Sudija pogrešio, Zvezda nije oštećena 1Foto: STARSPORT

Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije je, navodno, presudila da je arbitar Srđan Jovanović na 161. večitom derbiju pogrešio kada je dosudio faul igrača Crvene zvezde Žandera nad golmanom Partizana Vladimirom Stojkovićem.

Međutim, arbitar sa te utakmice takođe je, navodno, dobio pozitivnu ocenu za vođenje meča što se jedino može tumačiti tako da nije oštetio Crvenu zvezdu za gol. Sve je ovo „navodno“ pošto zvanična odluka Sudijske komisije još uvek nije javno objavljena, a nije isključeno i da zauvek ostane samo u internim dokumentima domaće „kuće“ fudbala.

Navodnu odluku Sudijske komisije juče je objavio Sportski žurnal i na taj izvor se pozvala većina medija. Predsednik Sudijske komisije Milan Karadžić nije se juče odazivao na telefone dostupne redakciji Danasa, a jedini od četiri člana koji se javio bio je Majo Vujović. Međutim, on je naveo da ne može ni da nam potvrdi na da ospori da li je Komisija donela konačnu odluku, uputivši nas na Karadžića kao onoga koji je „zadužen za komunikaciju sa javnošću“.

– Jedino što mogu da kažem je da sudiji ne treba „skidati glavu“ i skidati ga sa liste zbog jedne pogrešne odluke ako je ceo meč vodio korektno i ima kontinuitet dobrog vođenja utakmica – rekao je Vujović.

Nije tajna da se Sudijska komisija u poslednjih nedelju dana našla pod velikim pritiskom, naročito posle optužbi iz tabora Crvene zvezde da je namerno pokradena na 161. večitom derbiju i da je internacionalni arbitar Srđan Jovanović, koga je ove godine UEFA izabrala i za vođenje mečeva Lige šampiona, obeležen kao „partizanovac“.

Situacija u kojoj je Jovanović doneo neispravnu odluku prilikom duela Žandera i Stojkovića bila je veoma kompleksna i teška za procenu bez pomoći video tehnologije (VAR), zbog čega je u ranijoj izjavi za naš list i bivši sudija Rade Đurović rekao da bi verovatno i on doneo istu odluku u tom momentu, iako bi kasnije iz snimka shvatio da je pogrešna.

Odluka Sudijske komisije da nije bilo faula Žandera, ali uz davanje pozitivne ocene Jovanoviću za vođenje meča, praktično je jedini logičan ishod razrešenja zavrzlame nastale posle derbija, što su u neformalnom razgovoru za Danas potvrdili pojedini bivši arbitri. Razlog zbog koga Komisija neće smatrati da je Jovanović uticao na konačan rezultat, odnosno oštetio Zvezdu za gol, ležao bi u tome što je faul Žandera sviran pre postizanja gola.

Podsetimo, u pitanju je momenat prilikom izvođenja kornera, kada je veliki broj igrača bio u kaznenom prostoru Partizana, što je sudiji znatno sužavalo vidno polje, a uz to je još uvek bila prisutna i magla usled bakljade koja je napravljena na tribinama. Dodatna je problematika što su posle zvižduka za faul svi igrači Partizana stali u tom momentu, pa je veliko pitanje da li bi Milunović uopšte posle toga dao gol.

Praktično se ta situacija svodi na isto kao na nedosuđeni penal nad Aleksandrom Mitrovićem na meču Srbije protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Rusiji, odnosno na to da niko ne može da garantuje da bi „orlovi“ sigurno dali gol sa bele tačke da su uopšte dobili izvođenje najstrože kazne.

Treba naglasiti i to da ako se izuzme momenat dosuđenog faula Žandera nad golmanom Partizana, ne postoje ostali sporni detalji sa utakmice. Zbog toga se u praksi može zaključiti da Jovanović nije sudio maliciozno, odnosno ne postoji dokaz da je namerno želeo da ošteti neku od strana. LJutnja Crvene zvezde se s jedne strane može smatrati opravdanom pošto je u pitanju bila jedina prava prilika koju su napravili na utakmici, ali se s druge strane ne može sporiti da su oba gola Partizana bila regularna i da su tri boda po svemu viđenom za 90 minuta ipak zasluženo ostala u Humskoj.

Zbog svega ovoga ne treba posebno objašnjavati da srpskom fudbalu samo može da šteti histerija koja je stvorena u javnosti i zbog koje će trenutno najbolji srpski arbitar Srđan Jovanović na svim sledećim mečevima crveno-belih biti „pod lupom“.

Ne treba podsećati ni da su ne tako davno oba večita rivala bacala „drvlje i kamenje“ na Milorada Mažića koji je prošle godine sudio finale Lige šampiona. Sada, kada je Mažić digao sidro iz srpskog fudbala otišavši da sudi mečeve prvenstva Kine, nije nam ostalo (pre)više internacionalaca koje imamo za trošenje. Upravo bi zato Sudijska komisija FSS trebalo da javno, jasno i glasno, saopšti svoju odluku i ili stane u odbranu svog trenutno najboljeg arbitra uz argumentovano objašnjenje da njegova greška nije uticala na konačan ishod ili kaže da je Crvena zvezda teško oštećenja i suspenduje ga sa liste na duži period.

Stojiljković i dalje bez ocene

Sudijska komisija FSS još uvek se nije zvanično oglasila u slučaju arbitra Igora Stojiljkovića koji je u prethodnom osmom kolu Superlige Srbije dosudio nepostojeći penal za Crvenu zvezdu u finišu meča protiv Inđije. Podsetimo, Stojiljković je u 87. minutu pri rezultatu 0:0 za faul defanzivca Inđije nad napadačem Zvezde Vukanovićem van kaznenog prostora presudio da je prekršaj ipak napravljen unutar 16 metara, što je bez velike dileme doprinelo tome da crveno-beli osvoje sva tri boda. Iako Stojiljković još uvek nije zvanično kažnjen za svoj propust, on se u prošlom kolu nije našao na listi za mečeve Superlige i Prve lige Srbije.

Radojičić degradirao Komisiju

Član Sudijske komisije Igor Radojičić komentarisao je na televiziji Arena Sport suđenje Srđana Jovanovića na večitom derbiju pre odluke Sudijske komisije.

– Golman nema kontrolu nad loptom, igrač odigrava i ima pravo da startuje. Trebalo je da bude gol – rekao je Radojičić.

Javno tumačenje Jovanovićeve odluke iskočilo je iz uobičajene prakse jer je time praktično degradirana cela Komisija koja je tek trebalo da zaseda po ovom pitanju. Radojičićevo tumačenje ove situacije nedvosmisleno je ukazalo na to da je Jovanović uticao na konačan ishod i da je Zvezda oštećena za čist gol.

Partizan podnosi prijavu protiv Terzića i Mrkele

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić najavio je da će taj klub podneti Fudbalskom savezu Srbije prijavu protiv generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića i sportskog direktora crveno-belih Mitra Mrkele. Vuletić je obrazložio da će prijava biti podneta zbog toga što su funkcioneri Zvezde komentarisali javno suđenje na 161. večitom derbiju iako im propisi FSS to zabranjuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari