Stanković na ispitu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Logika nalaže da rezultat 162. večitog derbija koji će se igrati u nedelju između Crvene zvezde i Partizana (18.00) neće uticati na konačni ishod Superlige.

Crveno-beli se ni u slučaju poraza neće odreći titule, pošto već sada imaju bodovnu zalihu od 11 poena koja im praktično garantuje podizanje pehara Superlige u maju.

Zbog toga je utisak da će najveći pritisak u nedelju biti na novom treneru Crvene zvezde Dejanu Stankoviću.

O njegovom radu će se do leta suditi na osnovu utiska koji ekipa ostavi u tri meča protiv Partizana (dva u prvenstvu i verovatno još jedan u Kupu Srbije), a od leta na osnovu (ne)uspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Zaliha koju mu je prethodnik Vladan Milojević ostavio u amanet u Superligi garantuje mu tokom proleća miran rad na uigravanju ekipe koja bi trebalo da na leto napadne treći ulazak u Ligu šampiona.

Upravo zbog dvocifrene bodovne zalihe logika nalaže da Stanković u derbiju ne bi trebalo da kalkuliše i zadovoljava se remijem, već da napadne Partizan i pobedom već stavi obe „šape“ na pehar domaćeg prvenstva.

Koliko god su ga uzdizali u zvezde zbog evropskih uspeha, navijači su Vladana Milojevića oštro kritikovali zbog takozvanog ziheraškog pristupa u derbijima.

Od Stankovića se i zato očekuje potpuno drugačiji pristup, mada je veliko pitanje da li on i ako bude želeo može da napadne crno-bele. Špicevi Zvezde su u ozbiljnoj krizi koja je bila vidljiva još jesenas, a sada je samo dodatno produbljena.

Ričmond Boaći se oporavio i moći će da igra protiv Partizana, ali je problem što već 272 minuta nije postigao gol. Statistika Milana Pavkova je još gora pošto preko 400 minuta nije zatresao mrežu protivnika.

Tomane je na pripremama od Stankovića inače dobijao šansu na kašičicu, a nezvanično je još na ledu zbog promašenog penala u Atini. Dodatni problem novom strategu šampiona Srbije predstavlja očigledan nedostatak plejmejkera poput Marka Marina, pošto se kreiranje igre u prva tri kola svelo na krilne igrače – Bena i Gavrića.

Inđija je u prošlom kolu pokazala da ako se crveno-beli uštopuju na bočnim pozicijama, teško da će uspeti da naprave gol šansu.

Mirko Ivanić koji je trebalo da nasledi Marina u prvom timu još uvek nije dobio šansu, a sudeći po presingu koji Stanković traži svih 90 minuta – verovatno je neće ni dobiti.

Bivši igrač Vojvodine i BATE Borisova nije ni kod Milojevića dobio šansu na poziciji desetke, a nikada nije ni slovio za igrača koji ima brzinu, već samo tehniku i šut.

Najveći Stankovićev uspeh u prva tri kola su Zvezdina deca Željko Gavrić i Veljko Nikolić koji su prekomandovani iz Grafičara, a koji su pokazali da poseduju talenat koji tek treba da izbruse kako bi bili bitni igrači crveno-belih.

– Igraću svoju igru, kako znam i umem, pa ćemo videti za koliko će to biti dovoljno. Zašto da ne odlučim derbi? Verujem u sebe – optimista je Nikolić.

Gavrić ne krije da oseća tenziju uoči najbitnije utakmice domaćeg fudbala.

– Pritisak uvek postoji kad igrate s Partizanom. Ja sam, pored toga, još i euforičan! Jedva čekam da osetim atmosferu kao igrač, verujem da je fenomenalna, sigurno se mnogo razlikuje nego kad sam svojevremeno sakupljao lopte na atletskoj stazi – zaključio je Gavrić.

Da li će se napuniti „Mitić“?

Poslednjih pola decenije ni „Rajko Mitić“ ni stadion Partizana nisu bili krcati za večiti derbi. Zvezda je agresivnom marketinškom kampanjom uspela da na „Marakanu“ na konto povratka Dejana Stankovića privuče 20.000 ljudi, a ostaje da se vidi da li će bivši kapiten u ulozi trenera uspeti da na derbi privuče preko 40.000 navijača. Razlog za manjak interesovanja za derbi leži i u redovnim neredima koje oko stadiona prave navijači oba kluba, zbog čega je većina zaključila da je bezbednije da meč gleda iz fotelje na televiziji.

Superliga 24. kolo

Nedelja

Voždovac – Vojvodina 14.00

Javor – Spartak 16.00

Mladost – Čukarički 16.00

Proleter – Mačva 16.00

Radnički Niš – Inđija 16.00

Radnik – Rad 16.00

TSC – Napredak 16.00

C. zvezda – Partizan 18.00

Tabela

1. C. zvezda 62

2. Partizan 51

3. Vojvodina 48

4. Čukarički 43

5. TSC 41

6. Radnički N. 36

7. Voždovac 35

8. Spartak 35

9. Mladost 31

10. Napredak 25

11. Radnik 23

12. Proleter 23

13. Javor 22

14. Inđija 16

15. Rad 15

16. Mačva 12

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari