Svetska lista kaže - najjače četvrtfinale Australijan opena u poslednjih 50 godina: Samo je jednom na grend slemu sastav osmorice bio i bolji 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Prvi put u profesionalnoj eri na Australijan openu, koja počinje turnirom u januaru 1969. na travi u Brizbejnu, u četvrtfinalu su svih prvih šest nosilaca.

Bio bi taj istorijski podatak i ubedljiviji da je i sedmi nosilac Grk Stefanos Cicipas pobedio u četvrtom kolu.

Lanjski finalista u desetom trijumfu najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića u Melburnu nije imao spremnost da zauzda samopouzdanje i nadahnuće Tejlora Frica, koji je na 12. mestu svetske liste najbolji američki igrač, ali i najslabije plasirani među osmoricom najdalje odmaklih.

Osmi uvek kao uljez

Međutim, i s njim u završnici ovo je najjače četvrtfinale australijskog opena od uvođenja kompjuterskog obračunavanja bodova za poredak (1973).

Uz Frica i redom Đokovića, Španca Karlosa Alkaraza, Rusa Danila Medvedeva, Italijana Janika Sinera, Rusa Andreja Rubljova i Nemca Aleksandra Zvereva ušao je i Poljak Hubert Hurkač, debitant u četvrtfinalu u Melburnu, deveti nosilac, ujedno i devetoplasirani na listi, kao što i status ostalih u žrebu prati njihov ATP rejting.

I na Petom kontinentu i na druga tri turnira za grend slem se dešavalo da su sedmorica među deset vodećih po rangu, ali je osmi uvek bio lošije plasiran od 12. mesta, čak i mnogo lošije, što ga nije omelo da uzleti do glavnih favorita.

Postoje i dva slučaja kada je taj poslednji određen za 12. nosioca, kao Fric, ali je na listi zvanično zauzimao 13. mesto. Neznatno povoljniji status je dobio zbog odustajanja od takmičenja jednog ispred sebe.

Na Rolan Garosu 2012. taj četvrtfinalista je bio Španac Nikolas Almagro, koga upornost nije poslužila i u duelu sa zemljakom Rafaelom Nadalom. Kralj šljake se sa 7:6 (7:4), 6:2, 6:3 probio u polufinale, a kasnije iz finala s Đokovićem i do sedmog Kupa musketara, a to je bila tek prva polovina njegovih znamenja u Parizu.

Svetska lista kaže - najjače četvrtfinale Australijan opena u poslednjih 50 godina: Samo je jednom na grend slemu sastav osmorice bio i bolji 2
Foto: EPA/IAN LANGSDON

Nepuna tri meseca zatim na Ju-Es openu 12. nosilac, a 13. na listi bio je Hrvat Marin Čilić, koga je izbacio Britanac Endi Mari, takođe osvajač u finalnom okršaju sa srpskim asom.

Na turniru Lendla

Samo je jedan primer da su četvrtfinalisti po plasmanu bili bolji nego ovi u Melburnu sada, budući da je najlošiji zauzimao 11. mesto.

Bilo je to na Rolan Garosu 1984.

Među osam najboljih su bili Amerikanac Džon Mekinro (1), Čehoslovak Ivan Lendl (2), Amerikanac Džimi Konors (3), Šveđanin Mats Vilander (4), Amerikanac Džimi Arijas (5), Francuz Janik Noa (6), Ekvadorac Andres Gomez (7) i Šveđanin Henrik Sundstrem (11), koji je bio dveeti nosilac pošto nisu učestvovali Amerikanci Kevin Karen (8) i Eliot Telčer (10). Argentinac Hose Luis Klerk (9, osmi nosilac) ispao je u drugom kolu.

Prvi put je na najznačajnijim turnirima „belog sporta“ trijumfovao Lendl.

Nikada na turnirima za grend slem u eri profesionalizma (od 1968) u četvrtfinalu nije bilo osam najboljih nosilaca. U Melburnu ovaj put, recimo, Danac Holger Rune, osmi nosilac, završio je učešće u drugom kolu.

Na Australijan openu može da se desi da polufinalisti budu četiri glavna nosioca. To se događalo 1988, 2005, 2012. i 2013.

Na Rolan Garosu uz 1984. takvi slučajevi su zabeleženi i 1985, 2006, 2011. 2019, na Vimbldonu 1993. i 1995, a na Ju-Es openu 1982, 1985, 1992. i 2011.

Parovi četvrtfinala

Utorak

Đoković – Fric (oko 4.30 po našem)

Siner – Rubljov (oko 11 po našem)

Sreda (raspored će biti objavljen)

Alkaraz – Zverev

Medvedev – Hurkač

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari