Taman toliko koliko treba? 1FOTO: Starsport

Srbija se plasirala u četvrtfinale Eurobasketa pobedom nad Mađarskom 86:78 (24:16, 24:25, 21:12, 17:25), za plasman među četiri najbolja očekuje ih u sredu selekcija Italije.

Prilično tromo i uspavano delovala je ekipa Saše Đorđevića, sa previše uspona i padova tokom meča, bilo je tu i „objektivnih“ teškoća jer je najteže igrati unapred dobijene utakmice, ali dosta toga nije valjalo ni subjektivno.

Mađari su igrali rasterećeno, ovo je za njih bila prilika da dokažu da nisu slučajno posle „100“ godina među 16 najboljih u Evropi, ali i šansa da sami sebe ispromovišu pred skautima kojih na njihovim mečevima verovatno i nije bilo previše. Tu je negde i tajna njihovog časnog poraza, najbolji utisak ostavili su Perl (22 poena, sedam skokova i četiri asistencije) i Ferenc (15 poena), a najviše se očekivalo od dve jedine zvezde tog tima Vojvode (11) i Kange (1). Igrali su ono što im je jedino preostalo, šutirali su za tri poena 12-28, dali dosta poena iz tranzicije, a imali i čak 10 skokova u napadu. Došči su na „minus sedam“ minut pre kraja i to je bio njihov krajnji domet.

Srbija je ceo meč igrala „toplo-hladno“, bilo je perioda od po nekoliko minuta kad bi stegli odbranu i to naplaćivali u serijama od 16:4, ili 12:0. A onda bi nastupao period dremeža u odbrani i dekoncentracije u napadu. Izgubljeno je ukupno čak 15 lopti, od toga veliki broj na prednjoj liniji dodavanja što je rivalu omogućavalo kontranapad. Izgledalo je i da se uvežbavaju neke varijante za ubuduće, veliki broj lopti išao je u reket gde su Kuzmić i Marjanović bili dominantni, ali je ponekad to bilo i previše „najavljeno“. Kuzmić je konačno proradio i ofanzivno, u dabl-dablu onih deset skokova je nekako očekivano, ali onih 17 poena je ohrabrujuće. Zabrinjava velika nonšalantnost u odbrani, Mađari su trojke davali uglavnom iz otvorenih šuteva jer su ih igrači Srbije branili ispod bloka i to ne bi smelo da se ponovi na meču protiv Italije, koja će igrati vrlo slično Mađarima, sa velikim brojem šuteva za tri i „trči pucaj“ košarkom u čiji ritam Đorđevićevi puleni nikako ne bi trebalo da upadnu.

Druga stvar koja baš ne ohrabruje je da je na meču protiv objektivno mnogo slabijeg rivala poene postizalo samo šest igrača, da Birčević i Gudurić (koji je igrao samo dva minuta) nisu u ofanzivnom ritmu, i da se možda i previše sužava roster pred „najvažniju“ utakmicu na takmičenju, što četvrtfinale iz mnogo razloga i jeste. Potpunu stabilnost i na vrlo velikoj minutaži i dalje pokazuje Bogdanović, dao je 17 poena uz samo jedan promašaj ukupno, imao i šest asistencija, da sve ne bude idealno, izgubio je četiri lopte. Mačvan i Marjanović su dali po 14 poena, Lučić 11, Jović 9 i Milosavljević 4 poena. Štimac nije igrao, a bez učinka u rezultatu su bili Micić i Lazić.

Iako statistički to tako i ne izgleda, utisak je da je Srbija odigrala najlošiju utakmicu na Eurobasketu, ali i da je ovo bio idealni trenutak za tako nešto. Možda je bilo i taktičkih „skrivalica“ i zamki, jer osim rutinske pobede i odrađivanja posla Italijani nisu imali šta da vide. Do srede i odmeravanja snaga na parketu.

Mačvan: Loš uvod pred četvrtfinale

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević nije bio zadovoljan učinkom rezervnih igrača.

– Dobro smo otvorili utakmicu, a onda je počelo „lako ćemo“. Spustili smo ruke, nismo dali sve od sebe na terenu. Nisam srećan ni kako su rezervni igrači reagovali, onim što su doneli na parket. U svakom slučaju, sve vreme smo kontrolisali utakmicu i priveli je kraju. Možda smo bili i preopterećeni važnošću u nekim trenucima, možda smo ih malo potcenili, iako ne volim tu reč – rekao je Đorđević.

Srbija je na startu imala tri teške, kvalifikacione utakmice, usledili su susreti sa lakšim rivalima, ostaju dva dana za pripreme mašine za visoku radnu temperaturu.

– Naši igrači su veoma koncentrisani, možda i previše. Trebalo bi više da uživaju u trenutku, u takmičenju, u četvrtfinalu. Mnogi od njih su tu prvi put, u drugačijim ulogama. Verujem da imamo to u sebi, samo je potrebno da iznesemo na teren. Da prestanemo sa pričom, intervjuima, obećanjima, da pričamo samo na parketu“, naglasio je selektor.

Kapiten Milan Mačvan bio je pre svega samokritičan.

– Nismo imali dovoljno energije i mislili smo da će Mađari sami da se predaju. Ja sam prednjačio tom lošom energijom. Ovo nije bio dobar uvod pred četvrtfinale. Jedino sa više energije i dobrom odbranom možemo da pariramo Italijanima – rekao je Mačvan.

Bogdan Bogdanović smatra da sledeći rival, Italijani igraju slično kao Mađari, samo na mnogo višem nivou.

– Dosta šutiraju za tri poena, možda manje igraju pik, ali su dosta u kretnji bez lopte i sigurno su u boljoj formi nego na „Akropolj kupu“. Teško ih je čuvati 1-1, ali imamo i mi naše prednosti koje motamo da iskoristimo – smatra Bogdanović.

Rezultati osmine finala’]

Slovenija – Ukrajina 79:55

Nemačka – Francuska 84:81

Finska – Italija 57:70

Litvanija – Grčka 64:77

Letonija – Crna Gora 100:68

Srbija – Mađarska 86:78

Španija – Turska sinoć

Hrvatska – Rusija sinoć

Parovi četvrtfinala:

1 Slovenija – Letonija (12. septembar)

2 Nemačka – Španija/Turska (12. septembar)

3 Italija – Srbija (13. septembar)

4 Grčka – Hrvatska/Rusija (13. septembar)

Polufinale

1-2 (14. septembar, 20.30)

3-4 (15. septembar, 20.30)

Za treće mesto/finale (17. septembar 16.00/ 20.30)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari