Suze u Amsterdamu, tuga u Milanu 1Foto: EPA-EFE/ OLAF KRAAK

Fudbal se još jednom surovo poigrao sa emocijama navijača čiji su klubovi od gotovog napravili veresiju.

Ajaks je uoči poslednjeg kola zauzimao prvo mesto u Grupi H, ali je po završetku meča sa Valensijom (0:1) morao da se pomiri sa time da će kao trećeplasirani takmičenje nastaviti u Ligi Evrope.

„Kopljanici“ su gol od „slepih miševa“ primili već u 24. minutu (Rodrigo), što je bio minus koji do kraja utakmice nisu uspeli da nadoknade. Kapiten Ajaksa Dušan Tadić priznao je posle meča da je ekipa teško primila poraz, naročito što su posle prošlosezonskog polufinala Lige šampiona (izgubili od Totenhema) ambicije svima u klubu znatno porasle.

– Poraz nas zaista mnogo boli, nismo to očekivali. Ne znam ni šta bih rekao. Osvojili smo deset bodova, a ispali smo! Stvarno čudna utakmica. Imali smo kontrolu meča na početku, onda smo primili gol. Posle 70. minuta i nije bilo pravog fudbala, mnogo je bilo incidenata, meč je često bio prekidan. Imali smo nekoliko dobrih prilika da slomimo otpor Valensije, ali nismo iskoristili svoje prilike. Hteli smo da osvojimo Ligu šampiona, ali ništa od toga – rekao je Tadić.

Uzrok ispadanja iz Lige šampiona trener Erik Ten Hag vidi u premoru igrača.

– Odigrali smo tri kola kvalifikacija za Ligu šampiona. To je šest utakmica, plus šest u grupi. Mi smo kao polufinalista već imali 12 evropskih mečeva, a Valensiji je ovo bio tek šesti ove sezone. To nije pošteno prema polufinalisti Lige šampiona. Ali, život ide dalje. Čestitamo protivniku na boljem rezultatu i pripremamo se za ono što nas posle Nove godine čeka u Ligi Evrope – istakao je Ten Hag.

Suze i neverica nisu u utorak uveče viđene samo u Amsterdamu, bilo ih je i u Milanu. Inter je na „Đuzepe Meaci“ imao priliku da protiv juniora Barselone pobedom izbori plasman u osminu finala, ali je na kraju ipak izgubio (1:2).

Golove za Katalonce postigli su Karlos Perez star 18 godina i Ansu Fati kome je tek 17 leta. Uz njih su u timu bili i Vague (17), Alena (19) i mnogi drugi klinci koje je trener Ernesto Valverde poslao na teren kako bi odmorio Suareza, rovitog Mesija i ostale prvotimce.

– Dugim loptama prema napadaču ne može da se igra u 21. veku. Žao mi je zbog navijača što je moj tim igrao fudbal od pre 40 godina – istakao je trener Intera Antonio Konte.

Napoli je sa tri gola Milika i jednim Mertensa deklasirao Genk (4:0), a šok je usledio kada je posle meča otpušten trener Karlo Ančeloti.

U klubu podno Vezuva stvari odavno ne štimaju, a krivac za lošu atmosferu je vlasnik Aurelio de Laurentis koji je u poslednja dva meseca na svoju ruku novčano kažnjavao igrače, mimo konsultacija sa trenerom. Kap koja je prelila čašu odigrala se početkom novembra kada je De Laurentis, posle remija sa Salcburgom (1:1), tražio da ekipa po kazni ostane u hotelskom karantinu od utorka do subote, ali je Ančeloti mimo njegove naredbe pustio igrače kućama.

Prepucavanje na relaciji vlasnik – igrači i trener nastavilo se preko medija, a epilog će verovatno biti potpuni raskol. Ančeloti je prethodnih nedelja jasno stavio do znanja De Laurentisu da neće sam dati otkaz uprkos pritiscima kojima je izložen, pa je na kraju izgleda gazda odlučio da preseče i isplati poznatog stručnjaka.

Ratište u Napulju

Italijanski dnevnik Korijere dela Sera opisao je situaciju u Napulju na dan utakmice protiv Genka „kao na ratištu“. Navijači Napolija sistematski su napadali pristalice belgijskog tima, a epilog je da je preko 400 ljudi potražilo pomoć lekara. Na ulazu u grad gađani su sa nadvožnjaka svi automobili i autobusi koji nisu imali italijanske tablice, pa je policiji prijavljeno da je oštećeno 206 vozila. Mediji sa Apenina u izveštajima navode da je premijer Mateo Salvini indirektno odgovoran za incidente zbog blage politike prema huliganima. Zanimljivo je i da je milanski dnevnik „Đornale“ izneo tezu da je policija namerno blago reagovala pošto je poznato da su nedavno propali pregovori policijskog sindikata sa Salvinijem.

Grupa A

PSŽ – Galatasaraj 21.00

Klub Briž – Real Madrid 21.00

Tabela: 1. PSŽ 13, Real Madrid 8, Klub Briž 3, Galatasaraj 2.

Grupa B

Bajern – Totenhem 21.00

Olimpijakos – C. zvezda 21.00

Tabela: 1. Bajern 15, Totenhem 10, C. zvezda 3, Olimpijakos 1.

Grupa C

Dinamo Z. – Mančester siti 18.55

Šahtjor – Atalanta 18.55

Tabela: Mančester siti 11, Šahtjor 6, Dinamo Z. 5, Atalanta 4.

Grupa D

Bajer L. – Juventus 21.00

Atletiko M. – Lokomotiva M. 21.00

Tabela: Juventus 13, Atletiko M. 7, Bajer L. 6, Lokomotiva M. 3

Grupa E

Napoli – Genk 4:0

Salcburg – Liverpul 0:2

Tabela: Liverpul 13, Napoli 12, Salcburg 7, Genk 1.

Grupa F

Borusija D. – Slavija P. 2:1

Inter – Barselona 1:2

Tabela: Barselona 14, Borusija D. 10, Inter 7, Slavija P. 2.

Grupa G

Lion – Lajpcig 2:2

Benfika – Zenit 3:0

Tabela: Lajpcig 11, Lion 8, Benfika 7, Zenit 7.

Grupa H

Čelsi – Lil 2:1

Ajaks – Valensija 0:1

Tabela: Valensija 11, Čelsi 11, Ajaks 10, Lil 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari