Svetski mediji o slučaju Đoković: Broj jedan gubi, ali ne na terenu 1Novak Đoković Foto: EPA-EFE/Emilio Naranjo

Saga o Novaku Đokoviću u Australiji već nedelju dana dominira naslovnim stranama medija širom sveta, koje su još jednom došle do usijanja zbog vesti da je prvom reketu sveta ponovo ukinuta viza.

Mnoge medijske kuće su se na svojim sajtovima posvetile celodnevnom izveštavanju uz „live updates“ o događajima u realnom vremenu, dok su se neke od njih bavile i više analitičkim tekstovima o pozadini, političkoj konotaciji i posledicama celog slučaja i njegovom uticaju na svet sporta.

Australijski Di ejdž i britanski Gardijan pišu da je odluka o ukidanju vize podstaknuta željom političara da „uguše antivakserski sentiment“, što je tvrdnja na kojoj insistira Đokovićev advokat Nikolas Vud.

Prema njegovim rečima, ministar za imigracije Aleks Houk, koji je iskoristio svoje diskreciono pravo da ukine vizu, je „izabrao da ukloni čoveka sa dobrim ugledom“ iz Australije i „ugrozi“ njegovu karijeru zato što se plašio da će njegov ostanak u zemlji „podstaći antivakserski sentiment“, koji vlada pokušava da spreči.

Kako se pokazalo, njegove tvrdnje nisu bile bez osnova, a „saga o Đokoviću“ i ceo slučaj zaista su privukli pažnju antivakserske zajednice, koja je u Australiji u manjini.

O tome izveštava Bi-Bi-Si, navodeći da je na jednom od najpopularnijih australijskih antivakserskih kanala komunikacije, na aplikaciji Telegram, Đoković postao međunarodni simbol protiv onoga što ovi aktivisti nazivaju „tiranijom virusa“, a i druge grupe sličnih uverenja sledile su ovaj primer, tvrdeći da su vakcine „jedan od najvećih problema za sportiste“.

Kako dalje piše u tekstu, u pitanju su male grupe, pošto je preko 92 odsto stanovnika Australije starijih od 16 godina već vakcinisano, ali pojavila se zabrinutost da bi njihove onlajn diskusije mogle da se preliju na ulice i izazovu proteste.

Kao što je već ranije pisano, politika je „duboko umešala prste“ u ceo slučaj, a o tome svedoči i jedan od novih naslova u Sidnej morning heraldu, u kojem se tvrdi da je „politička cena dopuštanja Đokoviću da ostane bila previše visoka za (premijera Australije Skota) Morisona“.

„U politici, kao i u tenisu, svako osvaja poene – a Novak Đoković je upravo izgubio meč iz političkih razloga. Skot Morison je doneo odluku koju je smatrao racionalnom pošto je izračunao da će davanje specijalnog tretmana teniskoj zvezdi imati ogromnu političku cenu“, navodi se u ovom tekstu.

Osim na politički, ceo slučaj ima veliki uticaj i na svet sporta, o čemu pišu brojni mediji.

Sidnej morning herald na sportskim stranama piše da su „pravi pobednici“ u celoj situaciji Đokovićevi rivali na terenu, koji bi mogli da se „smeju od uha do uha“ pošto su im se upravo „dramatično povećale šanse da pobede na grend slemu“ ako žalba Đokovićevih advokata ne bude imala pozitivan ishod.

Endi Marej je rekao da cela situacija „nije dobra za tenis, nije dobra za Australijan open i nije dobra za Novaka“, kao i da se stvari već „previše dugo razvlače“ i da bi „za sve bilo najbolje kada bi se sve što pre rešilo“.

Bivši svetski teniser broj jedan Boris Beker, koji je trenirao Đokovića od 2013. do 2016, kaže da je on uvučen u „političku igru“.

„Nijedan teniser nije veći od turnira. Mi moramo da se koncentrišemo, kao sportisti i sportistkinje, na dešavanja na terenu, a ne na ono što se događa u sudnici“, izjavio je Beker za Bi-Bi-Si sport.

Britanski Miror piše da je Đokovićev slučaj izazvao veliku kontroverzu u australijskoj javnosti, naročito zbog toga što su u ovoj zemlji na snazi veoma stroga pravila zbog pandemije.

Kako navodi ovaj list, čak 83 odsto ispitanika u anketi koju je sprovela australijska agencija NjuzKorp, a čiji su rezultati objavljeni neposredno pre nego što je ministar Houk doneo odluku o ukidanju vize, izjasnilo se da je za to da Đoković bude deportovan, što ukazuje da su političari u ovom slučaju pod velikim pritiskom javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari