Statistička dominacija kao potvrda Jokićeve nedodirljivosti u NBA plej-ofu 1EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Denver je sa 4-1 u pobedama nad Majamijem osvojio istorijsku NBA titulu, a Nikola Jokić je priznanjem MVP finala stavio tačku na neverovatnu dominaciju tokom čitavog plej-ofa.

Imao je Srbin iskustvo igranja u NBA plej-ofu, međutim, prvi put u sjajnoj karijeri našao se u poziciji da Denver može odvesti do titule.

Staložen i fokusiran, nije popustio pod pritiskom, naprotiv. Bio je najbolji, najkorisniji i najsvrsishodniji po tim kada je bilo najvažnije.

Tokom kompletnog plej-ofa poobarao je brojne rekorde, počevši od toga da je igrač sa najviše tripl-dablova u plej-ofu u istoriji NBA lige, kada je u pitanju jedna sezona (10).

Završio je kompletno doigravanje sa najboljim statističkim brojkama u svim najvažnijim kolonama, što niko pre njega nije uspeo da uradi.

Ubacio je okruglo 600 poena, podelio 190 asistencija i zabeležio 269 skokova. Pogodio je i najviše šuteva iz igre (227), imao najbolju plus-minus statistiku, najveći indeks korisnosti…

Uspeo je da postane i prvi košarkaš u istoriji velikog NBA finala koji je na jednom meču ostvario trip-dabl sa plus 30 poena i 20 skokova (32 poena, 21 skok i 10 asistencija).

– Čestitam Nikoli Jokiću na nagradi MVP NBA finala!! 600 poena, 269 skokova i 190 asistencija u plej-ofu? Prvi igrač u istoriji NBA koji je predvodio u sve tri? – napisao je Medžik Džonson, petostruki NBA šampion sa LA Lejkersima.


Uspeo je Jokić da ostvari još neke rekorde o kojima će se tek pisati.

prvi igrač sa 500 poena, 200 skokova i 100 asistencija u plej-ofu jedne sezone

– prvi igrač sa 250 skokova i 150 asistencija u plej-ofu jedne sezone

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari