Superliga najverovatnije ostaje sa 16 klubova, Radnik sada najbliži ispadanju 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Grickaće nokte vodeći ljudi Radnika iz Surdulice, iščekujući konačnu odluku Fudbalskog saveza Srbije, nakon što je Sud za sportsku arbitražu u Lozani praktično vratio Kolubaru u Superligu.

Poput veštog diplomate, nadležni sud u Lozani doneo je odluku prema kojoj su obe strane u sporu zadovoljne. Potvrđeno je da je Kolubara nameštala prošle takmičarske godine, ali je umesto prvobitnih devet, kažnjena sa šest oduzetih bodova i time je praktično spašena ispadanja iz Superlige. Ostankom kluba iz Lazarevca u elitnom rangu, FSS se našao pred teškim izborom – koliko će klubova igrati u Superligi u takmičarskoj 2023/24?

– Ovom odlukom Sud za sportsku arbitražu je pokazao da je Kolubara nameštala. Osim pomenutih mečeva sa Spartakom i ekipom Mladosti, verovatno više nije bilo elementarnih dokaza pa je umesto sa devet, klub iz Lazarevca kažnjen sa oduzimanjem šest bodova – stava je Dragomir Lazović, predsednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije.

U razgovoru za Danas, Lazović je poručio da Fudbalski savez Srbije u što kraćem roku mora da donese odluku u vezi sa brojem klubova koji će igrati u Superligi naredne sezone. Posle povratka ili ostanka Kolubare pitanje je da li će elitni rang imati 16 ili 17 klubova. Predsednik Zajednice klubova smatra da bi Superliga trebalo da ostane na 16 učesnika.

U odnosu na Branislava Nedimovića, „desne ruke“ Dragana Džajića, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, koji je jutros izjavio da odluka o broju klubova u elitnom rangu možda i neće biti doneta na današnjoj sednici Izvršnog odbora, Lazović smatra da je neophodno da se odluči u što kraćem vremenskom roku.

– Nama je neophodno da što pre donesemo odluku jer mi nemamo vremena da nešto čekamo. Prvenstvo nam počinje naredne nedelje i nekog novog prolongiranja ne može biti. Moja je ideja bila da izvlačenje parova obavimo u ponedeljak (takozvano žrebanje) i nadam se da će tako i biti. Realno je da Superliga u narednoj sezoni ima 16 klubova. S obzirom na to da će se Kolubara ostati u elitnom rangu, Radnik iz Surdulice bi bio taj koji bi ispao u niži rang takmičenja. Mislim da postoji pravni osnov preme kome se može doneti retroaktivna odluka, ali nisam u potpunosti siguran – naglasio je Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari