Streljačka reprezentacija Srbije: I medalje na prvenstvu Evope i OI kvota 1Foto:Beta/Streljački savez Srbije

Streljački sport u Srbiji retko je oskudevao sa učesnicima Olimpijskih igara, šta više njegove predstavnice i predstavnici spadaju među naše redovnije osvajače medalja na najvećem planetarnom sportskom takmičenju..

… pa teško da ima puno zatečenih lepim vestima sa prvenstva Evrope u gađanju vazdušnim oružjem u Vroclavu, gde su ovdašnje strelkinje i strelci „upucali“ nekoliko odličja i novu olimpijsku kvotu za ovogodišnje igre u Tokiju.

Trofejna Zorana Arunović je još pre dve sezone obezbedila sebi putovanje u japansku prestonicu, posle čega su joj se u disciplinama 50 metara puška trostav i 10 m vazdušni pištolj priključili Damir Mikec, Sanja Vukašinović, Milutin Stefanović i Jasmina Milovanović, a od EP u Poljskoj je ova ekipa brojnija za osvajačicu bronze u kategoriji vazdušna puška Andreu Arsović.

– U septembru, na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem mi je zamalo izmakla kvota, što mi je vrlo teško palo. Od tada sam sve podredila Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem, znajući kako će biti naporno stići do finala i posle medalje. Viza za Tokio mi je odavno bila cilj, međutim, ovaj put sam se fokusirala na osvajanje odličja, nisam se opterećivala time što još nemam plasman na Igre. Činjenica da nisam razmišljala o tome me je malo rasteretila, što je dalo rezultat. Ispunila sam oba plana u Vroclavu, s tim je odličje moglo biti još lepšeg sjaja da nisam dozvolila sebi pad u dve poslednje serije – konačno Arsovićeva može da odahne, a posle kratkog odmora krene sa ozbiljnim pripremama za OI.

Bobana Veličković Momčilović je toliko izdominirala u drugoj polovini finala u disciplini vazdušni pištolj da ga je završila trećom evropskom titulom u karijeri (posle Merakera 2010. i Vjermuaekija 2012. godine), ali to joj nije donelo kartu za OI. Niti je moglo, jer Srbija već ima maksimalne dve olimpijske vize u njenoj disciplini, pošto su Arunovićeva i Milovanovićeva bile brže od svoje koleginice. Streljačka ekspedicija je minulog vikenda slavila i srebro tandema Arunović – Mikec u konkurenciji miks parova, u gađanju istim oružjem.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari