Start u Nišu u senci odlazaka Čovića i Kuzmića 1Foto: STARSPORT

Odigrali su košarkaši Crvene zvezde zaključno sa ponedeljkom, u rasponu od nedelju dana, čak četiri meča; pritom putovali do Moskve i Bara (polovičan učinak) usput porazom od Mornara ugrozili mesto u regionalnom plej-ofu, prethodno ostavši bez pomoći jedinog plejmejkera (Lorenco Braun imao visoku temperaturu).

Na svu tu muku, hroničan umor i upitan epilog sezone u ABA ligi, u utorak je sa Malog Kalemegdana stigla potvrda informacije, koja je proizvedena barem pet dana ranije u slučaju Ognjena Kuzmića, odnosno predstavljala je pluskvamperfekat kada je odluka Filipa Čovića bila u pitanju.

Samoinicijativno su odlučili da do kraja sezone igraju za FMP i već od petka trebalo bi da budu na raspolaganju treneru Vladi Jovanoviću.

Istovremeno, sa Kevinom Panterom kao domaćim igračem (dobio srpski pasoš) bez Stratosa Perperoglua, za kojeg je procenjeno da je bolje da se priprema u Beogradu, crveno-beli su sa koferima prepunih problema otputovali u Niš, u kojem će večeras protiv beogradskog Radničkog (17.00) startovati na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća (od 13. do 16. februara).

U slučaju povoljnog ishoda, aktuelni šampioni ABA lige i domaćeg prvenstva u polufinalu će se sastati sa boljim iz duela Mege i užičke Slobode (19.30).

Za potrebe Kupa Radivoja Koraća (dozvoljeno četiri strana igrača) Zvezda je Čarlsu DŽenkinsu pridružila njegovog zemljaka Kevina Pantera, pa će tako obojica kao srpski državljani nastupiti u Nišu.

Od sedmorice „pravih“ domaćih igrača Nikola Jovanović i Boriša Simanić „visiće“ za jedno mesto u sastavu za svaku, od potencijalne tri utakmice u Nišu.

Ako na to dodamo i nivo poverenja koje trener Šakota ima u Simanića u poslednje vreme, jasno je da će samo petorica srpskih igrača imati značajnije uloge kada se ili bolje napisano, ako se bude „lomilo“ u borbi za prvi ovosezonski trofej.

Crveno-beli su objektivno gledano najumorniji tim na završnom turniru; žreb je bio takav da se sa Partizanom eventualno tek u finalu mogu sastati, tako da je to povoljna okolnost.

Beogradski Radnički na prvom stepeniku ne bi trebalo da bude neka veća prepreka.

Klub sa Crvenog krsta stigao je do završnog turnira kao finalista Kupa Srbije u kojem je izgubio od užičke Slobode posle produžetka (109:105).

Radnički je jedini drugoligaš na turniru u Nišu; trenutno i u tom takmičenju zauzima peto mesto (11-6) a od igrača poznatih široj košarkaškoj javnosti nastupaju Slobodan Dunđerski (bivši plej FMP, Vojvodine, OKK Beograda…) kao i Uroš Lučić, rođeni brat uspešnijeg Vladimira (reprezentativac Srbije, košarkaš Bajerna).

Radnički je u poslednje dve sezone napravio pozitivne pomake: unapređen je rad omladinske škole, vratio se Žarko Vučurević zbog čijeg je ugleda i rada sa mladim igračima klub u toku ove sezone uspeo da dovede pojedine mlade igrače nezadovoljne ulogama i minutažom u velikim klubovima poput Partizana.

Jedno vreme, sa ekipom trenera Gorana Vučkovića radio je i bivši reprezentativac Srbije, Ivan Paunić.

Sloboda se „nameračila“ na Megu

Drugi četvrtfinalni par za večeras Mega-Sloboda mogao bi da bude veoma interesantan. Užičani trenutno sa čačanskim Borcem dele lidersku poziciju u KLS sa ciljem da se na kraju domognu mesta u ABA 2 ligi. Raša Radovanović je zadužen za sportska pitanja u klubu (nekada činio sjajan tandem sa Nebojšom Čovićem u FMP), Vladimir Lučić uspešno predvodi ekipu koja u sastavu ima nekolicinu igrača stasalih u mlađim kategorijama Zvezde i Partizana: Ranko Simović, Đorđe Pažin, Tadija Tadić, Vuk Đorđević…

Talenat poseduje i Dmitrije Nikolić, 211 centimetara visoki 23-godišnji centar koji je još uvek u notesima trenera Partizana (sa 18 poena najbolji strelac ekipu u KLS).

Među nosiocima su i Stefan Simić, bivši košarkaš Mege, kao i Dušan Kutlešić, odnosno Amerikanac Devin Foster.

Klub je finansijski stabilan; igrači na mesečnom nivou mogu da zarade sasvim solidnu sumu za košarkaške prilike u Srbiji.

Grad Užice godišnje izdvaja za klub oko 10 miliona dinara, dok značajna finansijska sredstva ulaže Saša Turović, srpski biznismen iz Čikaga, poreklom iz Užica.

Raspored

četvrtfinale

četvrtak

Crvena zvezda – BBK Radnički 17.00

Mega – Sloboda 19.30

petak

FMP – Dinamik 17.00

Partizan – Borac 19.30

* u polufinalu se sastaju pobednici parova od četvrtka, odnosno petka

Pobednici KRK

2003. FMP

2004. Crvena zvezda

2005. FMP

2006. Crvena zvezda

2007. FMP

2008. Partizan

2009. Partizan

2010. Partizan

2011. Partizan

2012. Partizan

2013. Crvena zvezda

2014. Crvena zvezda

2015. Crvena zvezda

2016. Mega

2017. Crvena zvezda

2018. Partizan

2019. Partizan

Partizan merka Angolu, sa Tarlaćem u Niš

Prelazni rok u ABA ligi traje do 15. februara, ali za igrače koji prethodno tokom sezone nisu bili licencirani za neki klub u regionalnom takmičenju. Sve je izvesnije da Redži Rednig neće igrati do kraja sezone, zbog povrede mišića grudnog koša, zbog čega u Partizanu intenzivno rade na dovođenju igrača u spoljnoj liniji.

Kolumbijac, Brajan Angola, koji nastupa za belgijski Ostende mogao bi da bude rešenje.

Prema pisanju pojedinih inostranih medija, Partizan je navodno zainteresovan za bivšeg studenta Floride Stejta od 2016. do 2018. koji je aprila 2019. pojačao Ostende sa kojim je osvojio šampiona Belgije i pritom bio proglašen za MVP finala. Inače, crno-beli su u Niš otputovali u standardnom sastavu, bez povređenih Redinga i Gordića, s tim da je trener Trinkijeri poveo i mlade igrače koji igraju ili za juniore, odnosno na dvojnu registraciju za Mladost iz Zemuna: Lazar Stefanović, Luka Tarlać i Nikola Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari