Svi na "svojim" mestima 1Foto: Starsport

Posle 30 kola i 240 odigranih mečeva, od jula do ovog četvrtka, najbolji klubovi fudbalske Srbije razvrstali su se u dve superligaške kolone.

Da bi 19. maja kada bude podvučena crta ispod domaće sezone 2017/2018. jedni produžili u Evropu, drugi se spustili na niže takmičarske grane, a ostali, (ne)zadovoljni plasmanom, gledali kako da u sledećem prvenstvu sačuvaju ili poprave poziciju.

Najviše bodova sakupila je Crvena zvezda, pa posle polovljenja učinka šampionsku trku nastavlja sa šest koraka prednosti u odnosu na Partizan. Nekada na čistu razliku u klasi a nekada na veliku gurku, crveno-beli su fenomenalnu odiseju u Ligi Evrope, začinili sa 25 pobeda u Superligi, gde su ih samo četiri protivnika primorala na podelu „plena“ i jedino Napredak ostavio praznih šaka. Sve to uz gol razliku +60 (75:15) i dvojicu prvotimaca u Top tri na listi strelaca – sa prvoplasiranim Aleksandrom Pešićem (22) i Ričmondom Boaćijem (15). Kao takvi, crveno-beli su najbliži tituli, čije bi osvajanje bilo kruna renesanse pod trenerskom palicom Vladana Milojevića.

– Okrećemo se plej-ofu… Odmorićemo se, sada je ispred nas najveći hrišćanski praznik, želim vam da ga provedete u miru, zdravlju, toleranciji. Od ponedeljka ćemo se spremati za derbi. Nemam neki poseban komentar na raspored. Razlika između osmog i trećeg je vrlo mala. Bitno je da smo prvi, ima da se igra, 21 bod je u opticaju i nema kalkulisanja. Sve će to biti dobre i kvalitetne utakmice – očekuje Milojević.

Za razliku od koleginog ulaska na mala vrata u Ljutice Bogdana, povratak Miroslava Đukića u Humsku, posle decenije samovoljnog izbivanja iz našeg nesrećnog fudbala, dočekan je uz fanfare. A one se pojačavale sa svakim dobrim rezultatom u grupnoj fazi LE i dugo čekanim prolećem u istoj ili stišavale sa svakim kiksom na domaćoj sceni, gde je „parni valjak“ pre aktuelne serije od pet prvenstvenih trijumfa upisao čak tri poraza i sedam remija, pri čemu je naročito bio ranjiv u svojoj Humskoj.

– Iz dana u dan rastemo, videćemo gde nam je plafon… Ne samo što smo efikasni nego što smo i ofanzivni, a sve bolje čuvamo svoj gol. Ulazimo u završnu fazu u dobroj formi. Već smo prepolovili zaostatak, a sada ćemo pokušati da ga još prepolovimo. Derbi sa Zvezdom odlučuje mnoge stvari, skoro rešava ligu, zato tražimo pobedu sledeće subote. Ništa drugo nam ne odgovara – zna Đukić koliko je sati.

Ostali su se poređali iza najkvalitetnijeg i (u svakom smislu) najpovlašćenijeg beogradskoj dvojca. Ovog puta im je najbliži Čukarički, ali kako je jedini privatni klub u najvišem rangu oscilirao u formi koliko i njegovi pratioci neće mu biti lako da odbrani svoje učešće u kvalifikacijama za LE. Pre svega od Radničkog iz Niša, čije su utakmice često bile predmet polemika na temu suđenja, a onda od oporavljenog Spartaka, stabilnog Voždovca, „nagazne mine“ večitim rivalima – Napretka i, najviše njenom zaslugom, posrnule Vojvodine. Šta više, u najavi je uzbudljiva borba između pobrojanih, s obzirom da je razlika između prvog i poslednjeg u ovom društvu svega četiri boda.

Ispod crte koja razdvaja one koji ciljaju visoko i onih koji manje ili više strepe za svoj goli superligaški život ostali su oni kojima je to predviđano. Radnik, Zemun, Mačva, Bačka, Javor, Borac i Rad, jednostavno, nemaju još kapacitet za mnogo bolji položaj od sadašnjeg, a jedino se od Mladosti očekivalo da napravi nešto više pre napravljenog preseka.

PLEJ-OF

  1. kolo

Crvena zvezda – Partizan

Čukarički – Radnički (N)

Spartak – Voždovac

Napredak – Vojvodina

  1. kolo

Radnički (N) – Crvena zvezda

Partizan – Čukarički

Voždovac – Napredak

Vojvodina – Spartak

  1. kolo

Crvena zvezda – Čukarički

Spartak – Napredak

Partizan – Radnički (N)

Voždovac – Vojvodina

  1. kolo

Napredak – Crvena zvezda

Čukarički – Spartak

Vojvodina – Partizan

Radnički (N) – Voždovac

  1. kolo

Crvena zvezda – Spartak

Radnički (N) – Vojvodina

Partizan – Napredak

Čukarički – Voždovac

  1. kolo

Vojvodina – Crvena zvezda

Spartak – Radnički (N)

Voždovac – Partizan

Napredak – Čukarički

  1. kolo

Crvena zvezda – Voždovac

Partizan – Spartak

Čukarički – Vojvodina

Radnički (N) – Napredak

 

PLEJ-AUT

  1. kolo

Radnik – Javor

Mladost – Mačva

Zemun – Borac

Bačka – Borac

Lalatoviću meč pauze

Dsciplinska komisija FSS kaznila je trenera Čukaričkog Nenada Lalatovića sa 100.000 dinara i zabranom vođenja tima na jednom utakmici SLS, zbog nesportskog ponašanja u meču sa Javorom, što znači da će „brđanima“ u prvoj rundi plej-ofa, protiv niškog Radničkog, komandovati neki njegov pomoćnik. Sankcija je izrečena i Mladosti iz Lučana (55.000) zbog propusta u organizaciji duela sa Crvenom zvezdom, dok su DK prijavljeni Vojvodina (zbog saopštenja posle meča u Nišu) i Radnički (zbog ulaska potpredsednika Dejana Propadala u sudijsku svlačionicu na poluvremenu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari