Superboul histerija u punom jeku 1Foto: EPA-EFE/ CRAIG LASSIG

Ameriku uveliko drma Superboul groznica, iako je finale NFL lige između Nju Ingland Petriotsa i Los Anđeles Remsa zakazano tek za nedelju u Atlanti (po srednjeevropskom vremenu u ponedeljak 00.30).

Velika bitka neće se voditi samo na terenu nego i van njega, pošto je Superboul odavno prerastao okvire običnog sportskog finala.

Statistika koju je objavila američka televizijska mreža CBS tvrdi da za čak 80 odsto onih koji će gledati finale na „Mercedes Benc areni“ uopšte nije bitno ko će pobediti, već je akcenat na tome da se dobro provedu. Slično je i za preko 100 miliona gledalaca koji će putem TV prenosa pratiti meč, gde čak 86 odsto takođe ne haje za pobednika, dok je oko 29 odsto zainteresovano da samo gleda reklame i muzičke izvođače pre početka utakmice i na poluvremenu. U skladu sa tim Superboul tradicionalno ruši rekorde po zaradi koju će vlasnik televizijskih prava dobiti za prodaju reklamnog prostora. Reklama od 30 sekundi na ovogodišnjem finalu koštaće neverovatnih pet miliona dolara, a gledaoci su odavno navikli da tokom Superboula gledaju samo premijere. Tako je američka javnost mesecima unapred obaveštena da će na NFL finalu gledati reklame u kojima će Džef Bridžis ponovo oživeti „Velikog Lebovskog“, Saru Mišel Geler u horor parodiji „Sumrak sage“, Saru Džesiku Parker kako kao mis mokre majice propagira pijenje piva…

– To je Amerika. Ako neko ume da zapakuje proizvod i skupo ga proda, onda su to Amerikanci. Ovo ne treba da čudi ako se zna da je od finala NFL lige gledanije samo finale Svetskog prvenstva u fudbalu – objašnjava za Danas novinar Mihailo Stefanović koji je na televiziji Sport klub zadužen za praćenje američkog fudbala.

Iz CBS televizije najavljuju da će reklame koje su prihvatili ove godine, a zbog ograničenog prostora ponovo su morali da odbiju oko 3.000 oglašivača koji su bili voljni da daju milione, prvenstveno biti usmerene na zabavu. Prethodnih godina mnoge marketinške poruke aludirale su na politiku, na vladavinu predsednika SAD Donalda Trampa, dok su ove godine oglašivači odlučili da svu pažnju ipak fokusiraju na zabavu. Tako se u većini reklama neće pominjati blokada rada američke administracije, podizanje zida na granici sa Meksikom i konstantni strah od nove ekonomske krize, što su u protekle dve godine bile redovne teme.

– Prethodnih godina su igrači NFL-a umeli da na utakmicama bojkotuju himnu pošto su bili u sukobu sa Donaldom Trampom. Međutim, ove sezone nije zabeležen ni jedan bojkot himne. Igračima su vraćena prava koja su im bila oduzeta ranijih sezona, tako da se ove godine ne očekuje od njih nikakva neprijatnost u finalu – dodaje Stefanović.

Iako su čelnici NFL lige ove sezone rešili problem klečanja tokom himne na terenu, nisu uspeli da iskontrolišu štetu koja je nastala van njega. Nije tajna da su organizatori Superboula imali velike probleme da pronađu muzičku zvezdu koja će tradicionalno nastupiti na poluvremenu. Mnoge zvezde, među kojima je i Rijana, odbile su da pevaju iako honorar prema nezvaničnim podacima iznosi šest miliona dolara. Razlog za to leži u traženju pravde za igrača San Francisko Fortinajnersa Kolina Kapernika sa kojim je pre dve godine raskinut ugovor upravo zbog toga jer je klečao tokom izvođenja himne u znak protesta protiv Donalda Trampa.

Na ovogodišnjem finalu pristala je da svira grupa Maroon 5, iako im je poslata peticija koju je potpisalo čak 70.000 ljudi u kojoj se traži da ipak ne nastupe. Zanimljivo je da je pevačica Kardi Bi, sa kojom Maroon 5 zajedno izvode veliki hit „Girls Like You“ odbila da peva, takođe iz solidarnosti sa Kapernikom. Ovu situaciju za sada najbolje koriste kladionice koje su izbacile kvotu 7.50 da bend iz Los Anđelesa neće izvesti pomenutu pesmu, dok je kvota 1.10 da hoće. U američkim kladionicama ovih dana je moguće klađenje čak i na to da li će Maroon 5 na poluvremenu izvesti naslovnu numeru iz crtanog filma „Sunđer Bob“ u znak počasti prema nedavnom preminulom kreatoru crtaća Stefenu Hilenburgu.

A sad malo i o samom finalu, za koje kladionice veću šansu daju Nju Ingland Petriotsima.

– Petriotsi opravdano imaju ulogu favorita zbog iskustva i konstantnosti u finalima. Njima je ovo treće uzastopno finale, a čak deveto u poslednjih 17 godina. Trener Bil Beliček ima veliko iskustvo, a u svom timu sigurno imaju četiri ili pet igrača koji će ući u Kuću slavnih. Na drugoj strani Remsima je ovo prvo finale. Trener Šon Mekvej je sa svoje 33 godine najmlađi u ligi, a ovo mu je tek treća sezona. U svakom slučaju, ne smemo zaboraviti ni to da je Superboul tradicionalno neizvestan i da nijedna ekipa nije tu zalutala, tako da se očekuje uzbudljiv meč sve do samog kraja – zaključuje Stefanović.

Stadion od dve milijarde dolara

Preterivanje u svemu uobičajeno je kada u pitanje finale američkog fudbala. Tako će ovogodišnji Superboul biti odigran na stadionu „Mercedes Benc arena“ u Atlanti, koji je otvoren pre dve godine, a čija je izgradnja koštala čak dve milijarde dolara. Američki mediji naglašavaju da će cena hot-doga na finalnom meču ostati dva dolara, iako je prethodnih godina bilo uobičajeno da na finalima cena za viršlu u kifli ide čak i do 20 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari