Svetislav Pešić oduševljen načinom na koji je Makabi nadigrao njegovu Barselonu 1

Barselona je u potrazi za evroligaškim identitetom praktično od sezone 2013/14 i poslednjeg plasmana na Fajnal-for.

U narednih pet godina gigant iz Katalonije potrošio je više od 100 miliona evra na pojačanja i plate igrača, bez rezultatskog pokrića. Napravljeni su brojni, često i katastrofalno loši odabiri igrača; Ćaviju Paskvalu je objektivno kasno uručen otkaz, pogrešno je procenjen krajnji domet njegovog naslednika Sita Alonsa, tako da je polovinom prošle sezone predsednik kluba Đosep Bartomeu odlučio da iskoristi izgrađeno prijateljstvo iz prvog mandata Svetislava Pešića u Kataloniji i na mesto šefa struke vrati čoveka koji je Barseloni 2003. omogućio prvu titulu prvaka Evrope.

Sa drugim najvećim budžetom u Evroligi od 36 miliona evra (odmah posle Reala – 42 miliona evra), činilo se da će Barsa napokon iselektirati kompetitivan tim od igrača sa vrhunskim atletskim predispozicijama i dokazanim tehničkim mogućnostima. U toku takmičarske 2018/19 Katalonci su imali više perioda u kojima su rezultatski oscilirali i taman kada se činilo da su nakon pet vezanih pobeda u Evroligi stvorili jasan identitet usledila je katastrofa na gostovanju Makabiju (99:83).

Teško je objasniti kako je jedan tim koji u rosteru ima čak 13 igrača, od kojih nijedan nije „zakucan“ za klupu, dozvolio sebi da u Tel Avivu, u trećoj deonici gubi sa čak 38 razlike. Makabi je kod kuće izgubio gotovo od svih kandidata za Fajnal-for (CSKA, Fenerbahče, Real Madrid, čak i Baskonija) i ako bismo na taj način posmatrali perspektivu Katalonaca nekako je isuviše jasno da su trenutno predaleko od takvog dometa. Konstantnost je najveći problem, pogotovo nosilaca igre: 30-godišnji Toma Ertel, na primer, bio je apsolutni lider u prethodnim pobedama nad Milanom i Panatinaikosom, dok je meč u Tel Avivu završio sa svega 11 poena i čak četiri izgubljene lopte. Katalonci su ih u Izraelu „prodali“ 18, pritom su ostvarili svega 16 timskih asistencija čime su praktično i poništili 52,2 odsto uspešnosti za tri poena. Odbrana u reketu je upitna, jer nijedan od dvojice centara: Ante Tomić, Kevin Serafan ima problem sa lateralnim kretnjama i visokim iskakanjima u branjenju centralnog „pika“.

– Bili smo svesni da će nas čekati veoma teška utakmica, pogotovo zbog činjenice da se Makabi nalazi u dobrom momentumu. Oni su posle pobede u Moskvi znatno više dobili na samopouzdanju i samoj izgradnji timskog duha. Iako smo bili spremni za meč, oni su jednostavno bili perfektni u napadu. Pogodili su praktično sve ono što su pokušali. Makabi je bio briljantan i daleko bolji od nas. Izgubili smo ritam, donosili pogrešne odluke, bez odlučnosti u odbrani i napadu. Tek kada je rezultatski meč bio rešen počeli smo da igramo. Nadam se da ćemo izvući pouke za naredne utakmice – realan je bio Svetislav Pešić.

Rezultati i tabela

  1. kolo

CSKA – Bajern    77:70

Olimpijakos – Himki         71:57

Makabi – Barselona         99:83

Gran Kanarija – Fenerbahče         64:82

Efes – Darušafaka             sinoć

Budućnost – Real Madrid              sinoć

*Žalgiris – Panatinaikos  sinoć

Baskonija – Milano           sinoć

 

Tabela

  1. Fenerbahče 16-2
  2. Real Madrid 15-3
  3. CSKA Moskva 13-5
  4. Efes 12-6
  5. Olimpijakos 11-7
  6. Barselona 11-7
  7. Bajern 9-9
  8. Baskonija 8-10
  9. Milano 8-10
  10. Panatinaikos 8-10
  11. Makabi 7-11
  12. Himki 7-11
  13. Žalgiris 7-11
  14. Gran Kanarija 4-12
  15. Budućnost 4-14
  16. Darušafaka 2-16

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari