Stadion 974 izgrađen da nestane 1Foto: Pixabay/Blueeye

Od sedam stadiona koje je Katar izgradio za Svetsko prvenstvo, jedan će nestati posle tog turnira.

Stadion 974 u Dohi, pored luke, s više od 40.000 sedišta, delimično je izgrađen od recikliranih kontejnera za transport robe i čelika.

Katar kaže da će stadion biti u potpunosti demontiran posle Svetskog prvenstva i da bi mogao da bude isporučen nekoj zemlji kojooj bi oga biti potreban. Strani stručnjaci su pohvalili projekat, ali kažu da bi već trebalo više da se zna o tome šta će biti sa stadionom posle Svetskog prvenstva.

„Projektovanje za demontažu je jedan od glavnih principa održive gradnje“, rekao je Karim Elgendi, saradnik istraživačkog centra Čatam haus u Londonu koji je ranije radio kao konsultant za klimu za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

„Blagovremeno planiranje demontaže omogućava prirodnu restauraciju gradilišta ili njegovu ponovnu upotrebu za drugu funkciju“, rekao je on, dodajući da je potrebno razmotriti niz faktora „pre no što neku zgradu nazovemo održivom“.

Zgrade emituju skoro 40 odsto ugljenika u svetu povezanog s potrošnjom energijom. Od toga, oko 10 odsto je od „ugrađenog“ ugljenika ili gasova zbog izgradnje, održavanja i rušenja zgrada.

Katar je pod međunarodnom kritikom zbog odnosa prema slabo plaćenim radnicima-migrantima koji su za Svetsko prvenstvo izgradili stadione, linije metroa i druge objekte vrednosti veće od 200 milijardi dolara. Ali, Katar kaže da kritičari ignorišu reforme radnog prava sprovedene poslednjih godina.

Stadion 974, nazvan po međunarodnom pozivnom broju Katara i broju kontejnera korišćenih za njegovu izgradnju, jedina je zgrada koju je Katar izgradio za Svetsko prvenstvo, a da nije klimatizovana. Tokom utakmice u petak u kojoj je Švajcarska pobedila Srbiju, vazduh je bio primetno vlažniji i topliji nego na drugim mestima.

Na tom stadionu se održavaju samo večernje utakmice, kada je temperatura niža. Toko dana temperatura u Dohi je oko 30 stepeni, a noću manja od 20.

Firma „Fenvik Iribaren arkitekts“ (Fenwick Iribarren Architects) koja je projektovala stadion 974 i još dva za Svetsko prvenstvo, kaže da je ideja bila da se izbegne izgradnja „belog slona“ – stadiona koji će posle turnira biti neiskorišćen ili nedovoljno korišćen, kao što se desilo posle prethodnih Svetskih prvenstava u Južnoj Africi, Brazilu i Rusiji.

Katar kaže da ima planove za ostalih šest stadiona posle završetka Prvenstva, ali s mnogih će biti uklonjen višak sedišta.

Raznobojni transportni kontejneri za robu su građevinski delovi stadiona 974, a u njima su i WC-i i drugo. Poput ogromnih Lego blokova, jarko crvene, žute i plave valovite čelične kutije izgledaju kao da su obešene između čeličnih delova građevine, te stadion ima industrijski dizajn.

Katar nije naveo gde će demontirani stadion posle turnira, niti kada će biti srušen. Organizatori su rekli da bi se mogla promenti nammena stadiona da bi se drugde izgradio neki objekat iste veličine ili više manjih stadiona.

Gde idu njegove komponente je važno zbog zagađenja koje bi izazvalo otpremanje delova hiljadama kilometara dalje.

„Karbon market voč“ (Carbon Market Watch), grupa za zaštitu životne sredine koja je istraživala planove održivosti Svetskog prvenstva u Kataru, rekla je da se to da li stadion 974 ima „manji ugljenični otisak“ od trajnog stadiona svodi na to „koliko puta i koliko daleko se stadion transportuje i ponovo sklapa“.

FIFA i Katar to priznaju u izveštaju u kojem se procenjuju emisije gasova stadiona. Ako se stadion ponovo koristi samo jednom, procenjuju da bi njegova emisija bila niža od stalnog stadiona ako se ne otprema dalje od 7.000 kilometara.

Ali, čak i da mu se namena i mesto promene više puta, i dalje bi zagađivao manje od izgradnje stadiona na ti mestima, koja je energetski intenzivna.

„Energija potrebna za demontažu i transport građevinskih komponenti će očigledno morati da se proceni“, rekao je Elgendi iz Čatam hausa, „ali je malo verovatno da će nadmašiti količinu ugljenika u građevinskom materijalu za izgrađu stalnog stadiona“.

Privremeni stadion 974 je domaćin ukupno sedam utakmica, od kojih je poslednja u ponedeljak između Brazila i Južne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari