Stari znanci na početku 1

Odbojkaši Srbije putuju danas u Poljsku gde će na početku Evropskog prvenstva igrati upravo protiv domaćina (četvrtak, 20:30) na fudbalskom stadionu pred više od 70.000 gledalaca.

Pre tri godine, kada je nacionalni tim vodio Igor Kolaković, Srbija je u sličnim okolnostima ubedljivo poražena od Poljaka. Tada su se dve reprezentacije sastale na početku šampionata sveta, koji su Poljaci potom i osvojili, a taj poraz bio je jedan od najgorih mečeva srpskog tima. Marko Podraščanin, koji je bio u srpskom timu 2014, kaže da će u predstojeći duel ući na drugačiji način.

– Izvukli smo pouke od pre tri godine. Poučeni tim iskustvom ući ćemo mnogo agresivnije u meč i napasti ih od prve lopte jer nemamo šta da čekamo. Uslovi će biti neodbojkaški ali kako nama tako i njima. Svakako su u prednosti zbog velike podrške navijača koju će imati – kazao je Podraščanin.

Pobeda protiv najjačeg protivnika u grupi Srbiji bi donela i rasterećenje pred ostale duele i bitnu prednost u borbi za prolazak u narednu fazu takmičenja, zbog čega i selektor Nikola Grbić i igrači ističu značaj prvog meča na Evropskom prvenstvu.

– Ta prva utakmica je veoma važna. Prva pobeda protiv Poljske bi nam puno značila u rezultatskom i moralnom smislu. Ako se to ne desi, nije smak sveta jer ne gubimo šanse da budemo prvi u grupi ili dođemo do borbe za medalje. Igramo protiv jakog protivnika, aktuelnog svetskog šampiona, koji igra kod kuće i koji nas je u sličnim okolnostima pre tri godine pobedio. Međutim, od te ekipe ostala su dva-tri igrača i sada su u istoj situaciji kao mi – kazao je selektor.

Da reprezentacija Poljske nije nepobediva, Srbija je pokazala u nekoliko navrata u prethodnom periodu kada je uspela da trijumfuje u okviru Svetske lige. Srećko Lisinac kazao je da veruje u pobedu svog tima i da nakon poraza u Svetskoj ligi u Brazilu na fudbalskim stadionu, ekipa konačno može da se privikne na „neodbojkaške“ uslove.

– Očekujem da se bolje priviknemo i da konačno odigramo dobru utakmicu na stadionu. Očekujem i pobedu protiv Poljske. Ako pobedimo, biće lakše psihički a i reprezentacije protiv kojih budemo igrali biće slabije na papiru tako da ćemo sa više samopouzdanja ići sa utakmice na utakmicu ka završnici – objasnio je Lisinac.

Pored Poljske Srbija je u grupi još sa Estonijom i Finskom. Aleksandar Atanasijević upozorava da ni preostala dva tima ne treba potcenjivati.

– Sigurno će biti teško, pogotovu u grupi, iako se na prvi pogled čini da nema velikih imena. Estonija je izborila plasman na Svetsko prvenstvo a za Finsku igraju odbojkaši iz evropskih klubova. Tako da naš prvi cilj je da prođemo grupu sa što bolje pozicije – kazao je Atanasijević.

Konačan spisak danas

Nikola Grbić objaviće danas konačan sastav nacionalnog tima za Evropsko prvenstvo, nakon što bude poznato da li će Marko Ivović moći da putuje u Poljsku. Kako je selektor objasnio, čekaju se rezultati dodatnih pregleda koji treba da pokažu koliko će Ivoviću, koji se povredio tokom prijateljske utakmice sa Slovenijom prošle nedelje, biti potrebno da se oporavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari