Tadić: Sad bi svi finale 1Foto: EPA/Olaf Kraak

Ajaks u utorak uveče juri novo čudo protiv Totenhema, dok Liverpul protiv Barselone igra sportskim žargonom rečeno finale pre finala Lige šampiona.

„Kopljanici“ su na putu ka polufinalu izbacili favorizovane Real Madrid i Juventus, pa ih sada niko više ne doživljava kao autsajdere.

Zanimljivo je da je holandska ekipa u oba navrata, i protiv „kraljevskog kluba“ i protiv „stare dame“, pobede odnela na gostujućem terenu, zbog čega mnogi u Ajaksu utakmicu na novom „Vajt Hart Lejnu“ vide kao bitniju od revanša u Amsterdamu. Iako je Ajaks praktično odavno premašio svoj cilj za ovu sezonu i sada bi trebalo da bez pritiska igra polufinale, jedan od najboljih igrača Dušan Tadić tvrdi da je atmosfera upravo suprotna.

– Mnogi ovu generaciju Ajaksa porede sa onom slavnom ekipom u kojoj su bili Overmars, Klajvert, Rajziger… Međutim, razlika između te i ove generacije Ajaksa je u tome što oni imaju trofej Lige šampiona. Totenhem nije zvučno ime kao Real ili Juventus i zbog toga osećamo pritisak jer sada svi očekuju finale. Iskreno, mislim da možemo do finala, ali ne smemo dozvoliti da nas protivnik „slomi“ na iskustvo – izjavio je Tadić, a preneli holandski mediji.

Menadžer Liverpula Jirgen Klop je verovatno u najvećoj dubiozi uoči susreta sa Barselonom. „Crveni“ na dva kola pre kraja Premijer lige imaju samo jedan poraz i jedan bod zaostatka za vodećim Mančester sitijem. Dok se u ostrvskim medijima lome koplja oko toga da li bi Klop trebalo sve karte da baci na Premijer ligu koju klub nije osvojio tri decenije ili na Ligu šampiona, gde su prošle sezone stigli do finala, nemački trener tvrdi da nema pravo da se odrekne ni jednog takmičenja.

– Da, teško je reći da li bi prioritet trebalo da nam bude Lige šampiona ili Premijer liga. Navijači možda više žele Premijer ligu i mnogi misli da bih po tome ostao upamćen. Međutim, kao trener vam mogu reći da nikada nisam, niti imam pravo da biram. Igraćemo protiv Barselone sa najjačim timom koji mi je na raspolaganju. Isto ću uraditi i u sledećem kolu Premijer lige protiv NJukasla. Moja je obaveza da probam da osvojim oba trofeja. Ne osećam pritisak ni ako ne uspem. Osvojili smo ove sezone 91 bod, najviše što je Liverpul uzeo u istoriji Premijer lige, a stići do polufinala Lige šampiona nije slab rezultat – rekao je Klop.

Da nemački trener možda ipak više gleda ka domaćem prvenstvu nego ka Ligi šampiona možda svedoči i njegova šaljiva izjava na račun trenera Lestera, inače bivšeg menadžera Liverpula Brendana Rodžersa, u čijoj vili trenutno boravi.

– Lester u ponedeljak igra protiv Sitija. Ako Brendan ne pobedi Gvardiolu, neka ne očekuje da ću mu platiti zakup njegove vile za ovaj mesec – našalio se Klop.

Poketinjo već vežba penale

Iako prvi susreti polufinala Lige šampiona ne donose konačnog pobednika, britanskim medijima zapalo je za oko da je trener Totenhema Maurisijo Poketinjo već na treningu zadao igračima da vežbaju penale. Tako se već sada zna da bi u slučaju nerešenog ishoda za nedelju dana u Amsterdamu Fernando LJorente izvodio poslednji, peti, penal za Totenhem.

Polufinale LŠ

Utorak

Totenhem – Ajaks 21.00

Sreda

Barselona – Liverpul 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari