Svetislav Pešić: Odbrana je ključ uspeha 1Foto: STARSPORT

Ne postoji opravdanje za odsustvo iz reprezentacije u smislu neophodnih priprema za narednu sezonu u NBA.

Navodno, igrači se plaše povreda; od toga prezaju svi, a ne zaboravimo da u Evroligi imate igrače koji više zarađuju od nekih Evropljana u NBA. I šta ako se oni povrede, ko će klubovima nadomestiti njihovo odsustvo? To je jednostavno zamajavanje javnosti.

Naša ekipa je oslabljena, hendikep je ogroman. Niko nije srećan zbog toga. Kvalitet jednog ili dvojice možeš nadomestiti, ali je kod nas problem što je povređeno maltene pola tima, u pitanju su igrači koji su bili nosioci i prema kojima je postojala određena navika u smislu koncepcije i uigranosti.

Ipak, bez obzira na to, u toku priprema smo igrali dosta dobro i to je sve izgledalo poprilično ohrabrujuće. Bogdanović je posle povrede dao nemerljiv doprinos osvajanju Evrolige. On je i na Olimpijskim igrama i prethodnim velikim takmičenjima bio među nosiocima. Pošto je još uvek mlad igrač, možda mu je falilo više iskustva. U više aspekata je jako bitan za naš tim, ali nikako ne bi valjalo da bude previše opterećen; jednostavno pojedinac ne može da donese vrhunski rezultat, ma koliko da je dobar. Stefan Jović i Vasilije Micić doneli su novi kvalitet u odsustvu Miloša Teodosića, koji je jedinstven po svojoj lucidnosti. U tome mu nema premca.

Odbrana je ključ uspeha. Pogotovo u ovakvoj situaciji. Timski ambijent i kolektivni duh stvaraju se u odbrani i to je preduslov za sve vrhunske rezultate. Pravi temelj. Odbrana i timski duh stvaraju dodatnu vrednost. Svi mi koji ih poznajemo, svesni smo da bez toga uspeh ne može doći. Većina igrača iz trenutnog sastava reprezentacije su individualno dobri defanzivci i to bi trebalo da predstavlja naš ekstrakvalitet.

Trenutno je vrlo teško reći koji nam je krajnji domet na šampionatu. Veoma je važno i šta ćemo uraditi kod ukrštanja sa Španijom, Crnom Gorom. Mislim da ćemo u primarnoj grupi biti među dve vodeće ekipe. Postoji više selekcija koje nam mogu zadati dosta problema u onoj odlučujućoj utakmici po pitanju prolaska u polufinale. Da smo kojim slučajem otišli u najjačem mogućem sastavu, ne bih imao nikakve dileme da ćemo sa Španijom odlučivati o zlatnoj medalji. Situacija je sada drugačija, međutim ekipa mi deluje poprilično samouvereno i stava sam da imamo sasvim dobre izglede da napravimo rezultat.

Mislim da kod podele medalja ne bi trebalo da bude velikih iznenađenja. Reprezentacije koje su i na prethodnim takmičenjima bile na pobedničkom postolju trebalo bi to i sada da urade. Selekcije poput Crne Gore ili Hrvatske mogu da iznenade, pogotovo Hrvatska, koja je na OI u Riju pokazala da poseduje kvalitet i samouverenost i da je spremna da se nadmeće za medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari