Svetislav Pešić: Evroliga od jeseni mora da se menja 1Foto: EPA-EFE/ ENRIC FONTCUBERTA

Svetislav Pešić je prošle godine rešio da prihvati poziv prijatelja Džosepa Bartomeua (predsednika FK Barselona) i vrati se na mesto najvećeg klupskog uspeha u prebogatoj trenerskoj karijeri.

Popularni Kari omogućio je Barseloni prvu titulu evropskog prvaka 2003. godine i verovatno ni slutio nije da će 15 godina kasnije morati da gasi požar koji praktično bukti još od 2014. kada su se Katalonci poslednji put našli na Fajnal-foru Evrolige, odnosno osvojili domaće prvenstvo. U međuvremenu, podignuti su pehari u Kupu kralja u poslednje dve sezone, a pandemija je prekinula njihovu seriju od 17 pobeda u oba takmičenja (Evroliga i ACB liga), bio je obezbeđen plasman u Top 8 Evrolige i bili su na prvom mestu domaće lige.

– Vuk Kostić mi je trenutno najomiljeniji član u porodici, on i Tihomir Stanić. Gledam ovih dana seriju „Ubice mog oca“, nadoknađujem ono što nisam imao vremena da pogledam tokom sezone. Imam sreće, da sam u prethodna skoro dva meseca, koliko traje strogi karantin, mogao da budem malo komotniji zahvaljujući tome što mi je životni prostor takav da mogu malo više da se krećem – priča za Danas iz svoje kuće u Barseloni Svetislav Pešić.

* Evroliga je 24. maj odredila kao krajnji datum kada bi trebalo da se zna hoće li se takmičarska godina reaktivirati ili će biti odsviran definitivan kraj. 

– Jedno je sigurno, ako se i bude igralo, to će biti bez publike i biće organizovano u jednom gradu: kako Evroliga, tako sigurno i ABA liga i nacionalna prvenstva. Svako poređenje sa fudbalom jednostavno nije na mestu. Vidim da su u Nemačkoj odredili 9. maj kao opcioni datum kada bi Bundesliga mogla da se nastavi, ali Vlada Nemačke još uvek nije dala dozvolu. Fudbal se igra na otvorenom, košarka je dvoranski sport, samim tim su i rizici od zaraze veći.

* Ukoliko se postigne konsenzus i do nastavka sezone dođe, klubovi će se suočiti sa situacijom koju nikada ranije nisu iskusili.

– Igrači treniraju individualno, imaju program po kome rade, svima je omogućeno da kondiciju održavaju na sobnom biciklu, ima i onih koji imaju svoje teretane, ali je takvih najmanje. Dva-tri puta nedeljno putem video-linka treniramo zajedno, što je važno i zbog održavanja kontakta, osećaja zajedništva. Niko od igrača tokom profesionalne karijere nije imao pauzu od dva meseca: kada se sezona završi, pauza je recimo dve nedelje i nakon toga igrači sprovode individualne programe, zajedno sa svojim trenerima, kako bi fizički i kondiciono bili spremni za početak priprema. Dakle, najmanje tri do četiri nedelje timskog treninga biće neophodno kako bismo se vratili u neki takmičarski ritam.

* Plan je, ako se sezona nastavi, da se igraju tri utakmice nedeljno.

– To će iziskivati ne samo fizički, već i mentalni napor. Ne bi trebalo da zaboravimo da će igrači i psihički biti napregnuti jer će se plašiti potencijalne infekcije. Niko apsolutno neće biti siguran da, uprkos svim merama koje bi trebalo da budu sprovedene, do zaraze neće doći. Takmičenje bi, kako u Evroligi, tako i u ACB ili ABA ligi, imalo formu turnira poput onih  na Olimpijskim igrama ili Svetskom prvenstvu, veliki broj ekipa bi boravio na jednom mestu više dana, što bi, takođe, predstavljalo nešto sa čime se niko od nas prethodno u karijeri nije susreo.

* Mislite da je turnirski format jedino moguće rešenje?

– Neophodno je organizaciju sprovesti u jednom mestu jer ćemo svi, sasvim sigurno, biti podvrgnuti testiranjima na korona virus i to najverovatnije na dva-tri dana. Ovaj format, ukoliko se bude sproveo, biće nešto sa čime bismo mogli da se susretnemo i u narednoj sezoni. Mislim da će se format Evrolige u idućoj sezoni sasvim sigurno menjati, biće nemoguće organizovati ligu po dosadašnjem principu koji je podrazumevao brojna putovanja na nedeljnom nivou. Nesumnjivo je, takođe, da će se do kraja 2020. igrati bez publike.

* U Barseloni su igrači pristali na smanjenje ugovora koje je ubedljivo najveće u poređenju sa svim najbogatijim klubovima na Starom kontinentu.

–  Barselona je prva donele mere, od 11. marta zatvoreni su svi sportski objekti i građanima je bilo zabranjeno da napuste grad. U gradu Barseloni su hteli odmah da uvede sve restriktivne mere, da se zatvore granice, ali je Vlada Španije to odbila i tek posle desetak dana povukla poteze koji su bili predloženi iz Katalonije. Klub Barselona je takođe prva odlučila da smanji plate igračima i stručnom štabu za 70 odsto, ali samo dok traje karantin – dakle u toku dva meseca – što bi na godišnjem nivou iznosilo oko 11-12 posto manjih prihoda u odnosu na ugovoren iznos za takmičarsku 2019/20. Svi su to pozitivno prihvatili, kako bi plate ljudima iz marketinga, menadžmenta, onih koji rade na sređivanju objekata ostale 100 odsto za vreme pandemije.

* Kako klub moće da pokrije velike troškove bez isto takvih prihoda?

–  Barselona živi od prodaje karata, marketinga i poseta i prodaje u muzeju. Na nivou Grada, muzej FK Barselona ubedljivo je najposećeniji na godišenjm nivou. Mislim da se 50 odsto budžeta kluba puni na osnovu pomenutih prihoda, a preostali deo od prodaje TV prava. Određena pomoć može se očekivati od sponzora, ali je pitanje koliko će i oni učestvovati u strukturi budžeta kada su i sami pogođeni krizom.

* Predsednik Bartomeu je najavio kako će klub učiniti sve da za narednu takmičarsku godinu ne dira plate košarkaša i stručnog štaba.

–  Naša je sreća što 11 igrača i stručni štab imaju ugovore za narednu sezonu, neki i duže. Imaćemo, dakle, 80 odsto tima i za narednu sezonu, što će nam u velikoj meri olakšati sastavljanje ekipe. Nema sumnje da ćemo morati negde da napravimo uštedu jer su rashodi veliki. Da uštedimo na rashodima koji su ukalkulisani za putne troškove, smeštaj… segmentima koji su sastavni deo jednog profesionalnog pogona.

Nagađanja oko lokacije

Kanarska ostrva i Andora pojavili su se kao zainteresovani za organizaciju turnira 12 španskih klubova, ali se poslednjih dana pisalo i o tome da bi Barselona mogla da bude mesto odigravanja.

– Trenutno mi deluje gotovo nemoguće da se završni turnir organizuje u Barseloni ili Madridu. Mislim da je opcija prema kojoj bi se turnir organizovao na Kanarskim ostrvima zapravo i najprihvatljivija; broj zaraženih je tamo daleko manji, samim tim mi deluje da bi i bezbednost učesnika bila veća.

Mirotić je veoma skroman

Kada je prošlog leta odlučio da napusti NBA, posle pet vrlo dobrih sezona, i potpiše ugovor sa Barselonom do 2022. uz mogućnost produžetka saradnje na još jednu sezonu, Nikola Mirotić je automatski postao najinteresantnije košarkaško lice na Starom kontinentu. Njegova godišnja primanja od nekih pet miliona evra, smestila su ga na vrh liste najplaćenijih igrača u Evropi.

– On me je pozitivno iznenadio, ne u smislu njegovog ukupnog doprinosa, pogođenih šuteva u prelomnim trenucima utakmica, već brzine i načina na koji se adaptirao na novu sredinu posle godina provedenih u NBA. Spremno je dočekao sve izazove u novom klubu, poseduje izrazito samopouzdanje, veruje u sopstvene košarkaške mogućnosti, ali je istovremeno veoma skroman, što je i razlog zbog čega ga saigrači tako respektuju. Mirotić je prevazišao moja očekivanja u njegovoj prvoj sezoni u Barseloni.

Važno je da ostanemo budni

Više od pola decenije Barselona nije predstavljala posebno bitan faktor, ne samo u Evroligi, već i u španskoj ACB. Negde od 2014. Barsini tragovi gotovo da su se izbrisali sa šampionskih puteva na Starom kontinentu.

– I prethodnu sezonu smo odigrali sasvim dobro, u ovoj smo se defintivno probudili, ali je sada važno i da ostanemo budni… Bilo nam je neophodno vreme kako bismo uklopili na adekvatan način petoricu novih igrača, među kojima recimo Abrines uopšte nije ili je vrlo malo igrao u Oklahomi. Dilejni je stigao iz Kine, a prethodno je u Atlanti igrao takođe veoma malo… Imali smo i povratnike sa Svetskog prvenstva u Kini: Ribasu i Klaveru bilo je neophodno vreme kako bi se odmorili, a zatim uhvatili ritam. Taman kada smo shvatili gde smo i koliko možemo, usledio je prekid sezone. Potrebno je da napravimo adekvatan balans fizičke i mentalne pripreme kako ne bi usledio kolaps.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari