Saldanja delotvorniji od Ndiajea, Zahid pokazao više u Partizanu nego Hvang u Zvezdi: Kakvi su bili stranci večitih rivala u minulom polugođu 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

I ove sezone, kao i u većini prethodnih, igra večitih rivala, prvenstveno u napadu, oslanjala se na strance. Bilo je u letnjem prelaznom roku, ispostavilo se, i pogodaka i promašaja sa obe strane, a kako je to izgledalo u brojevima?

Pobedom Partizana u 171. večitom derbiju (2:1) stavljena je tačka na ovu, izuzetno uzbudljivu i zanimljivu polusezonu, što se tiče večitih rivala. Izabranici Igora Duljaja ovaj su završili kao jesenji prvaci, s bodom ispred Crvene zvezde.

Iako je Partizan imao i do šest bodova prednosti, crveno-beli su u meč odloženog devetog kola ušli sa prve pozicije i dva boda prednosti, ali su se crno-beli vratili na prvo mesto, gde su i bili u većem delu polugođa.

Crvene zvezde je statistički bila najlošija među 32 tima u Ligi šampiona.

Oba večita rivala su prošli među osam najboljih u Kupu Srbije.

Crvena zvezda

Osman Bukari (Gana)

Broj minuta: 1.620
Broj golova i asistencija: 7/6
Čitav meč na terenu: 11
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 6/5

Bukari je sjajno počeo sezonu, uostalom kao i Crvena zvezda, upisao je tri pogotka u prva četiri meča prvenstva međutim nakon toga je potpuno stao u domaćoj ligi. Imao je sjajnih partija u Ligi šampiona, gde je upisao po dva gola i dve asistencije, dok je u Superligi Srbije zapažen bio tek u 16. kolu kada je u Novom Sadu postigao dva pogotka. Jasno je da se od reprezentativca Gane očekuje više u drugom delu šampionata.

Hvang (Južna Koreja)

Broj minuta: 1.298
Broj golova i asistencija: 2/2
Čitav meč na terenu: 9
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 5/4

Došao je kao veliko pojačanje pa tako se i pokazao, iako se na njegov prvenac u šampionatu čekalo sve do 18. kola i meča protiv Mladosti iz Lučana. Korejac je, pored Kange u nekim mečevima, bio čovek od kog zavisi igra aktuelnog prvaka države. Broj pretrčanih kilometara, pogotovo u utakmicama Lige šampiona, kao i sjajno povezivanje poslednje linije sa linijom napada pokazuju zašto je najskuplje pojačanje u Zvezdinoj istoriji.

 

Omri Glazer (Izrael)

Broj minuta: 2.295
Broj golova i asistencija: /
Čitav meč na terenu: 25
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 1/0

Omri Glazer, najveća želja dojučerašnjeg trenera crveno-belih Baraka Bahara, svog zemljaka, bio je jedan od retkih pogodaka ove sezone. Propustio je samo jedan meč u domaćoj ligi dok je protiv IMT-a branio 45 minuta. Iako je mrežu sačuvao svega osam puta, odbrane u Evropi i na domaćoj sceni su pokazale da je odličan golman.

Piter Olajinka (Nigerija)

Broj minuta: 1.566
Broj golova i asistencija: 6/3
Čitav meč na terenu: 8
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 10/6

Piter Olajinka je bio promenjiv ove polusezone, imao je sjajnih partija, upisao šest golova ali imao i svojih bledih utakmica kada je izgledalo da ne zna šta treba da radi na terenu. Sve u svemu zasluženo je preuzeo mesto mladog Mitrovića, koji je totalno van forme, i pokazao da može da bude opasan po gol protivnika.

Gelor Kanga (Gabon)

Broj minuta: 950
Broj golova i asistencija: 3/6
Čitav meč na terenu: 5
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 3/8

Takozvana „luda glava“ Crvene zvezde izgubila je status kakav je imala. Kanga je kod Bahara uglavnom ulazio sa klupe i tako osvežavao igru Zvezde. Imao je mečeve kada je isključivo od njega zavisila igra te je bio jedini koji može nešto da iskreira, međutim ove polusezone Gabonac pamti i mečeve kada je izgledao potpuno nespremno, pre svega na fizičkom nivou.

Žan-Filip Kraso (Obala Slonovače/Francuska)

Broj minuta: 979
Broj golova i asistencija: 8/4
Čitav meč na terenu: 1
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 11/9

Kada je započeo svoju epizodu u Crvenoj zvezdi, Kraso je izgledao kao najveće pojačanje u poslednjih nekoliko godina. Međutim na kraju je potpuno razočarao, osim sa prve tri utakmice, u domaćem šampionatu, Kraso nema čime da se pohvali, njegova igra nakon toga ostavila je utisak potpuno nezainteresovanog i beskorisnog igrača, pogotovo u Ligi šampiona.

Šerif Ndiaje (Senegal)

Broj minuta: 1.122
Broj golova i asistencija: 4/2
Čitav meč na terenu: 2
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 12/6

Ubedljivo najveći promašaj crveno-belih, srazmerno i novcu koji je dat za njega, jeste igrač koji je na poziciji špica postigao svega četiri gola za polusezonu. Za prvenac u domaćem prvenstvu čekao je sve do poslednjeg kola. Imao je Serif solidnih partija ali i dobrih promašaja, pogotovo u duelu u Bernu.

 

Naser Điga (Burkina Faso)

Broj minuta: 1.350
Broj golova i asistencija: 0/1
Čitav meč na terenu: 15
Izašao iz igre/ušao sa klupe: /

Jedini predstavnik stranaca u poslednjoj liniji Zvezde bio je mladi reprezentativac Burkine Faso koji se pokazao kao dobar posao. Svoje prve minute upisao je u meču protiv Sitija u Mančesteru te je od tad praktično nezamenjiv na poziciji štopera. Imao je uspona i ali i padova, međutim uz iskusnog štopera pored sebe Djiga može da bude jedno sjajno pojačanje za odbranu Zvezde.

Kingsi Kangva (Zambija)

Broj minuta: 516
Broj golova i asistencija: 0/3
Čitav meč na terenu: 2
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 6/3

Početak sezone izgledao je sjajno za Kangvu, igrao je i asistirao, međutim od 10. kola i meča sa Radničkim iz Niša gde je na terenu proveo svega 3 minuta, njegova uloga se totalno gubi. Šest mečeva je proveo na klupi dok na poslednja tri nije bio u protokolu, iako je prošle sezone gotovo na svakom meču upisao minute.

Partizan

Bibras Natho (Izrael)

Broj minuta: 1.696
Broj golova i asistencija: 8/7
Čitav meč na terenu: 5
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 17/3

Kao i prethodne sezone Natho je bio glavni organizator igre ekipe Partizana, ali ne samo to, sa obzirom na to da je pored svog imena upisao osam golova. Svega tri puta je ušao u igru sa klupe što samo po sebi govori koliko zapravo znači crno-belima, odnosno koliko se Igor Duljaj oslanjao na umeće Izraelca, koji je to u potpunosti opravdao.

Mateus Saldanja (Brazil)

Broj minuta: 1.962
Broj golova i asistencija: 15/5
Čitav meč na terenu: 9
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 12/3

Ubedljivo najbolje pojačanje nekog srpskog kluba ove polusezone je Brazilac Saldanja. Jesenji deo prvenstva završio je u vođstvu na listi strelaca sa 14 pogodaka. Na samo četiri ligaška meča na kojima je igrao nije postigao gol. Na adresu kluba iz Humske već pristižu ponude, a na ljudima iz Partizana je da, kako znaju i umeju, sačuvaju svog golgetera što je duže moguće.

Frank Kanute (Senegal)

Broj minuta: 1.213
Broj golova i asistencija: 1/1
Čitav meč na terenu: /
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 20/0

Iako je Kanute počeo svaki meč, osim četiri kada nije bio ni na klupi, Partizanov Senegalac nijednom nije dočekao kraj meča. Imao je defanzivni vezni Partizana dobre partije, međutim izmena u svakom odigranom meču govori da Duljaj ipak nije bio apsolutno zadovoljan njegovim partijama.

Kvinsi Menig (Surinam/Holandija)

Broj minuta: 1.118
Broj golova i asistencija: 2/1
Čitav meč na terenu: 2
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 13/6

Nije Menig blistao ni prošle sezone, međutim u znatno lošijem izdanju igra sada, kada Partizan izgleda mnogo bolje. Svega dva gola za 21 utakmicu levog krila Partizana, zasigurno nisu ono što su navijači očekivali od Holanđanina.

 

Aldo Kalulu (Kongo/Francuska)

Broj minuta: 1.223
Broj golova i asistencija: 2/2
Čitav meč na terenu: 3
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 9/9

Još jedan od igrača od kojih se očekivalo da budu izuzetno opasni po protivnički gol, pretvorio se u samo dva gola i izuzetno malo kreiranih šansi. Kalulu se i dalje ne snalazi kako je to bilo očekivano u taboru crno-belih.

Severina (Kurasao/Holandija)

Broj minuta: 1.216
Broj golova i asistencija: 3/1
Čitav meč na terenu: 3
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 11/7

Sličnu polusezonu kao i Kalulu imao je i Severina, ne preterano efikasanu ali ne ni preterano lošu. Tek se očekuje da Severina ali i Kalulu pomognu Nathu i pogotovo Saldanji u navali crno-belih, koji bi sa njima u punom potencijalu zaista izgledali moćno u napadu.

Gajas Zahid (Pakistan/Norveška)

Broj minuta: 1.248
Broj golova i asistencija: 6/4
Čitav meč na terenu: 9
Izašao iz igre/ušao sa klupe: 2/8

Drugo sjajno pojačanje ekipe Partizana je odlični Norvežanin. Trebalo je vremena, ne preterano puno, Zahidu da se navikne i ustali u startnih 11 ekipe iz Humske, međutim kada je to jednom uradio, više nije izlazio sa terena. Iako mu golovi nisu glavni posao postigao ih je više od Kalulua i Severine zajedno, takođe je jasno da se posle Natha nameće kao lider ove ekipe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari