetsko prvenstvo koje se održava u Kini krajem leta.

Takođe u ovom mesecu biće na programu i NBA Ol-star vikend u Šarlotu, a 17. februara će biti odigrana i čuvena Ol-star utakmica.

Mart

U martu počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će biti odigrano 2020. godine. Kvalifikacije će trajati samo u ovoj kalendarskoj godini, a voljom žreba Srbija će se takmičiti u grupi B sa Luksemburgom, Litvanijom, Portugalom i Ukrajinom, a po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe obezbediće prolazak na kontinentalni šampionat. Prvi meč u grupi Srbija će igrati protiv Portugala u gostima 25. marta, a poslednji 17. novembra protiv Ukrajine na svom terenu.

Pored toga, u martu stratuju i nove sezone u Formuli 1 i Moto GP. Dvotočkaši sezonu počinju u Kataru 10. marta, a „najbrži karavan na svetu“ počinje nedelju dana kasnije u Australiji.

Takođe, Rusija će biti domaćin Zimske Unirvezijade koja je na programu od 2. do 12. marta.

Što se tiče tenisa, u ovom mesecu ćemo gledati prva dva Mastersa u sezoni, Indijan Vels od 4. do 17., te Majami od 18. do 31. marta.

April

U aprilu neće biti previše sportskih takmičenja, ali svakako vredi izdvojiti čuveni londonski Maraton koji će biti na programu 28. aprila.

Maj

U maju ćemo pratiti čuveni Fajnal-for Evrolige koji je na programu 17. do 19. ovog meseca u Vitoriji, odnosno Španiji, a mečevi će se igrati u „Fernando Buesa Areni“.

Takođe ćemo pomno pratiti i Svetsko prvenstvo u tekvondou koje se održava od 15. do 19. maja u Mančesteru i nadati se nekoj novoj medalji sjajnih srpskih sportista. Uz to krajem meseca uživaćemo i u tenisu, jer 26. maja počinje Rolan Garos i traje do 9. juna.

Jun

Prvog dana juna – prava fudbalska poslastica: finale Lige šampiona u Madridu, na stadionu Atletiko Madrida „Vanda Metropolitano“.

Šta nas očekuje u sportskoj 2019. godini? 3
Foto: EPA-EFE/ CHEMA MOYA

Od 27. juna do 7. jula Srbija i Letonija će organizovati Evropsko prvenstvo za košarkašice, koje će se igrati u Beogradu, Zrenjaninu, Nišu i Rigi. „Orlice“ će na pomenutom šampionatu igrati u grupi D zajedno sa Belorusijom, Rusijom i Belgijom.

Od 7. juna do 7. jula Francuska će biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu za žene.

Jul

Već sa prvim danom jula počinje najvažniji Grend slem u „belom sportu“ – Vimbldon i trajaće sve do 14. jula. To će biti ubedljivo najveći sportski događaj u sedmom mesecu ove godine, uz Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima koje je na programu od 12. do 28. jula u Gvanžuu, u Južnoj Koreji. Svakako, krajem meseca treba ispratiti i čuveni Tur d Frans koji je na programu od 6. do 28. jula.

Avgust i septembar

Kraj avgusta i sam septembar će doneti dosta sportskog uzbuđenja, pošto 26. avgusta počinje poslednji Grend slem u sezoni, čuveni US Open, a trajaće do 9. septembra.

Uz to poslednjeg dana avgusta počinje sportski događaj godine – Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce koji će trajati do 15. septembra, a domaćin je Kina. Nema dileme da će na istom prvi favorit za zlato biti reprezentacija SAD, a da li će čuveni „Drim tim“ uspeti neko da sruši, ostaje da se u prvoj polovini septembra vidi.

Oktobar i novembar

U oktobru će pažnja svetske sportske javnosti biti usmerena na čuveni čikaški Maraton koji je na programu 13. oktobra, a naredni mesec će biti rezervisan za ATP finalni Masters turnir u Londonu koji je na programu od 11. do 17. novembra.

Sezona Moto GP će se završiti Velikom nagradom Valensije 17. novembra, a sezona Formule 1 svečano 1. decembra na stazi „Jas Marina“ u Abu Dabiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari