Stop za ženski fudbal 1Foto: STARSPORT

Superliga i Prva liga Srbije za muškarce jedina su takmičenja koja će formalno biti završena ove sezone, dok su svi ostali rangovi, kao i ženski fudbal obustavljeni.

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije proglasio je juče žensku ekipu Spartaka šampionom, a u obrazloženju je navedeno da se Superliga i Prva liga za žene „neće nastaviti zbog pandemije virusa kovida 19“.

Detaljniji odgovor na pitanje zašto je korona virus uspeo da zaustavi ženski, ali ne i muški fudbal nismo uspeli da saznamo od članova Odbora za hitna pitanja FSS koji su se juče odazvali na poziv Danasa.

– Što se tiče ženskog fudbala, to vodi Đura (direktor ženskih i futsal selekcija Bojan Pavićević – prim. aut.) i on je nadležan. Na njegov predlog smo o tome odlučivali. Svako iznosi svoje mišljenje za svoj sektor, a on je nadležan za ženski fudbal i on sigurno zna najbolje da vam objasni zašto je smatrao da kod njih ne treba da se nastavi – priča Novica Tončev.

Bez konkretnog odgovora ostavio nas je i drugi član Odbora za hitna pitanja i potpredsednik FSS Nenad Bjeković.

– Takva je odluka doneta da odigraju Superliga i Prva liga Srbije, a da se sve ostalo, i ženska lige i futsal, kao i niže kategorije, proglase završenim. Sve je uzeto u obzir prilikom razmatranja i donete su odluke koje su najidealnije za fudbal. Ne znam kako je to formulisano, ali smo zasedali i doneli odluku koja je najlogičnija i najnormalnija u ovom momentu – tvrdi Bjeković.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica kaže da nije iznenađen odlukama FSS, ali jeste time što se tako važnim pitanjima bavio Odbor za hitna pitanja umesto Izvršni odbor.

– Odluka Odbora za hitna pitanja je nezakonita. Statut FSS, član 48, drugi stav, kaže da se Odbor za hitna pitanja sastaje između dve sednice Izvršnog odbora i odlučuje samo o hitnim pitanjima. Zato nema dileme da je ovako bitnu odluku morao da donese Izvršni odbor, ali u praksi sve odluke u našem fudbalu donosi šest ljudi, predsednik Saveza i pet članova iz Odbora za hitna pitanja. Problem je što tu nema demokratije. Izvršni odbor broji 15 članova, a Odbor za hitna pitanja samo pet. Za ovako bitnu stvar bilo je sasvim dovoljno vremena da se sastane Izvršni odbor. Ovo je verovatno jedna od najznačajnijih odluka još od 1999. kada je bilo bombardovanje, pa je proglašen šampion lige pre kraja – objašnjava Poledica.

On napominje da odluka FSS, iako nelegalno doneta, ima rezona u onim delovima koje se odnose na niže rangove takmičenja.

– S jedne strane razumem zašto je u nižim i omladinskim ligama prekinuto takmičenje jer je u njima jako teško organizovati tri utakmice u nedelju dana. U zonskim i drugim ligama je to jako teško i zbog toga što je veliki broj igrača u stalnom radnom odnosu na drugim poslovima, a fudbalom se bave amaterski. Profesionalni fudbal daje prihode klubovima od Lige šampiona, Lige Evrope, pa je opravdano da treba da se igra, a drugo je pitanje da li još samo četiri kola ili je trebalo skroz do kraja. Pretpostavljam da je u ženskom fudbalu slična procena da bi teško bilo organizovati sve mečeve do kraja. S druge strane nema dileme da se ide politikom da se niko nikome ne zamera. Na kraju će sigurno doneti i odluku da niko neće ispasti iz Superlige, a da će ući dva tima iz Prve lige Srbije. Proširiće po potrebi i Prvu ligu i što bi rekli naš stari svi srećni, svi zadovoljni. – zaključuje Poledica.

Igrače niko ništa nije pitao

Mirko Poledica ističe da je najveći problem što igrače niko nije ništa pitao o nastavku ili prekidu sezone.

– Nije bilo nikakve javne rasprave. FIFA je dala preporuku da se ni jedna odluka nacionalnih federacija ne donosi bez igrača, odnosno da oni imaju svoje predstavnike u telu koje o tome raspravlja. Nama se kao Sindikatu niko nije obratio po bilo kom pitanju, niti nas je kao zvanične predstavnike igrača pitao bilo šta o tome – napominje Poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari