Sve zablude iz Superlige 1Foto: Starsport

Crvena zvezda je u prvih deset kola Superlige ostvarila svih deset pobeda i sa maksimalnih 30 bodova osamila se u vrhu tabele, sa osam bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca – Partizan.

Međutim, crveno-beli u kvalifikacijama za evrokupove nisu uspeli da dominiraju na terenu i često su se mučili protiv rivala koji su, barem na papiru, daleko ispod njihovog renomea.

Bivši treneri prvaka Srbije, Milorad Kosanović i Zoran Filipović, saglasni su u oceni da Zvezda ima jači tim od bilo kog evropskog rivala s kojim se sastala u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

– Zvezda je pokupila najbolje igrače sa ovih prostora, vratila mnoge iz inostranstva, a uz to ima najskuplje strance. Iako nije sporno da ima najbolji tim u Superligi, svi ti igrači ne mogu da se kroz domaće takmičenje pripreme za ono što ih čeka u Evropi.. Možda bi oni imali kvalitet da se biju i sa jačima, ali jednostavno nemaju dostojnog rivala ovde koji bi mogao da im pomogne da se pripreme za tako nešto. Nisu ni Tirana, ni Omonija, ni Ararat pojedinačno gledano kvalitetniji od Zvezde. Nažalost Superliga jednostavno ne sprema klubove za tako jaka takmičenja poput Lige šampiona ili Lige Evrope – tvrdi Kosanović za Danas.

Bivši trener Zvezde i Vojvodine smatra da proširenje lige na 20 klubova nije mnogo uticalo na dodatno slabljenje kvaliteta Superlige.

– Nije dobro što liga ima 20 klubova, ali ne verujem da je to ključno i da toliko smeta. U čemu je razlika između Rada i Zlatibora? Dođe mu na isto. Problem je što nema više kvalitetnih klubova poput Zvezde i Partizana. Pre samo 30 godina je Zvezda osvojila ono što je danas Liga šampiona, nije to tako daleko. Garantujem da se u Srbiji i danas stvaraju novi klinci, odnosno igrači koji mogu da postanu nosioci igre. Problem je što se u njihovoj obuci ne radi kao što se nekada radilo i što je sistem pukao- dodaje Kosanović.

Zoran Filipović kao glavni uzrok Zvezdinog „evropskog problema“ vidi jedinstvenost ovogodišnjih kvalifikacija za evrokupove u kojima (osim za plej-of Lige šampiona) nije bilo šanse za popravni u revanš meču.

– Glavni uzrok je psihička barijera, ove kvalifikacije su bile jako specifične i nije lako kada igraš samo jedan meč i nemaš drugi izbor osim da odmah u njemu pobediš. To je glavna stvar zbog kojih u Evropi ima oscilacija u igri, pošto u Superligi ne oseća isti pritisak- objašnjava Filipović.

Zvezda je po rečima Filipovića na evropskim mečevima pokazala „previše oscilacija u igri“.

– To se najbolje videlo protiv Ararata, pritisak je upravo bio ta stvar koja je sputavala igrače da pokažu šta znaju. Zvezda je povela 2:0, a onda iz nesrećne kontre primila gol. Zatim je baš zbog tog pritiska krenuo problem i nije mogla da se kontroliše igra. Zvezda će kada počne takmičenje po grupama biti stabilnija, to je sigurno. Sada kada su skinuli taj pritisak sa svojih pleća ulaskom u grupe očekujem da će igrati lakše i osvojiti više bodova nego što se u prvi mah očekuje – zaključuje Filipović.

Bez pojačanja za Ligu Evrope

Crvena zvezda za razliku od Partizana nije jurila nove igrače poslednjih dana prelaznog roka. Mnogi fudbaleri su na „Mitić“, poput Dijega Falčinelija ili Gejlora Kange, stigli (pre)kasno da bi se uradilo nešto više u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Od njih se sada očekuje da tokom oktobra i novembra uđu u formu i omoguće ekipi da u grupi Lige Evrope sa Gentom, Hofenhajmom i Liberecom ponovi uspeh od pre tri sezone kada je završila na drugom mestu i dočekala evropsko proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari