Sukob FSS-a i Radničkog iz Niša oko dodele sredstava Evropske fudbalske federacije 1Foto: STARSPORT

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović tvrdi da je Nišlijama dato ono što su tražili, dok sa “Čaira” traže ukidanje odluke zbog netransparentnosti procesa i sukoba interesa u slučaju nekih članova Izvršnog odbora.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Jovan Šurbatović, ostao je u utorak nedostupan Danasu, ali je zato na stranama Sportskog žurnala objasnio kako su podeljena sredstva dobijena od Fonda solidarnosti Evropske fudbalske federacije, na šta je “oštećeni” Radnički iz Niša opet reagovo saopštenjem, ponovivši sumnju da je to urađeno bez utvrđenih kriterijuma.

“ Vrlo je važno istaći da su ova sredstva namenska i da se mogu koristiti za razvoj omladinskih akademija i za razvoj infrastrukture klubova. Nikako za tekuću potrošnju. Upravo poštujući predlog Zajednice baziran na konkretnim zahtevima, oni klubovi koji nisu u zahtevima naveli konkretne infrastrukturne projekte, dobijali su 50.000 evra i manje, dok su svi koji su aplicirali sa konkretnim projektima dobijali veće iznose u zavisnosti od visine samog projekta srazmerno iznosu sredstava koje je klub spreman da uloži”, rekao je Šurbatović.

Napomenuo je uz i da je na predlog Zajednice klubova Superlige Srbije 70 odsto od četiri miliona evra izdeljeno linerano svim klubovima (osim Crvenoj zvezdi i Partizanu), ostatak para opredeljen za završetak započetih infrastrukturnih projekata superligaša, dok je (po) 15 odsto pripalo članovima Prve lige i niželigašima.

Jedan deo replike pobunjenim Nišlijama i, takođe, nezadovoljnoj upravi Novog Pazara , direktan je odgovor klubu sa “Čaira”.

“Radnički je 2018. godine zbog rekonstrukcije na stadionu dobio 100.000 evra, a ostali pet puta manje. Ove godine u svom zahtevu je tražio sredstva za teren sa veštačkom travom. Ta sredstava su im odobrena i to tačno u onom iznosu koji su tražili – otkrio je prvi operativac FSS, koji je najviše para uplatio na račun TSC (500.000), jer je ovaj “uložio ubedljivo najviše u stadion i akademiju, čak 30 miliona evra”, a budući objekat će besplatno biti na usluzi nacionalnim selekcijama.

Nišlije su i posle ovoga ostale pri ranijem stavu da je raspodela bila nakaradna.

“Kriterijumi koje navodi gospodin Šurbatović apsolutno nisu objektivizirani i merljivi, već je svojevrsno priznanje da je uže rukovodstvo FSS-a zaselo i da se inkognito dogovorilo kako će da raspodeli četiri miliona evra, koju cifu će svaki klub da napiše u svom zahtevu, a da onda svi ti zahtevi samo formalno prolaze proceduru usvajanja od strane Izvršnog odbora FSS“.

U saopštenju Radničkog navodi se i da „to praktično znači da članovi IO daju zeleno svetlo za raspodelu novca svojim klubovima, pa je logično da su široke ruke za sebe, što otvara pitanje šta je sa sudbinom i potrebama trofejnih klubova koji nemaju svoje predstavnike u IO i ko u FSS predstavlja i štiti naše potrebe?“, pitaju se iz ovog kluba.

Oni su i ranije ukazali  na to da su više od njih dobili klubovi koji imaju predstavnike u fudbalskoj vladi, a sada konstatovli da će “diskreciona i netransparentna politika FSS imati nesagledive posledice po mnoge klubove koji će u narednom periodu zbog pandemije COVID-19 biti na rubu propasti”.

“FK Radnički Niš smatra da je veći deo novčanih sredstava Fonda solidarnosti raspodeljen suprotno važećem Statutu FSS. Član 32. Statuta propisuje da član statutarnog organa ili tela FSS neće učestvovati u donošenju odluka po bilo kom pitanju ili stavki u kojoj postoji ili se može pojaviti konflikt interesa. Pozivamo sve organe FSS da oštro reaguju i da zauzmu jasan stav povodom ovakvog načina diskriminatorske raspodele novca, da se sve odluke o raspodeli sredstava stave van snage kao pravno ništavne, zato što su u njihovom donošenju učestvovali pojedinci čiji klubovi su direktno korisnici tih sredstava“, navodi rukovodstvo najjačeg kluba iz južnog dela Srbije.

Takođe, zahtevaju od FSS da objavi zapisnike i validne odluke Zajednice sa sednice na kojoj se raspravljalo o raspodeli novčanih sredstava, jer im te informacije do danas nisu poznate, ističe rukovodstvo Radničkog iz Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari