Sve nade i strahovi u jednoj utakmici 1Foto: STARSPORT

U najavi majstorice nisu obilovale opservacije vezane za igru, taktiku, struku…

Nažalost, dominirala su saopštenja u kojima su večiti rivali spočitavali jedni drugima „rane radove“ dozvolivši da se javnost time naslađuje.

Crvena zvezda subotnju majstoricu polufinala plej-ofa ABA lige, težine ukupnog uloga stečenog kredita tokom sezone, dočekuje kao favorit koji će potencijalni poraz mnogo teže svariti u odnosu na Partizan (18.00), iako su i crno-beli na talon stavili popriličan ulog nakon dolaska Andree Trinkijerija i četvorice kvalitetnih igrača.

U poslednje tri sezone plej-ofa, samo se jednom desilo da ekipa nije kapitalizovala prednost domaćeg terena. Zvezdi je u svežem sećanju prošlosezonsko finale ABA lige; Budućnost je uspela da napravi brejk u prvom susretu i kasnije to naplati u Podgorici dvema vezanim pobedama za osvajanje regionalne titule.

Prethodno je Mega 2016. nešto slično uradila Budućnosti u polufinalu; u Podgorici je napravila brejk, a potom u Sremskoj Mitrovici izborila finale sa Crvenom zvezdom.

Sve dileme oko (ne)igranja Džoa Reglanda razrešio je trener crveno-belih Milan Tomić – Amerikanac će propustiti i treći meč polufinala plej-ofa. Tomić nije želeo da se upušta u spekulacije oko dužine Reglendovog odsustva, niti da komentariše napise u pojedinim medijima, da je za njega sezona završena.

„Sa naše strane nemamo razloga da krijemo nešto. On neće igrati protiv Partizana“, prokomentarisao je Zvezdin trener. Reglend je povredio meniskus na prvom meču) i očigledno da nije u stanju da odigra pod maksimalnim opterećenjem, pogotovo što njegov napadački stil igre podrazumeva puno situacija jedan na jedan.

Milan Tomić rekao je da iz Partizana namerno prave pritisak i provociraju.

„Pred nama je najbitniji trenutak u sezoni, svi smo svesni da je bitan meč i da moramo da pobedimo. Želimo da se skoncentrišemo samo na teren, a sa druge strane prave se igranke koje mogu da utiču i hoću da izolujem tim iz smešnih stvari“, rekao je Tomić.

On je reagovao na poređenja Andree Trinkijerija sa boksom.

„Moj posao je da radim kao trener Crvene zvezde, a ne kao boksera. Mojim igračima ne mogu da kažem krv, udarci ispod pojasa, brutalni udarci, već samo u vezi sporta i košarke. Ovo nije bitka za život i smrt, već za sport i da se pobedi utakmica. Voleo bih da se priča samo o terenu“, naveo je Tomić dodavši da dva imena „ratuju“ protiv Crvene zvezde, aludirajući na Trinkijerija i predsednika Ostoju Mijailovića.

Iz perspektive ekipe kojoj pobeda može biti ogroman plus, a eventualna eliminacija daleko od teme u kojoj ni potencijalne smene na rukovodećim mestima ne bi bile zaobiđene, Partizan bi trebalo da bude rasterećeniji i tim sa više pojedinaca sposobnih da zasluže epitet „iks faktor“. Ako ostane na stanovištu da je Zvezdinih 17,9 odsto za tri u drugom meču isključivo bila posledica dobre i organizovane odbrane, Partizan bi u subotu uveče mogao da se nađe u mat poziciji. Crveno-beli su u tom susretu imali najlošije šutersko veče u sezoni; najmanje pet pokušaja van linije 6,75 promašili su iz izgrađenih akcija i nešto slično bekovi kvaliteta Berona, Riversa, Dobrića, Čovića, zatim Davidovac, Perperoglu, pa i Faje i Simanić u subotu uveče neće dozvoliti.

– Moje iskustvo govori da su šampioni uvek oni koji uspevaju da igraju u svakoj situaciji, da drže koncentraciju u svakoj situaciji. Prijalo vam je da pričam o košarci kao boksu i mislim da tu ima dosta stvari. Daću sve od sebe da nas u ringu ne zatvore na konopce, da uvek držimo visoki gard, da budemo u stanju da uzvratimo. I to nije dosta, moramo čak i da pokušamo neki dobar udarac, košarkaški udarac. Znam i uveren sam 100 odsto da štagod bude nikad nećemo baciti peškir. Muški i fer ćemo se boriti, prolićemo znoj i krv, a zašto sve to – jer branimo čast velike ekipe u evropskoj košarci. Ovo je nokaut utakmica. Rekao sam igračima da je prva utakmica bila šampanj, gore-dole, trojke, zakucavanja, da je druga bila fizička borba, odbrana, puno kontakta, kompletno drugačije. Kao da su dve drugačije ekipe. A, treća utakmica će biti detalji. Ima puno detalja. Oni će sigurno pokušati da nas odmah nokautiraju. Skočiće na nas. Moramo da se pripremimo, da izdržimo, da se žrtvujemo za ekipu, za loptu, blokadu, pravi pas. Igra se majstorica protiv vrlo, vrlo kvalitetnog tima i znaš šta – hteo bih da vam kažem Danteovim rečima – u nedelju će se isto živeti. Život je prolazan i u nedelju će se isto živeti – poručio je Trinkijeri.

Kao Roki Marćano

– Samo želim da u ovakvom duelu, sa ovakvim fantastičnim protivnikom kao što je Zvezda, ne bude udaraca ispod pojasa. To je moja najveća želja. Na kraju, ako želimo da ostanemo u boksu, voleo bih da budemo kao Roki Marćano. Ko zna ko je on, zna zašto sam to rekao. Ko ne zna, on je jedini koji je ostavio boks bez poraza, sa titulom – proširio je zenice Andrea Trinkijeri navijačima Partizana koji će majstoricu isključivo pratiti putem TV prenosa.

Sudijska trojka bez Srba

Ilija Belošević je bio pod posebnim pritiskom tokom prvog susreta, zbog čega verovatno nijedan srpski sudija nije delegiran za drugi i duel majstorice. Subotnji, šesti ovosezonski večiti derbi, dodeljen je Sretenu Radoviću (Hrvatska), Saši Peteku i Mariju Majkiću (Slovenija). Majstorica je na programu od 18 časova, a sudijsku trojku će predvoditi Radović.

Kazne za večite

Disciplinci ABA lige su mogli i ranije da donesu odluke u vezi sa kaznama koje će protagonisti polufinala morati da plate po „raznim tačkama“. U petak je saopšteno da je KK Partizan kažnjen 19.000 evra zbog propusta u organizaciji druge utakmice, predsednik Ostoja Mijailović kažnjen je sa 2.000 evra zbog komentarisanja suđenja u medijima posle prve utakmice, a Andrea Trinkijeri 3.000 zbog javnog komentarisanja rada arbitara nakon drugog meča. KK Crvena zvezda kažnjena je 6.500 evra zbog propusta u organizaciji prve utakmice, klupski portparol Igor Vujičin 2.000 evra zbog javnog komentarisanja izbora suđenja, a Stratos Perperoglu sa 100 evra zbog tehničke greške. Kada je u pitanju druga plej-of serija, Budućnost je kažnjena 3.500 evra zbog propusta u organizaciji druge utakmice, a njen trener Jasmin Repeša 200 evra. Cedevita će nakon prve utakmice morati da plati 400 evra zbog tehničkih grešaka šefa stručnog štaba Slavena Rimca.

Plaćen za tenziju

Imao je Novica Veličković u svojoj bogatoj karijeri dosta utakmica u kojima je ulog bio veliki, međutim nakon drugog i definitivnog povratka u Partizan, kapiten aktuelnog sastava nije bio deo značajnijeg susreta u poređenju sa subotnjim koji bi mogao da bude i najava povratka crno-belih na veliku, prevashodno regionalnu, a zatim i evroligašku scenu.

„Kad god smo odigrali maksimalno bili smo na dobrom rezultatu. To je jedino što želim od saigrača. Utakmica je spakovana u 40 minuta, veliki je pritisak, tenzija, ali, plaćen si za to. To je gušt derbija i ovog posla posla“, razmišljanja je Veličković, koji je i dalje rovit, posle izvrtanja skočnog zgloba u prvom susretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari