Superboul: Istorijska pobeda Nju Inglanda nakon preokreta 1Foto: EPA / LARRY W. SMITH

Nju Ingland Petriotsi savladali su Atlanta Falkonse 34:28 posle preokreta nakon 25 poena zaostatka i osvojili peti Superboul u istoriji, prenosi B92 na svom sajtu.

Ovo je peta titula „Patriota“, a peta i za kvoterbeka Toma Brejdija čime je izjednačio rekord Barta Stara, igrača Grin Bej Pekersa, koji je to uredio još sedamdesetih.

Falkonsi su razbijali Petse, Met Rajan je bacio dva tačdauna za ogromnih 28:3 sredinom trećeg perioda, ali to nije bilo dovoljno.

U izveštaju B92 se navodi da je Brejdi u poslednjih 15 minuta odigrao meč karijere, s lakoćom je osvajao jarde, maksimalno kažnjavao loše odluke rivala i sa dva TD doneo produžetak, a tamo još lakše stigao do end-zone da bi raninbek Džejms Vajt presudio Falkonsima.

Prvi put u istoriji Superboul je rešen u produžetku, a Petsi su napravili najveći preokret, jer pre ovog SB niko nije uspeo da nadoknadi veću razliku of deset poena. Brejdi i trener Bil Beličik i definitivno ulaze u istoriju kao najbolji svih vremena u ovom sportu.

„Podržavali smo jedni druge. Nismo se predavali. Bila je teška bitka. Oni su sjajan tim. Svaka im čast. Jednostavno smo odigrali nekoliko akcija više od njih“, rekao je Brejdi.

Posle prvih 15 minuta tokom kojih su samo odbrane pokazale šta znaju, sa pet sekova, usledila je rapsodija Falkonsa u drugom kvartalu, tri tačdauna uz nemoć Brejdija za ogromnih 21:0. Petsi uspevaju da poentiraju u poslednjim sekundima fild-golom, ali sredinom trećeg kvartala Rajan baca drugi TD na meču i naizgled rešava meč jer Falkonsi stižu do 28:3.

Superboul: Istorijska pobeda Nju Inglanda nakon preokreta 2

Foto: EPA / TANNEN MAURY

Uz dosta strpljenja Nju Ingland uspeva da dva minuta pre kraja četvrtine stigne do prvog tačdauna na meču, Gostkovski pogađa stativu iz pretvaranja, pa u poslednjih 15 minuta ulaze sa -19. A onda je usledio spektakl. Falkonsi prave amaterske greške, ne troše vreme trčanjem nego rizikuju sa Rajanom koga Hajtauer stiže i pravi ključni fambl na meču. Daje Brejdiju šansu da vrati Petse u igru, što on koristi te posle akcija sa Mičelom i Amendolom smanjuje na 28:20.

Usledile su nove loše odluke Falkonsa iako su krenuli da napreduju, pa Petsi opet preuzimaju poset, a Brejdi na krilima sjajne serije za 90 sekundi prelazi 70 jardi i omogućava Vajtu novi TD sa drugim pretvaranjem za dva poena i izjednačenje 28:28 pred poslednji minut. Nijedan tim ne uspeva da opet poentira, pa su se ušlo u dodatni period.

Brejdi je nastavio da „razbija“ grogiranu odbranu Atlante pasovima do Amendole, Hogana, Edelmana i Vajta, lako je doveo svoj tim do end-zone, a onda je Vajt ugurao loptu preko linije za spektakularnu pobedu Petsa!

Brejdi je meč završio sa rekordom SB od 466 jardi (43/62), dva tačdauna i intersepšnom. Džejms Vajt je istrčao dva i uhvatio treći TD kao glavna meta kroz vazduh sa 110 jardi pasom, ali su lopte hvatala čak sedmorica igrača, a do TD je stigao i Dani Amendola, za produžetak.

S druge strane, Rajan je posle impresivnog prvog poluvremena bio na korak of MVP titule u prvom nastupu u SB, da bi na kraju ispao tragičar zbog fambla u poslednjem kvartalu. Imao je 283 jarde i dva TD. Devonta Frimen je istrčao jedan uz 75 jardi, a hvatali su ih Ostin Huper i Tevin Koleman.

Između poluvremena je nastupili pevačica Lejdi Gaga, a kako prenose mediji tokom njenog nastupa poslato je više od 5,1 milion tvitova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari