Studija izvodljivosti Fife: Može SP sa 48 timova, ali i novog domaćina 1Foto: EPA/ ENNIO LEANZA

Svetska fudbalska federacija (Fifa) u studiji izvodljivosti zaključila je danas da Svetsko prvenstvo 2022. godine može da se proširi na 48 timova koristeći barem jednog od suseda Katara kao dodatnog domaćina.

Fifa navodi da postoji mali pravni rizik za promenu formata, kao i da bi se bio ostvaren dodatni prihod od oko 400 miliona dolara.

U kopiji izveštaja od 83 strane, do koje je došao Asošijeted pres (AP), ocenjuju se politička, logistička i pravna pitanja u vezi sa dodavanjem 16 timova, odnosno značajnom promenom formata sa dosadašnjih 32, i to posle osam godina od kada je Katar osvojio prava domaćina, što bi moglo da predstavlja pravni problem.

Studiju izvodljivosti je radilo upravno telo Fife, a na sednici Odbora u petak u Majamiju se načelno može odobriti proširenje foramata, dok će konačna odluka biti doneta u junu.

Kao potencijalni dodatni domaćini Mundijala 2022. godine navode se Bahrein, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali će odluku sa kim će se udružiti u potencijalnoj organizaciji doneti Katar.

Bahrein, Saudijska Arabija i UAE su 2017. godine prekinuli ekonomske, diplomatske i putne veze sa Katarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari