Stefan Jović zaigraće za Srbiju posle skoro godinu dana 1

Bio je otkrovenje selektora Aleksandra Đorđevića na Svetskom prvenstvu 2014. u Španiji; na svakom narednom takmičenju imao je značajnu ulogu kao plejmejker zadužen za kontrolu ritma i dodatni „ekstra pas“ u napadu.

Uzajamno sa partijama u Crvenoj zvezdi, Stefan Jović je punu igračku afirmaciju doživeo igrajući u dresu Srbije, s tim u vezi podatak da je skoro godinu dana bio van svih reprezentativnih okupljanja. Srbiju 13. septembra očekuje gostovanje Grčkoj, a potom i duel sa Estonijom u Beogradu, u okviru septembarskog dela kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. u Kini.

U odsustvu Miloša Teodosića, uloga Stefana Jovića biće od nemerljivog značaja, pogotovo što će se Vasilije Micić nešto kasnije priključiti saigračima. – Čudna situacija. Svi znamo koliko kvalifikacije u ovom obliku nisu dobre za sve reprezentacije.

Ovo okupljanje bila je šansa da se skupe najbolji igrači pred naredne dve utakmice, ali šta je – tu je. Cela situacija najviše šteti nama i reprezentaciji – krivo je i Joviću što su ponovo otkazali Teodosić i Jokić, odnosno Marjanović, koji je u junu protiv Nemačke bio jedno od najpouzdanijih rešenja u napadu. Jović je poslednjih sezona imao puno problema sa leđima (sumnjalo se na diskus herniju), ovog leta je operisao oči, tako da je bio među onom grupom reprezentativaca kojoj je „prazno leto“ veoma prijalo.

– Mnogo mi je nedostajalo, iskreno. Doduše, prijao mi je odmor koji sam imao, dva meseca, ali igranje za reprezentaciju je nešto na višem nivou – jedva je čekao košarkaš Bajerna da se podseti reprezentativnog okupljanja, na kojem ga nije bilo skoro 12 meseci.

– Krenimo od prethodnog okupljanja. Nisam bio tu zbog operacije očiju. To je jedini razlog zašto nisam bio uz tim. Sada je sve kako treba i eto me, napokon. Zdravstveno je sve super. Ja sam u subotu završio taj prvi deo bazičnih priprema. S te strane dolazim u zavidnoj formi, fizičkoj spremi. Do utakmice sa Mađarskom verovatno ćemo imati još vežbi s trčanjem. Svakako verujem da će sve biti kako treba – optimista je 28-godišnji organizator igre, koji se ovog leta oženio dugogodišnjom devojkom. Reprezentacija će pre odlaska u Grčku igrati prijateljski meč sa Mađarskom, koji bi trebalo da bude parametar za ono što će ih čekati na Kritu. – Potrebno je da se novi igrači uklope u ceo sistem, a važno je da i utakmice dočekamo u što boljoj formi. Prvo nam sledi meč sa Mađarskom, gde ćemo videti na čemu smo, a onda sve što ne bude valjalo trebalo bi da popravimo do Grčke – stava je Jović.

Evroligaški testovi za crno-bele Ekipa Partizana narednih sedam dana boraviće u Španiji gde će odigrati niz prijateljskih utakmica sa timovima, među kojima su i dva evroligaška Baskonija i Barselona. Izabranici Nenada Čanka sinoć su se sastali sa Baskijcima, za vikend će crno-beli učestvovati na turniru u Taragoni, sa Saragosom i Tenerifama, a 12. septembra odmeriće snage sa Barselonom Svetislava Pešića. Kapiten Novica Velič

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari