Sud Evropske unije skinuo sankcije ruskom vozaču Nikiti Mazepinu 1Foto: EPA-EFE/HAMAD I MOHAMMED / POOL

Bivši ruski vozač Formule 1 Nikita Mazepin izborio se danas za poništavanje sankcija Evropske unije uvedenih protiv njega posle napada Rusije na Ukrajinu.

Mazepin je vozio za Has 2021. godine, a mesto u ekipi dobio je sponzorskim ugovorom sa ruskom hemijskom kompanijom Uralkali, koja je u vlasništvu njegovog oca Dmitrija Mazepina.

Posle napada Rusije na Ukrajinu njihova imovina je zamrznuta i dobili su zabranu putovanja, pošto je Dmitrij Mazepin smatran bliskim saradnikom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ekipa Has je zbog toga otpustila 25-godišnjeg Mazepina.

Međutim, opšti sud Evropske unije saopštio je da veza sa njegovim ocem nije dovoljna da bi vozač ostao pod sankcijama, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

U saopštenju se dodaje da je Mazepin prestao da bude vozač Hasa, što znači da je Evropska unija pogrešila što je sportistu zadržala na listi sankcija nakon što je napustio tim.

Taj sud je naveo da kriterijumi udruživanja koji se koriste u sankcijama zahtevaju postojanje veze koje idu dalje od jednostavnog porodičnog odnosa.

Sankcije ruskom vozaču od marta 2022. godine ostale su na snazi u Velikoj Britaniji i Kanadi, a on ih osporava u nadi da će se vratiti u Formulu 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari