Stanojević u ulozi mesije 1Foto: STARSPORT

Aleksandar Stanojević nije vraćen na trenersku klupu crno-belih da bi rušio lične rekorde i pomerao klupske granice, jer se u velikim klubovima kakav je Partizan (makar je to kroz istoriju bio) računaju samo domaći trofeji i evropski uspesi, ali ne treba ni prećutati ili potceniti činjenicu da je ovaj 47-godišnjak prvi šef seniorskog tima „parnog valjka“ od osamostaljivanja Srbije, sa 17 nanizanih pobeda.

I, ono što je najposvećenijim navijačima tima iz Humske još milije, toliko je popravio igru da rivali ne mogu više da računaju na bodove protiv crno-belih.

– Saša izvlači najbolje iz igrača na raspolaganju, u ligi kakve je naša, a evidentno je i da su rezultati u poslednje vreme ispraćeni kvalitetnijom igrom od jesenje. Bilo je i tada pobeda, ali su one bile mršave i teške, a fudbal često loš do negledljivosti. U sportu jedno vuče drugo, pa tako trijumfi uliju sigurnost. Bilo je potrebno vreme da se ekipa navikne na Stanojevića, a on tokom priprema interveniše gde je trebalo. Sve to sada fino izgleda, na radost nas partizanovaca privrženih smislenim akcijama i ofanzivnoj taktici – komentariše za Danas bivši Partizanov igrač i trener Ivan Golac.

Baš zato, posebno vrednuje aktuelna dostignuća čoveka u čijoj biografiji stoje tri trofeja i jedan plasman u Ligu šampiona u vreme prvog vođenja crno-belih, jer ih pravi u trenutku kada se o viceprvaku Evrope iz 1966. godine najviše priča u vezi stadionskog šteka droge i oružja Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe, uz rasvetljavanje relacija ovog tzv. vođe navijača i uprave kluba.

– Njemu i igračima sigurno nije lako da svakodnevno žive u kući o kojoj se više ne piše zbog viteške igre, veličanstvenih generacija igrača, božanstvene atmosfere na tribinama… nego zbog užasavajuće neprirodnih, defektnih i nakaznih stvari, kao posledicama višedecenijskog trovanja srpskog fudbala i sporta uopšte. Mora da se brecnu svaki put kada prođu pored, od strane „navijača“, devastiranog klupskog restorana ili ispod prostorija klupskih čelnika, nedostojnih Partizana.

Hvali Golac svog mladog kolegu, ali ne propušta da (ga) podseti na prioritete.

– Divno je redom pobeđivati i osvajati domaće trofeje, a ja se nadam da će s njim biti makar jedan vraćen na našu adresu, ali ta statistika Stanojevićevog Partizana ostaće prazna priča ako se na leto ne uđe u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja. Ali za to su mu potrebna dva do tri prava pojačanja. Uveliko je vreme za njihovo skautiranje… – smatra Golac.

I ubedljivo najtrofejniji trener u istoriji crno-belih i doskorašnji selektor Srbije, Ljubiša Tumbaković, pun je komplimenata za Stanojevića.

– Sale je sjajan dečko i odličan trener na pravom mestu. On dokazuje da ima pravu fudbalsku ideju i ume da je reprodukuje. Nije više mlad da bi se o njemu pričalo kao talentu, pre bih rekao da ima strašan potencijal za još veće stvari u svom poslu – tvrdi nekadašnji Stanojevićev šef, koji je bio „viđen“ u A reprezentaciji pre nekoliko godina, ali je posle čuvenog snimka pevanja uvredljive navijačke pesme na račun Crvene zvezde, ta priča pala u vodu.

Goran Bogdanović jedno vreme nije imao živaca da gleda svoj Partizan kako deli loptu i bodove šakom i kapom čak i svojim redovnim „mušterijama“, a sada misli da bi crno-beli mogli da zakomplikuju Zvezdinu odbranu primata u prvenstvu.

– Fenomenalno je ovo što je Stanojević napravio od Partizana. Kao što sam jesenas s razlogom kritikovao moje crno-bele tako sada uživam u njihovoj igri, toliko da se usuđujem da je nazovem boljom od Zvezdine. Da ne grešim dušu, dobar je i naš večiti rival, ali mislim da bismo mogli dobiti večiti derbi i zakuvati stvari u ligi, uz nadu da će komšije konačno negde kiksnuti. U najvećoj meri zahvaljujući našem treneru, njegovom taktičkom znanju i sistemu igre. Sviđa mi se što puno analizira i neumorno radi, navijam da to ove sezone naplati makar trofejem u Kupu- smatra  Bogdanović.

Rekordan niz

*Jesenji deo sezone

Partizan – Mačva               2:0

Spartak – Partizan             1:2

Partizan – Proleter           1:0

Metalac – Partizan            0:1

TSC- Partizan      0:4

Partizan – Čukarički          1:0

Voždovac – Partizan        0:2

Partizan – Mladost           4:0

*Prolećni deo sezone

Partizan – Napredak        3:0

Partizan – Novi Pazar       4:1

Javor – Partizan 0:1

Partizan – Radnik              3:0

Inđija – Partizan 0:6

Partizan – Vojvodina       2:0

Rad – Partizan    0:5

Partizan – Voždovac        4:0

Partizan – Zlatibor             5:1

* dobijene utakmice u Superligi i Kupu Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari