Tadićev poslednji "ekser" 1Foto: EPA-EFE/ RODRIGO JIMENEZ

Možete da ne volite samoljublje Kristijana Ronalda na terenu i van njega, ne morate ni da se divite stilu igre kapitena reprezentacije Portugala, ali ako se iole razumete u fudbal onda ste dužni da skinete kapu na „monstruoznu“ statistiku kralja strelaca iz vremena dok je vedrio i oblačio u napadu Reala.

Sada više nego ikada, jer je golgota Madriđana u revanšu sa Ajaksom (1:4) i ispadanje iz Lige šampiona, posle njenog trostrukog uzastopnog osvajanja, pečatirala utisak da je letošnjim transferom svog vođe u četiri slavodobitnička pohoda na trofeje kontinentalnog i tri dobijena „rata“ za planetarnu prevlast u Juventus velikan sa „Santijago Bernabeua“ ostao bez egzekutora, motivatora, lidera, kompasa…. Utakmica života Dušana Tadića i senzacionalan prolaz Ajaksa u Top osam zavisili su u crno oslabljene i prepotentne „kraljeviće“, prethodno grogirane eliminacijom iz nacionalnog Kupa, gubljenjem koraka u šampionskoj trci sa Barselonom i ovosezonskim porazima u duelima sa večitim domaćim rivalom.

– Ne znam ni kako da opišem ovaj osećaj. Nikada mi u životu nije bilo ovako neprijatno. Ovo je bila baš us…a sezona – kratko, jasno i slikovito je opisao prve mesece života posle Ronaldovog odlaska njegov bivši klupski kolega Dani Karvahal.

Ni Hose Ihnasio Fernandez Iglsijas, poznatiji kao Naćo, nije imao ništa lepo da kaže o ovosezonskim posrnućima u svim takmičenjima.

– Razoreni smo ovim porazom. Ispali smo iz Kupa Kralja, osvajanje titule u La Ligi je praktično nemoguća misija… Razočaravajuće. Bolno… – a u tom stilu u horor noći pričale su i ostale zvezde „razbijene vojske“ iz španske prestonice, na čijim ulicama se prošlog maja slavila rekordni niz od tri krune u sadašnjem formatu elitnog evropskog klupskog takmičenja.

– Kraj ciklusa? Ovo je tužna noć za sve, ali moramo da budemo mirni. Svi smo znali da nećemo moći doveka da dobijamo. Ovi igrači su nam već mnogo toga doneli. Večeras se sve urotilo protiv nas – smirivao je strasti u utorak Realova legenda Emilio Butragenjo.

Međutim, nema tih reči koje mogu da ublaže očaj Realovih pristalica, još manje predsednika kluba Florentina Pereza. Poslovično (pre)ambicioznog čoveka, verovatno pokajnički žalosnog što je dozvolio sebi da mu prvo ode trofejni trener Zinedin Zidan, a onda i hirovita, ali neodmenjiva, golgeterska zver Kristijano Ronaldo. Očajna jesen u Primeri izmakla je klupu strategu Đulenu Lopetegiju, a nedavni izgubljeni derbiji sa Barselonom i nesnosna nemoć protiv Ajaksa izvesno će smeniti i njegovog naslednika Santjaga Solarija. Nije bitno da li u narednih nekoliko sati, nedelja ili na kraju balade, jer je samo pitanje vremena kada i ko će se prihvatiti vrelog kestenja – u prvom planu medijskih spekulacija su besposleni Žoze Murinjo, pre par godina oteran sa iste adrese i Maurisio Poketino sa klupe drugog poznatog četvrtfinaliste Totenhema.

– Nisam došao u Real da olako odustanem. Ova sezona je teška, ali sada treba da pokažemo srce i karakter, ali i hrabrost – pokušao je da ostavi utisak hladnokrvnosti Solari, mada sigurno zna napamet imena mnogo većih stručnjaka od sebe, puštenih niz vodu čak i kada bi osvojili jedan od tri sezonska trofeja.

Od izbora i koncepcije onoga posle njega i, još više, sledeće strategije Pereza zavisi i kolike će promene pretrpeti društvo iz svlačionice. Ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako Ronaldovim putem na leto krenu Karim Benzema, Geret Bejl, Toni Kros, Lukas Vaskez, Kazemiro… Pa, čak i zvanično najbolji fudbaler sveta za prošlu godinu Luka Modrić, iako je skoro produžio ugovor. Prosto, šteta je prevelika a ceh mora biti raspoređen. I pronađen neko ko će makar da „liči“ na jednog jedinog Ronalda.

Navijači traže ostavku Pereza

Razmaženi stalnim osvajanjem svih mogućih trofeja, navijačima Reala su dozlogrdili agonija u prvenstvu i Kupu kralja, a ispadanje iz LŠ samo je na maksimum pojačalo njihov bes.

„Florentino, odlazi!“, vikala je masa okupljena podno klupskih prostorija posle surove eliminacije od Ajaksa, dugo ostavši na platou ispred „Santijago Bernabeua“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari