Takmičenje ispunilo cilj 1Foto: EPA-EFE SASCHA STEINBACH

Sa sinoćnjim završetkom prve runde Lige nacija počelo je „zagrevanje“ za razvrstavanje 55 evropskih fudbalskih reprezentacija u kvalifikacione grupe za šampionat Starog kontinenta, na žrebanju 2. decembra u Dablinu.

S obzirom da će 16. EP organizovati čak 12 zemalja, suprotno dosadašnjoj praksi, nacionalni timovi domaćina nemaju garantovano učešće nego će sa ostalim članicama Evropske fudbalske federacije u borbu za 24 mesta u šest grupa takmičenja u Azerbejdžanu, Engleskoj, Danskoj, Holandiji, Rumuniji, Mađarskoj, Republici Irskoj, Italiji, Nemačkoj, Rusiji, Škotskoj i Španiji. Trka za evropsku titulu počeće u martu 2019. godine, s pet grupa od po pet timova i pet grupa s po šest selekcija, a trajaće do novembra iste UEFA sezone, s tim što će već danas biti određen sastav tzv. šešira na žrebanju.

Na završni turnir plasiraće se po dve ekipe iz svake kvalifikacione grupe, dok će preostala četiri mesta biti raspodeljena na osnovu raspleta plej-ofa u martu 2020, a njegovi akteri biće određeni plasmanom u premijernom izdanju Ligi nacija. Pre starta trke za završni turnir UEFA je najavila da će voditi računa o tome: da (zbog politike) u istoj kvalifikacionoj grupi ne budu Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina sa Kosovom, Rusija i Ukrajina, Jermenija i Azerbejdžan, Gibraltar i Španija; da se tokom najhladnijih meseci, tj. u martu i novembru, ne igra u zemljama sa „teškom zimom“ (Island, Finska, i Farska Ostrva), a u Belorusiji, Estoniji, Letoniji, Rusiji, Litvaniji, Norveškoj i Ukrajini, iz istih razloga, bude što manje mečeva u ovom periodu. Zbog velike međusobne udaljenosti kuglice neće moći da Azerbejdžan spoje i sa Gibraltarom i Islandom, nego eventualno samo sa jednom tih selekcija, a ista pravila odnose se i na Island i Kazahstan.

Što se tiče Srbije ona na žreb sigurno ide kao reprezentacija iz trećeg „šešira“, nezavisno od toga da li je sinoć pobedila Litvaniju i definitivno završila kao prva u Grupi 4 divizije C Lige nacija ili ju je Rumunija u zadnji čas ostavila bez prolaza u B diviziju i ostanka u trci za plej-of LN. Mečevi poslednjeg kola trebalo je da daju odgovore na još neka pitanja, u našoj, B i D diviziji, u vezi odlaska na kvalitetniji ili spuštanja na niži nivo takmičenja, koje je već ispunilo cilj, jer su vrlo često prosečne prijateljske utakmice zamenili uzbudljivi takmičarski okršaji, bez mnogo prostora za kadrovske kalkulacije. Što zbog toga što iz mnogih drugih razloga dogodilo se da u konkurenciji za prvi trofej LN neočekivano ostanu Holandija, Engleska, Portugal i naročito Švajcarska, a izvise pobednik poslednjeg Mundijala – Francuska, te nekadašnji svetski prvaci talija (2006), Španija (2010) i Nemačka (2014), kao i osvajač trećeg mesta u Rusiji ovog leta – Belgija ili, recimo, aktuelni vicešampion Hrvatska propadne u B diviziju. Na drugoj strani, sve su prijatno iznenadili rezultati Bosne i Hercegovine, koja je sa novim selektorom Robertom Prosinečkim ušla u elitno društvo. Kosova takođe, jer je sinoć imalo šansu da se trijumfom nad Azerbejdžanom izmesti iz D u C diviziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari