Srbija odbranila titulu šampiona sveta u parastreljaštvu 1Foto: SSS

Srpska selekcija je u ovoj disciplini stigla do dve medalje, jer Dragan Ristić se okitio srebrnim odličjem u pojedinačnoj konkurenciji, ističe se u saopštenju.

Ekipa Srbije, u sastavu Dragan Ristić, Dejan Jokić, Zdravko Savanović, je zlato u timskom plasmanu osvojila sa 1.907,3 kruga, čime je postavila i novi svetski rekord. Za 0,9 krugova nadmašila je dosadašnji rekord Velike Britanije, navodi SSS.

Srpski trio je tako nastavio dominaciju na svetskoj sceni trećom uzastopnom zlatnom medaljom na velikim takmičenjima. Ova ista ekipa je prošle godine osvojila titulu šampiona sveta u Južnoj Koreji, a potom i zlato na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Najbolji rezultat u kvalifikacijama postigao je Dragan Ristić, pojedinačni prvak Evrope iz Beograda i šampion planete iz Čeongžua, i sa prvog mesta ušao u finale, dodaje se u saopštenju.

Među osam najboljih, kao petoplasirani u kvalifikacijama, ušao je i Dejan Jokić, dok je Zdravko Savanović zauzeo 17. mesto u konkurenciji 65 takmičara i takmičarki (u ovoj disciplini muškarci i žene se takmiče u jedinstvenoj kategoriji).

Jokić je u finalu zauzeo osmo mesto, a Ristić je do poslednjeg hica bio u borbi za novo svetsko zlato. Na kraju završio je na srebrnoj poziciji, nije odbranio titulu, koju je osvojio Điseok Li (Južna Koreja), sa minimalnom prednošću od jednog desetog dela kruga ispred srpskog strelca! Treći je bio Italijan Andrea Liverani.

Srbija je do sada na Svetskom prvenstvu osvojila tri medalje, jer prvog dana Živko Papaz se okitio srebrom u gađanju malokalibarskim pištoljem na 25-metarskom strelištu (kategorija SH1), ističe se u saopštenju.

Danas je održano i takmičenje MK pištoljem na 50-metarskom strelištu, u kome je Srbija imala dvojicu predstavnika. Rastko Jokić je osvojio 13, a Živko Papaz 32. mesto.