Stara priča o parama i muzici 1Foto: Starsport

Nekada nedostižni uzor, a danas redovna mušterija. Niko ko se iole razume u vaterpolo nije ni u najluđem snu mogao da „vidi“ ništa osim poraza Partizanovih klinaca od Pro Reka u petom kolu Evrolige.

Jer tim iz Đenove ima višestruko bolji, iskusniji i skuplji tim, iskusnijeg trenera i sve potrebne uslove za neometan rad, ali se stariji ljubitelji ove vodene igre s nostalgijom prisećaju vremena kada su crno-beli bili strah i trepet za rivale širom Starog kontinenta, a klub iz predgrađa Đenove maštao da im jednog dana bude makar dostojan protivnik.

Osnovan daleke 1913. godine, Pro Reko je prilično stariji od Partizana (1946), ali je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je gigant sa beogradske Banjice osvojio šest od sedam evropskih titula (1964, 1966, 1967, 1971, 1975, 1976), bio nebitan faktor van Italije, a prvi od osam šampionskih naslova (1965) bili su tek nagoveštaj dominacije u 21. veku. Kapital prebogate porodice Volpi i njihova strast prema vaterpolu udahnuli su novi život Pro Reku, a sistematsko dovođenje (neko će reći legalna otimačina) najboljih stranih stručnjaka i igrača rezultirali su sa šest evropskih šampionskih naslova u poslednjih 13 sezona (2003, 2007, 2008, 20010, 2012, 2015). U čemu su uvek „mirođije“ bili momci ponikli ili stasali u Partizanovoj školi vaterpola.

– Igrači Partizana su mnogo lakše igrali i više prikazali na sparinzima s nama nego na utakmici. Ali, to je karakteristika mladog tima, da se „stegne“ u zvaničnom važnom meču – džentlmenski je posle lagane pobede (17:5) prokomentarisao trener Vladimir Vujasinović, igračka legenda oba kluba, koji je do prošlog leta iz svog džepa čašćavao pljeskavicama Partizanove igrače za domaće trofeje, jer klub nije imao para za premije.

Ni Filip Filipović, Duško Pijetlović i Dušan Mandić ne bi napuštali Banjicu i Srbiju, da Beograd i država tretiraju klupski vaterpolo onako kako dolikuje tako trofejnom sportu, ali prinuđeni su da za život zarađuju tamo gde ne moraju da misle da li će im kasniti plate i ima li mazuta za grejanje bazena.

– Prvotimci Partizana su pokazali da imaju veliki potencijal. Znam u kako teškim uslovima rade, da su tek pre nekoliko dana ušli na Banjicu. Žao mi ih je, da imaju bolje uslove sigurno bi pružili i bolju partiju – surovo je iskren, ali i žalostan zbog svojih naslednika u Partizanu, Pro Rekov centar Pijetlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari