Svetislav Pešić: Mi se tek okupili, a Slovenci kao da su iz iste ulice. Teške su nam noge, biće bolje 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U punim Stožicama, košarkaši Srbije odigrali su sasvim dobar meč, u kontekstu prve zvanične prijateljske utakmice. Slovenija je slavila posle produžetka (97:92) ali poraz nije zabrinuo selektora Svetislava Pešića.

Selektor Svetislav Pešić je posle utakmice istakao da je veoma zadovoljan, kao i da je uživao u atmosferi koju su pripredile pune tribine dvorane u Ljubljani.

„Pravi spektakl, puna dvorana, korektno navijanje. Dobili smo puno respekta. Momci su dali u ovom trenutku apsolutni maksmimum. Bilo je i dobrih stvari. Teško je igrati protiv Slovenije ozbirom da je to ekipa koja igra sa četiri ofanzivna igrača, izuzetnim šuterima, čak i Tobijem koji je Amerikanac. Zatvoriti sve rupe u odbrani, mislim da smo veoma dobro uradili. Teško je, i onda vas košta u nogama i nemate snage u napadu. Promašili smo penale, šuteve, ali znam da će to, čim dođemo u naš ritam, biti bolje. Nedostaje i svežine, jer smo puno trenirali. Čestitam Sloveniji i svima na fantastičnoj organizaciji utakmice. Sve najbolje na predstojećim utakmicama.“

Dokazani stručnjak smatra da je trenutna prednost Slovenije što ima sastav koji je već godinama na okupu.

„Ova ekipa nije bila zajedno, a u Sloveniji kao da su svi iz iste ulice. Mi smo prvi put ovako na okupu. Biće nam potrebno malo vremena, radili smo sjajno, iskoristićemo te dve utakmice na Superkupu u Hamburgu za ono što nas čeka protiv Grčke u Beogradu, potom i Turske u Istanbulu u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo“, naveo je Pešić koja će naredna iskušenja imati reprezentacija protiv Italije i u duelu sa pobednikom susreta Nemačka-Češka.

U fokusu su bili Nikola Jokić (26p, 12sk) i Luka Dončić (34p, 9as).

„Ne bih ja tu previše pričao o njima. Dva različita igrača, različito gledaju i igraju košarku, na kraju igraju na drugim pozicijima. Spaja ih to što su među najboljima u NBA. Neki su i zvanično najbolji. Luka je već sad superstar i obojica će jednog dana biti šampioni. Ako ih posluži zdravlje, nema sumnje da će dati puno radosti svojim reprezentacijama i zemljama“, jasan je selektor Pešić, koji se osvrnuo na timsko izdanje Srbije.

„Pravljenje timskog duha je svakodnevnica koju imamo u ekipi, ali najvažnije je ono na terenu. Tu se najviše vidi i pokazuje. Ovih 14 dana sam video veliko zalaganje igrača. Stigao je malo i umor, što je normalno za ovaj period priprema. Drago mi je da su svi zajedno, da se druže i da svaki dan žele da napreduju. To bi svaki trener poželeo.“

„Orlovi“ su imali velikih problema u šutu, pogotvu sa linije penala (22/35). Svetislav Pešić tvrdi da će se to vremenom popraviti.

„Dali smo veliki broj koševa iz tranzicije, oni mnogo manje. Ali sa njima je teško pet na pet. Tranzicija odbrane je bila na dobrom nivou, problem smo imali što su fantastični na lopti, imaju odlične šutere i svi su napadači. To košta snage u nogama, zatvoriti svaki prodor, stići na svaki šut. To je nešto što će se popraviti, a samim tim će i procenat šuta“, ubeđen je selektor Srbije.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari